199807392 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

TAISTELU JAKELUMARKKINOISTA KUUMENEE

10.2.1998 0:00

Suuret valtiolliset sähköyhtiöt IVO ja Vattenfall ovat käyneet ankaraa ostotaistoa paikallisista sähkönjakeluyhtiöistä. IVOn isoin hanke on Ruotsissa, jossa tytäryhtiö Gullspåns Kraft yrittää fuusioitua Tukholman kaupungin energiayhtiön kanssa.

Heikki Marttinen perustelee ostoksia sillä, että IVOn myytyä kantaverkkonsa yhtiön on paikattava liikevaihtoon ja tulokseen syntynyttä aukkoa. Jakelubisnekseen kuuluva siirtoliiketoiminta houkuttelee esimerkiksi vakaan kassavirran vuoksi.

Kotimaassa pienet jakeluyhtiöt pelkäävät ´öky-IVOn´ rynnistystä.

-Tämä öky-IVO on hauska nimitys. Kysymys on siitä, millä eväillä avautuneilla markkinoilla pärjää. Suuruus ei ole itsetarkoitus, mutta kovin pieni ei pysty vastaamaan kilpailutilanteen haasteisiin siitä riippumatta, onko siellä yksi iso IVO ja vielä suurempi Vattenfall, puolustautuu Marttinen. Hänen mielestään markkinoilla on rakenteita joiden on syytäkin muuttua.

-Jos ei pysty tarjoamaan asiakkaille kilpailukykyisiä palveluja, jos ei ole omaa tuotantoa eikä pysty hankkimaan energiaa järkevillä ehdoilla myydäkseen sitä asiakkaille, voi ajautua suuriin liiketoiminnallisiin riskeihin. Tämä on se driving force, joka pakottaa rakennejärjestelyihin.

Edullisempaa sähkönhankintaa

Ostettavien yhtiöiden toimintaa voi tehostaa esimerkiksi sähkökaupassa.

-Sähkön hankintasystematiikka voi olla haavoittuvainen; yksipuolinen ja liikaa ostopainotteinen. Joudutaan joskus hankkimaan hintaan mihin hyvänsä. Olemme tarjonneet IVOn monipuolisempaa tuotantoverkostoa IVO-leiriin kuuluville. Pystymme vähentämään kalliimpaa sähkönhankintaa. Säästöjä syntyy myös tietojenkäsittelyjärjestelmissä. Sitten on henkilöstöasioita...

Toimitusjohtajia ei varmaankaan tarvita toista sataa...?

-No ei, eikä pääkonttoreita. Käyttö ja kunnossapito, verkon rakentaminen ja korjaus - on paljon asioita, jotka voidaan tehdä tehokkaammin. Jos maksetaan valtavia ylihintoja - mihin me emme ole syyllistyneet - silloin konstit ei tahdo riittää ja joudutaan kuluttajaa rokottamaan.

Marttisen mukaan jakeluyhtiöiden ostot eivät uhkaa kilpailua tukkukaupassa.

-Mekin ostamme markkinoilta aina edullisinta sähköä, jos on tarvetta. Meillähän seisoo tälläkin hetkellä omia voimalaitoksia, koska markkinasähkön hinta on edullisempi.

Vertikaalinen ketju konsernin sisällä kaasuputkesta voimalan ja paikallisen jakeluverkon kautta kuluttajan töpseliin on kuitenkin aika hyvin kilpailulta suojattu?

-Mutta ketjun pitää olla kilpailukykyinen, koska kentällä on muitakin aktöörejä, siellä on Vattenfallit kyttäämässä, siellä on Helsingin Energia ja muita. Kilpailu murentaa epäterveet rakenteet.

Omistus hajallaan

IVO ja Vattenfall ovat kärsineet takaiskuja sähkölaitosten ostoyrityksissä. Vattenfall veti Savossa vesiperän, Jyväskylässä kauppa lykkääntyi. Marttinen selittää epäonnistumisia yhtiöiden omistusrakenteella.

-Omistajatahot ovat hyvin heterogeenisia, harvoin pystytään tekemään yhteistä päätöstä.

IVO jäi Savon Voiman ostokilvasta 900 miljoonan markan tasolla eikä Vattenfall saanut yhtiötä edes 1,1 miljardilla markalla. Marttisen mielestä jakelulaitosten hinnat eivät yleisesti ole liian korkeita, mutta poikkeuksia on.

-Örebrossa hävisimme 500 miljoonalla kruunulla kilpailun, kun Sydkraft osti 2,3 miljardilla kruunulla.

Jyväskylän Energiaa havitellessaan IVO oli valmis kaupungin kanssa niin erikoiseen tukipakettiin, että heräsi epäilys itse kauppahinnan halpuudesta. Yhtiö lupasi kulttuurin ja urheilun sponsorointia sekä työpaikkatakuita seudulle. Marttinen myöntää itsekin, että paketista tuli ´liian räätälöity´.

-Hanke sai jatkoaikaa helmikuun loppuun. Jos siinä on jotakin liikaa, siitä on helppo ottaa pois, jos myyjäosapuoli sitä toivoo.

Gullspångin ja Stockholm Energin fuusioselvitys ei Marttisen mukaan kaadu siihen, että Vattenfall yrittää väliintuloa kaikin keinoin. Silti Vattenfallin vetoaminen poliitikkoihin jurppii Marttista.

-Kun ohimennen tavattiin, sanoin aika selkeästi, että me emme Suomessa ainakaan lähtisi huutamaan apua, jos olemme reilussa kilpailussa hankkeen hävinneet. Pitäisi arvioida omia toimiaan, jos tulee turpiin jossakin tai ei ole huomannut järjestelyä, joka voisi olla mahdollinen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?