1998014563 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

NESTEEN TULOS EI VASTANNUT ODOTUKSIA

25.2.1998 0:00

Nesteen tulos viime vuodelta ei täyttänyt markkinoiden odotuksia. 983 miljardin markan voitto rahoituserien jälkeen ei vastannut yhtiön johdonkaan toiveita.

Nesteen johto vakuuttaa kuluvan vuoden tuloksen nousevan tuntuvasti vuotta 1997 paremmaksi. Pääjohtaja Jaakko Ihamuotilan mukaan optimismille on pitävät syyt.

-Tänä vuonna ei ole pitkää jalostamoseisokkia. Varmasti on myös tiedossa, että maakaasun menekki kasvaa voimakkaasti.

Vuodesta 1996 Nesteen tulos koheni runsaat 400 miljoonaa markkaa. Yhtiön hallitus esittään osingoksi 3 markkaa osakkeelta. Se on markan enemmän kuin edellisenä vuonna.

Vuonna 1996 Neste otti raakaöljykaupassa pahasti takkiinsa. Viime vuonna Nesteen kannattavuudelle elintärkeä öljy-toimiala käänsi kurssinsa nousuun. Öljy-toimialan liikevaihto muodosti runsaat kolme neljäsosaa yhtiön koko 46 miljardin liikevaihdosta.

Öljynjalostuksen ja tukkumyynnin tulosta rokotti Porvoon jalostamon seisokki, joka pysäytti tuotannon viideksi viikoksi. Toinen huomattava rasite oli raakaöljyn hinnanlaskun aiheuttama yli 200 miljoonan varastotappio.

Toimialoista vain Neste Chemicalsin liikevoitto supistui. Neste muokkasi vuoden mittaan kemianteollisuutensa uuteen uskoon, ja jatkossa yhtiö keskittyy liimahartseihin ja teollisiin pinnoitteisiin. Itävaltalaisen Krems Chemien osto nosti Neste Chemicalsin maailman johtavaksi liimahartsien toimittajaksi.

-Aasia on edelleen kysymysmerkki, mutta vielä ei ole näkyvissä menekkivaikeuksia muutoin kuin okso-alkoholien osalta. Liimahartsit ja pinnoitteet menevät kaupaksi niin kuin ennenkin, toimitusjohtaja Jukka Viinanen sanoo.

Neste ei ole vielä saanut valmiiksi muoviyhtiö Borealiksen puolikkaan myymistä itävaltalaiselle OMV:lle ja Arabiemiraattien IPIC:lle. Esisopimus asiasta tehtiin syyskuussa.Borealiksen odotettua parempi menestys paisutti luovutushintaan perustuvan rvonalennuksen suuremmaksi kuin syksyllä arvioitu 800 miljoonaa markkaa.

Toimitusjoht

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?