1998020540 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

PIENSIJOITTAJAA PELOTTAA

Pääomatuloverotuksen porsaanreiät halutaan tukkia

31.1.1998 0:00

Säästöjään arvopaperimarkkinoilla liikuttelevat yksityissijoittajat kauhistuivat, kun veroministeri Jouko Skinnari pari viikkoa sitten ilmoitti ministeriön etsivän keinoja tukkia pääomatuloverotuksen porsaanreikiä. Sen jälkeen sijoittajien keskuudessa on liikkunut pelonsekaisia huhuja ministeriön aikeista verottaa aktiivisen arvopaperikaupan myyntivoitoista ainakin osa ansiotuloverotuksen korkeammalla veroasteella. Nyt kaikki myyntivoitot verotetaan pääomatuloverotuksen 28 prosentilla.

Sijoittajan pelko verotuksen kiristymisestä voi olla aiheellinen, vaikka pohdinnassa olevat muutokset liittyvät lähinnä pienyrittäjien verotukseen. Valtiovarainministeriön yksityisverotusyksiköstä vastaavan hallitusneuvos Hannele Ranta-Lassilan hyvä uutinen on, ettei ministeriön vero-osastolla ainakaan vielä ole päätöksiä pääomatulojen verotukseen. Huono uutinen on se, että mahdolliset pääomatuloverotuksen kiristykset koskevat aikanaan luultavasti piensijoittajia siinä kuin pienyrittäjiäkin.

Hallitusneuvos Ranta-Lassila, onko piensijoittajilla aihettaa pelätä myyntivoittojen osittaista siirtymistä ansiotuloverotuksen piiriin?

- Ministeriössä ei ole tehty mitään päätöksiä siitä, tehdäänkö myyntivoittoverotukselle jotakin. Kysymystä selvitellään parhaillaan, koska on esiintynyt väitteitä mahdollisuuksista muuttaa ansiotuloja pääomatuloiksi. Aihe on myös ollut esillä joissakin työryhmissä, ja niissäkin keskustelu on lähinnä koskenut omistajien mahdollisuuksia muuttaa ansiotulojaan pääomatuloiksi.

Keskustelu on siis toistaiseksi koskenut vain omassa yrityksessään työskentelevien pienyrittäjien pääomatuloja?

- Kyllä, ensisijaisesti tässä on ajateltu näitä oman työpaikkansa omistajia. Myyntivoittoverotuksessa on pohdittu esimerkiksi hankintameno-olettaman tarkistusta. Jos osakeyhtiön asemaa verotuksessa vahvistettaisiin niin, että verotuksessa tulot voisivat olla osakeyhtiön tuloja, pitäisikö yhtiöön näin kertynyttä ansiota verottaa myyntitilanteessa esimerkiksi alentamalla hankintameno-olettamaa.

Jääkö piensijoittaja tällaisessa pohdiskelussa tavallaan sivullisena sijaiskärsijäksi?

- Ainakaan vielä keskustelussa ei ole tehty mitään eroa sen suhteen, mikä on verotettavan suhde siihen pääomatulon lähteeseen. Vielä ei ole käyty sellaista keskustelua, tarvittaisiinko erilainen verokohtelu ulkopuolisille sijoittajille ja pääomistajille.

Pitäisikö verotuksen ottaa huomioon sijoittajan suhde sijoituskohteeseen?

- Nykyjärjestelmässä ansiotulot ja pääomatulot verotetaan erikseen ja myyntivoitot ovat pääomatuloja. Jos tähän tehdään muutoksia, se on järjestelmän kannalta iso asia. Pääomatulojen osaittainenkin verottaminen ansiotuloina olisimonimutkainen ja iso muutos. Käsittääkseni tässä pitäisi pystyä määrittelemään esimerkiksi, kuinka suuri vaikutus verottavalla itsellään on voinut olla sijoituksen arvonnousuun.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?