199802193 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

ALKON PITÄÄ MYYDÄ SCANDIC-OSAKKEENSA

Alkon hallintoneuvoston jäsen haluaa irti ´hotellibisneksen nurkasta´

7.2.1998 0:00

Alkon hallintoneuvoston jäsen, kansanedustaja Pekka Kuosmanen (kok.) haluaa, että Alko-Yhtiöt myy 20 prosentin osuutensa ruotsalaisyhtiö Scandicista.

-Jossain vaiheessa osakkeet on syytä muuttaa lihoiksi. Oikea hetki on silloin, kun se on liiketaloudellisesti kannattavaa.

Alko saanee vähintään 540-600 miljoonan markan osakepotin hotelliketju Scandicista, kun se myy tytäryhtiö Arctian hotelli- ja ravintolatoiminnan ruotsalaisille. Kuosmanen aikoo ehdottaa Alko-Yhtiöiden hallintoneuvostolle, että viinakonserni luopuu lopulta tästäkin hotellibisneksen nurkasta.

-Ajat ovat muuttuneet siitä, kun kantaravintolat perustettiin. Nykyään Alkon on parasta keskittyä alkoholin myyntiin ja valmistukseen ja pysyä poissa hotelli- ja ravintolatoiminnasta perustelee Kuosmanen.

Ravintola-alalla huhutaan, että Alkon Scandic-kauppa olisi ajautunut vaikeuksiin. Kuosmanen kiistää väitteet. Alko-yhtiöiden hallitus hyväksyy esisopimuksen ehdot 24 helmikuuta ja kaupan pitäisi tulla voimaan huhtikuun alussa.

Kuosmanen kiistää myös epäilyt, joiden mukaan kiinteistöjen vuokrasopimus sidottaisiin puhtaasti tulokseen, jolloin Scandicin liiketoiminnan riskit jäisivät Alkolle.

Kaupan ympärillä käy kova kuhina

Scandicin varatoimitusjohtaja Anders Lilius ilmoitti heti esisopimuksen jälkeen, että yhtiölle siirtyvät 25 ravintolaa ovat kaupan, sillä ravintolabisnes ole yhtiön ´keskeisintä liiketoimintaa´. Sen jälkeen Scandiciin onkin satanut tarjouksia. Viimeksi Restel ilmoittautui halukkaaksi ostamaan koko ravintolaketjun.

-Ostaja saa tehdä ravintoloilleen mitä haluaa. Pääasia on se, että Scandic pysyy hotelli- ja ravintolakiinteistöjen päävuokralaisena 15 vuotta, sanoo Kuosmanen.

Toinen asia on haluaako Alko pysyä vuokranantajana. Ruotsalaiset hotellikiinteistöfirmat ovat ovat kiinnostuneet laajentumaan Suomeen. Esimerkiksi Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa häärivä Capona on kertonut keskustelleensa ostoista ainakin viiden suomalaisen kiinteistöomistajan kanssa. Yksi niistä on Merita-Nordbanken, ja tiettävästi Alkonkin ovea on kolkuteltu.

-Kiinteistöpuolta en halua kommentoida ennen kuin aiesopimuksen mukainen kauppa Scandicin kanssa on saatettu loppuun. Kaikkea ei voi nyt pöyhiä julkisuuteen, sanoo Alkon varatoimitusjohtaja Veikko Kasurinen.

Scandic-kauppa tekee Arctiasta pääasiassa kiinteistöfirman, jonka haltuun jää reilun miljardin arvoinen kiinteistömassa. Scandic tulee pyörittämään liiketoimintaa Arctian vuokralaisena mm. Imatran Valtionhotellissa ja Kalastajatorpassa.

SOK:n hotelli- ja ravintolatoimialan johtaja Juhani Järvenpää vahvistaa, että muitakin ruotsalaisia kiinteistöyhtiöitä kuin Capona on ollut liikkeellä. Järvenpää pitää kiinteistöyhtiöiden lisääntymistä terveenä ilmiönä, vaikka Sokos Hotelsilla ei toistaiseksi olekaan ollut mitään myytävää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?