199801721 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

RAVINTOLALIITTO EI USKO RUOKAPAKKOON

Sosiaali- ja terveysministeriö valmistelee tiukempia anniskelulupaehtoja

24.1.1998 0:00

Suomen hotelli- ja ravintolaliitto ei usko, että vahvojen alkoholijuomien tarjoilu ravintoloissa kytkettäisiin tiukasti ruokatarjoiluun. Vaikka lämmin ruoka ei tulisikaan uusiin lupaehtoihin, kiristyksiä anniskelulupien myöntämiseen on joka tapauksessa tulossa.

Ruoan ja terävien yhdistäminen pulpahti pinnalle, kun julkisuudessa kerrottiin sosiaali- ja terveysministeriön valmistelevan päätöstä, jolla ohjataan anniskelulupien myöntämistä. Viranomaiset haluaisivat kiristää nykyistä sallivaa lupalinjaa.

Taustalla on vuoden 1995 alkoholilaki, jota on tulkittu eri tavoin niin sanotun tarveharkinnan osalta. Tarveharkinta tarkoittaa luvan myöntäjän mahdollisuutta tarkastella ravintolan tarpeellisuutta ja sopivuutta. Keskiolutlupia myöntävät lääninhallitukset ja väkevämpiä lupia stm:n alainen tuotevalvontakeskus.

Uuden lain jälkeen tuotevalvontakeskus jatkoi vanhaa tarveharkinnan linjaa, kunnes korkein hallinto-oikeus (KHO) viime kesänä kumosi muutaman kielteisen anniskelulupapäätöksen elinkeinovapauteen viitaten.

Käytännössä KHO:n päätös tarkoitti, että tarveharkintaa ei enää saa käyttää, ja alkoholilupa on myönnettävä, jos hakija täyttää lain edellytykset. Vaatimukset ovat lähinnä ammattitaitoon ja talouteen liittyviä.

´Neuvotteluja hyvässä hengessä´

Hallitussihteeri Pentti Wavela sosiaali- ja terveysministeriöstä sanoo, että tarkoitus on määritellä nykyistä tarkemmin, milloin anniskelulupaa ei voida myöntää. Ministeriö ei vielä kerro, millaisia uudet säännöt tulevat olemaan, mutta Wavelan mielestä mitään suuria muutoksia ehtoihin ei ole tulossa.

-Tietysti se on muutos, jos sanotaan kuka ei saa anniskelulupaa, kun se aiemmin ollut harkinnanvaraista, sanoo Wavela.

Vahvojen alkoholijuomien tarjoilun siirtäminen ruokaravintoloihin on Wavelan mukaan yksi asia, jota on pohdittu ja josta on neuvoteltu. Päätöksiä ei vielä ole, ja viimeksi eilen perjantaina Suomen hotelli- ja ravintolaliitto esitti oman näkemyksensä asiasta ministeriölle.

Liiton asiamiehen Juhani Hopsun mukaan neuvotteluja käytiin hyvässä hengessä, eikä hän usko, että jatkossakaan kaikissa väkevien anniskelupaikoissa tarvitsisi olla keittiötä. Hopsun mielestä ruokatarjoilun vaatimus olisi luonnoton esimerkiksi monissa seurusteluravintoloissa ja yökerhoissa.

Hotelli- ja ravintolaliitto tehostaisi jatkossa ennemminkin alkoholiluvan hakijan taustojen ja luotettavuuden selvittämistä sekä jälkikäteisvalvontaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?