19980499 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

JYVÄSKYLÄ LÄHTI NOUSUUN

Nokian saapuminen laukaisi 500 miljoonan investoinnit informaatioteknologiaan

3.2.1998 0:00

Jyväskylän kaupunginjohtaja Pekka Kettunen aloittelee kaupungin suuren pojan, Alvar Aallon, juhlavuotta mainioissa tunnelmissa. Suurin onnen lähde on elektroniikkajätti Nokia, joka vuosien houkuttelun jälkeen on ilmoittanut asettuvansa Keski-Suomen maakunnan pääkaupunkiin.

Hyvät uutiset alkoivat viime vuoden lopulla, jolloin syntyi päätös rakentaa Jyväskylään uusi noin 60 miljoonaa markkaa maksava messu- ja kongressikeskus. Kiivaan kunnallispoliittisen pulinan saattelema hanke varmistaa Jyväskylän aseman maan kolmen suurimman messu- ja kokouskaupungin joukossa.

Nokian tutkimuskeskus aloittaa Jyväskylässä syksyllä 1999, jolloin suuryritykselle ahtaaksi käyneeltä Äänekoskelta siirtyy satakunta radiopuhelinten tuotekehittäjää uusiin tiloihin teknologiakeskukseen. Lisäksi nokialaisia tulee muualta maasta niin, että aloitusvahvuus on noin kaksisataa henkeä.

Samaan aikaan myös yliopisto panee uusia panoksia informaatioteknologiaan. Vireillä on tutkimuskeskus, johon sijoittuu yliopiston omien toimintojen lisäksi pk-yrityksiä ja yrityshautomo.

-Parissa vuodessa Mattilanniemeen ja Ylistönmäkeen lähelle kaupungin keskustaa investoidaan informaatioteknologian rakennuksiin ja laitteisiin lähes 500 miljoonaa markkaa, Kettunen sanoo.

Rahoitus etupäässä eläkeyhtiöiltä

Kettusen mukaan rahoitus rakennushankkeisiin tulee valtaosin muualta kuin julkisista lähteistä:

-Julkista rahaa rakentamiseen pannaan noin sata miljoonaa markkaa. Loput on tarkoitus saada kokoon yksityisiltä markkinoilta eli lähinnä eläkeyhtiöiltä, jotka kilpailutamme.

Merkittävää laajennusta suunnittelee Ylistönmäen teknologiakeskuksessa toimiva tietoteknologian monialayritys TT Tieto. Yhä tiukemmin Jyväskylään on paaluttanut itsensä myös paperikoneyhtiö Valmet, jolle Rautpohjan tehdas aiempaakin selvemmin on tärkein tuotantolaitos ja tutkimuksen keskus koko maailmassa.

Lentokenttä sai vauhtia

Myös Jyväskylän lentoliikenne on saanut vauhtia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?