1998015351 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

INSTRUMENTARIUM TÄHTÄÄ JOHTAVAKSI ANESTESIALAITEVALMISTAJAKSI

Miljardien kauppa vahvistetaan kilpailuviranomaisten lausunnon jälkeen

30.1.1998 0:00

Instrumentarium tähtää maailman johtavaksi anestesia- ja tehohoitolaitteiden valmistajaksi. Tavoite eteni aimo harppauksen tavoitteessaan torstaina, kun Instrumentarium sopi ostavansa johtavan amerikkalaisen anestesialaitevalmistajan Ohmedan anestesialaite- ja erikoistuoteliiketoiminnat brittiläiseltä The BOC Groupilta.

Yrityskauppa noin kaksinkertaistaa Instrumentariumin liikevaihdon lähes viiteen miljardiin ja kasvattaa taseen loppusumman 4,5 miljardiin markkaan.

Instrumentarium on mukana kolmen yrityksen ryhmittymässä, joka ostaa koko Ohmeda-yhtiön BOCilta. Instrumentariumin osuus on 2,7 miljardia markkaa.

Muut mukana olevat yritykset ovat yhdysvaltalaiset Baxter International Inc. ja Becton, Dickinson and Company. Baxter International ostaa Ohmedan lääketuoteliiketoiminnat ja Becton, Dickinson and Company sairaalatarviketoiminnat. Instrumentarium saa kaupassa myös maailmanlaajuisen yksinoikeuden Ohmedan nimeen.

Toimitusjohtaja Olli Riikkala Instrumentariumista toteaa, että ostettavat ryhmät ovat kohtuullisessa kunnossa. Ne siirtyvät Instrumentariumille velattomina ja ilman likvidejä varoja.

Riikkalan mukaan uudet liiketoiminnat tukevat hyvin Datex-Engströmin toimintoja. Datex-Engström on Instrumentariumin suurin ryhmä ja maailman johtavia anestesian ja tehohoidon monitorien ja tietojärjestelmien tuottajia.

-Ohmedalla on vahva asema Yhdysvaltain anestesiakonemarkkinoilla sekä laaja myynti- ja huoltoverkosto maailmanlaajuisesti ja erityisesti Yhdysvalloissa, Riikkala sanoo.

Hänen mukaansa laajennuttuaan Instrumentarium pääsee myymään tuotteitaan suoraan yhdysvaltalaisiin sairaaloihin, kun aikaisemmin sitä ei ole edes päästetty hankinnoista päättävien puheille.

Tulosvaikutuksesta ´ei aavistustakaan´

Instrumentarium ostaa paitsi Ohmedan osakkeet Yhdysvalloissa myös sen tytäryhtiöt Italiassa, Espanjassa, Ranskassa ja Japanissa.

Kauppa on tarkoitus vahvistaa huhtikuun alussa, kun eri maiden kilpailuviranomaiset ovat selvittäneet hankkeen hyväksyttävyyden maassaan. Kaupan loppuun viemiseen saakka yksiköt säilyvät erillisinä.

Ostoksen vaikutuksia Instrumentariumin tulokseen Riikkala ei lähde edes ennakoimaan.

Lopulliseen kauppahintaan vaikuttavat vielä kaupan vahvistamisajankohdan ja viime vuoden joulukuun viimeisen päivän väliset tase-erot.

Instrumentarium rahoittaa ostoksensa kassavaroillaan ja lainalla. Se tekee tälle vuodelle noin 320 miljoonan markan varauksen, jolla aiotaan kattaa maailmanlaajuisten toimintojen uudelleenjärjestelystä mahdollisesti aiheutuvia kuluja.

Eturistiriita monitoritoimituksista

Kauppaan liittyy eturistiriita Hewlett-Packardin kanssa. Ohmedalla on voimassa Hewlett-Packardin kanssa sopimus, jonka mukaan se saa myydä anestesiakoneidensa kanssa vain Hewlett-Packardin monitoreita.

-Me luonnollisesti haluamme, että Ohmeda myy meidän koneitamme, sanoi Riikkala ja kertoo, että Instrumentarium alkaa neuvotella Hewlett-Packardin kanssa ja pyrkii molempia osapuolia tyydyttävään ratkaisuun.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?