1998015818 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

MATIT VAIHTAVAT PAIKKAA

17.2.1998 0:00

Jos Postipankin varallisuudenhoidosta vastaavalle pankinjohtaja Maarit Näkyvälle etsisi miespuolista vastinetta pankkimaailmasta, mieleen tulisi ilman eilistä PV Yhtymän nimitysuutistakin Merita-Nordbankenin Matti Copeland. Kumpikin on kokenut, esiintymiskykyinen ja joskus jopa piinallisen itsevarma.

Ja siksi kummallakin on hyvät edellytykset hoitaa kunnialla ensimmäinen ja tärkein tehtävänsä uudessa organisaatiossa. Näkyvän päämääränä on myydä postipankkilaista varainhoitoa mahdollisimman tehokkaasti yksityisasiakkaille, Copelandin kaupata Suomen Vientiluoton palveluita suurille suomalaisille yrityksille.

Kumpikin pysyy osapuilleen entisiä tehtäviään vastaavalla tontilla, mutta vaihtaa markkinajohtajan aseman haastajan rooliin. Uudelle työnantajalle tilanne on herkullinen, sillä entisillä meritalaisilla on hyvä käsitys siitä, mistä löytyvät Merita-Nordbankenin heikot kohdat.

Ruotsalaistuvaa Merita pankkia Copeland ei myönnä työnantajana vierastaneensa. Mutta vaihtoehdon tarjoamien markkinajohtajalle oli kuitenkin mahdollisuus, josta ei voinut kieltäytyä.

-Työntöä oli nolla prosenttia ja vetoa sata, Copeland sanoo.

Copelandin lähtö on Meritalle todennäköisesti Näkyvän lähtöä syvempi isku. Se nimittäin osuu yrityspankkitoimintaan alueelle, jolla Merita on Nordbankenia vahvempi, eikä suomalaisen osaamisen korvaaminen ruotsalaisella taidolla välttämättä kovin helposti onnistu.

Copelandin ydinosaamista ovat vieraan pääoman ehtoiset rahoituskuviot kuten syndikoitujen luottojen ja joukkolainojen liikkeeseen laskun järjestäminen. Ja tähän bisnekseen liittyvät kontaktit. Hän on ahkeroinut rahoituksen parissa Kansallispankissa ja Meritassa vuodesta 1986.

Suomen Vientiluotossa Copelandista tulee asiakassuhteet-yksikön johtaja. Tämä tarkoittaa sitä, että nykyisestä tuoteasiantuntijasta tulee uuden yrityspankin johtava myyntimies. Vastuualue myös laajenee: asiakasvastuu ei rajoitu enää pääomamarkkinaoperaatioihin, vaan johtaja saa kantaa huolta esimerkiksi asiakkaidensa maksuliikenteen sujumisesta.

Aisaparin Copeland saa nykyisestä Suomen Vientiluotosta, jonka asiakassuhteet -yksikön johtaja Matti Virtanen loikkaa tuotteet -yksikön johtajaksi. Omien organisaatioidensa rakentamisen johtajat aloittavat ensi kuun puolivälissä.

Suomen Vientiluoton organisaatio on vielä pahasti levällään ja tavoitteet täsmentymättä. Toimitusjohtajan pankki sai pari viikkoa sitten Ahlstromin talousjohtaja Orvo Siimestöstä. Hän aloittaa työt Suomen Vientiluotossa vasta kesän kynnyksellä.

Siimestön mukaan Suomen Vientiluoton toimenkuvaan kuuluu ilman muuta projekti- ja muu velkarahoitus. Siitä mitä muuta palettiin tarkkaan ottaen kuuluu ja minkä nimisestä organisaatiosta PV Yhtymän asiakkaat ostavat esimerkiksi oman pääoman ehtoiseen rahoitukseen liittyviä palveluita, on vielä epäselvää.

Siimestön mukaan uutta Vientiluottoa kiinnostavia yritysasiakkaita on Suomessa toista sataa. Sitä Siimestö ei halua täsmentää, kuuluuko joukkoon myös julkisyhteisöjä, koska työnjaon viilaus PV Yhtymän ja Postipankin välillä on vielä kesken.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?