1998021371 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

TUUSULAN ENERGIAN MYYNTI VASTATUULESSA

Kunnanhallituksen jäsen tuohtui

28.2.1998 0:00

Tuusulan kunnanhallituksen jäsen Inkeri Kostiainen (kok.) pelkää Järvenpään ja Tuusulan piensähkönkuluttajien maksavan tariffeissaan paikallisen sähköyhtiön suunnitellun myynnin Imatran Voimalle. Hän valittaa myös asian kunnalliskäsittelyn salamyhkäisyyttä.

IVOn sekä Järvenpään kaupunginhallituksen ja Tuusulan kunnanhallituksen edustajat pääsivät neuvottelutulokseen myynnistä helmikuun lopulla. Sopimusesityksen mukaan IVO ostaisi kuntien 70 prosentin osuuden Tuusulanjärven Energia Oy:stä 275 miljoonalla markalla. Ennestään IVOlla on 30 prosenttia omistuksesta. Samalla kuntien omistukseen siirtyisi energiayhtiön Järvenpäässä sijaitseva pääkonttori 25 miljoonalla markalla.

Kaupasta on määrä päättää Tuusulan kunnnanhallituksessa sunnuntaina ja Järvenpään kaupunginhallituksessa maanantaina. Valtuustokäsittely on molemmissa kunnissa vuorossa 9. maaliskuuta.

Inkeri Kostiaisen mukaan asiaa on viety läpi molempien kuntien korkean johdon yhteistuumin. Esimerkiksi Tuusulassa asiaa on käsitelty kunnanhallituksessa salaisena eikä valtuusto ole saanut kertaakaan tutustua kaupan faktoihin. Perusteluna on hänen mukaansa käytetty työrauhan takaamista välittäjänä toimivalle pankkiiriliike Protokselle.

-Olen huolestunut nimenomaan paikallisten piensähkönkuluttajien hajanaisen joukon puolesta. Heillä on kuitenkin 105 miljoonan markan verran liittymismaksuja Tuusulanjärven Energian taseissa, Inkeri Kostiainen sanoo.

-Siirtoverkko on sen verran arvokas monopoli, ettei sitä kannata myydä. Jos se liitetään isomman jakelijan verkkoon, sähkön hinta nousee varmasti, hän arvioi

-Lisäksi on otettava huomioon ostajan eli IVOn yli 270 miljoonan sijoitus, jolle se haluaa arvioni mukaan vähintään 10 prosentin tuoton, kunnanvaltuutettu Kostiainen muistuttaa.

Kostiainen pitää sähköyhtiön myymistä turhan kalliina tapana hankkia rahaa; jopa verotuksen koventaminen olisi parempi keino kuntien rahantarpeen tyydyttämiseen. Kaikki veroseikat huomioon ottaen hän pitää osinkojen tulouttamista tuusulalaisen sähkönostaja-veronmaksajan kannalta kaksi kertaa kalliimpana tapana hankkia rahaa kuin äyrinnostoa.

Hän siteeraa oman kuntansa talousjohtajan arviota, jonka mukaan kaupan hyöty Tuusulassa vastaisi neljännestä veropennistä. Toisin ilmaistuna tämän voi arvioida vastaavan 3 pennin sähkönhinnan korotusta kilowattitunnilta.

-Puoluekanta ei ratkaise suhtautumista sähköyhtiön myyntiin, Kostiainen korostaa ja kertoo esimerkiksi kokoomuslaisten kunnanhallituskollegojensa puoltavan kauppaa.

Tuusulanjärven Energia hoitaa sähkön ja lämmön jakelun Tuusulassa ja Järvenpäässä. Yhtiöllä on 23000 sähköasiakasta: liikevaihto oli 1996 kaikkiaan 190 miljoonaa markkaa ja taseen loppusumma 318 miljoonaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?