199804477 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

´PRESIDENTIN TYÖRYHMIÄ EI NYT TARVITA´

Työministeri Liisa Jaakonsaari ei kaipaa vetoapua linnasta

12.2.1998 0:00

Työministeri Liisa Jaakonsaari (sd.) ei kaipaa tasavallan presidentin Martti Ahtisaaren konkreettista apua työttömyyden hoidossa. Edellisen hallituksen aikana presidentti perusti oman työryhmänsä miettimään työllisyyden parantamista.

-Presidentti on ollut koko ajan henkisenä tukena työttömyyden alentamisprojektissa, mutta nyt ei varmaan ole tarvetta uusiin työryhmiin. Meillä on paljon asioita joita on nyt pohdittu ja joita pohditaan. Niiden vieminen loppuun on tämän hallituksen asia, Jaakonsaari sanoo.

Samalla Jaakonsaari lupaa Suomelle uutta työllisyysohjelmaa, joka muodostuisi valmisteilla olevasta talouspoliittisen ministerivaliokunnan ohjelmasta.

Ohjelma perustuu marraskuussa Luxemburgissa pidettyyn EU:n ylimääräiseen huippukokoukseen, jossa jäsenmaat sopivat laativansa uudet monivuotiset työllisyysohjelmat. Kotimaiselle työryhmälle on annettu aikaa maaliskuun loppuun, mutta Jaakonsaaren mukaan selvitys valmistuu jo kuun puolessa välissä.

-Sehän on itse asiassa sama kuin työllisyysohjelma eli mitä Suomessa vielä tehdään, Jaakonsaari sanoo.

-Mitään perinteisesti ajateltua työllisyysohjelmaa ei tule, kun talouskasvu on voimakasta muutenkin. Ennen työllisyysohjelmat tarkoittivat sitä, että pistetään täpäkkää koulurakentamiseen, teihin ja siltoihin.

Eilen SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen kiirehti uutta työllisyysohjelmaa edellisen jatkoksi. Nykyinen ohjelma ulottuu hallituskauden loppuun vuoden 1999 keväälle asti. Ihalaisen pontimena oli se, että käynnissä olevan ohjelman tavoitteet on jo pääosin toteutettu.

-Pitää paikkansa, että ne ovat ikäänkuin tehty, mutta siellä on vielä hyvin paljon hienosäätöä, Jaakonsaari vastaa.

Ongelmakohdat läpivalaistaan

Hallituksen asettama työllisyyden seurantaryhmä esitti eilen valtiosihteeri Rauno Saaren johdolla, että ohjelman seurannasta voitaisiin luopua. Jaakonsaaren mukaan Saaren ryhmän raportista ´läpivalaistaan´ vielä ne kohdat, joissa valmistelu etenee hitaasti tai ei etene ollenkaan.

-Näitä asioita on hirveän paljon, kuten lyhytkestoisten töiden vastaanottamisen kannustimet, arvonlisäverokysymykset, mitkä ovat unionin tasoisia ratkaisuja sekä työnantajabyrokratia.

Ministerin mukaan työttömien valtavirran tilanne kohenee nyt hyvin. Ongelmallisin tilanne on erityisryhmien kuten ikääntyneiden kohdalla, jotka eivät edelleenkään saa helposti töitä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?