1998018114 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

SVEITSI ANTOI PERIKSI REKKALIIKENNEKIISTASSA

EU-jäsenyyden kannatus kasvussa

27.1.1998 0:00

GENEVE Sveitsin kahdenväliset talouskeskustelut Euroopan unionin kanssa lähenevät loppuaan. Osapuolet saivat viikonloppuna sovituksi yhden tiukimmista kiistakapuloista, liikenneasiat. Ne jumittivat laajan neuvottelupaketin solmimisen, jota yritettiin sen jälkeen, kun sveitsiläiset hylkäsivät 1992 maan liittymisen Euroopan talousalueeseen.

Sveitsi oli tuolloin jättänyt jo EU-jäsenyyshakemuksen, mutta hallitus joutui vetämään sen kansan tahdosta takaisin.

Ulkoministerit voisivat hyväksyä koko seitsemän alan neuvottelupaketin jo maaliskuun lopussa, jos loput auki olevat kysymykset, kuten Sveitsissä työskennelleiden EU-kansalaisten sosiaalivakuutukset, saadaan äkkiä sovituksi.

Ratkaisematta ovat vielä EU:lle tärkeimmät keskustelut henkilöiden vapaasta liikkumisesta, mm. verotusasiat sekä maataloussopimus. Jo aiemmin on sovittu mm. tutkimusyhteistyö. Sveitsiläisten kansanäänestykseen koko sopimus tullee vasta ensi vuoden keväällä.

Sveitsi luopuu 40 tonnin rajasta

Liikenneneuvotteluissa Sveitsi on pitänyt kiinni siitä, etteivät maan läpi saa ajaa yli 28 tonnin rekat. EU:n painoraja on 40 tonnia, joten Alppien läpi kulkeva tavaraliikenne on vyörynyt Sveitsin itsepäisyyden takia naapurimaihin Itävaltaan ja Ranskaan suoremman Sveitsin läpi kulkevan reitin sijaan. Siitä koituu EU-maille vuosittain miltei miljardin markan kulut.

Nyt sovitun asiakirjan mukaan Sveitsi päästää teilleen ensi vuodesta lähtien 120000 EU:n 40 tonnin rekkaa vuodessa, ja määrää korotetaan pikku hiljaa 300000:een. Sveitsin tonniraja nostetaan vuonna 2001 34:ään ja 2005 EU:n lukuihin. Rekat joutuvat maksamaan 2005 Sveitsin läpiajosta noin 1200 markkaa. Yöajo on kielletty.

Lentoliikenteessä Sveitsi sai luvan liikennöidä EU-maissa ilman laskeutumista Sveitsiin.

EU:n suosio kasvaa

Samanaikaisesti julkaistiin mielipidetiedustelu, jonka mukaan jo 63,3 prosenttia sveitsiläisistä kannattaa Sveitsin liittymistä EU:hun heti tai bilateraalisten neuvottelujen päätöksen jälkeen.

Kyselyn otos oli tosin pieni, vain 605:n mielipidettä kysyttiin. Lisäksi oikeassa äänestyksessä Sveitsissä vaadittaisiin myös enemmistö kantonien äänistä, mitä yhteiskuntatieteilijöiden mukaan ei vieläkään saataisi.

SonntagsZeitung -lehden kysely vahvistaa Sveitsin jakautuneisuuden EU-kannatuksessa: ranskakielinen osa säilyy innokkaimpana kannattajana. Siellä tuetaan 57-prosenttisesti EU:hun liittymistä, kun vastaava prosenttiluku saksankielisten parissa on 28 prosenttia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?