1998016430 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

LUOTTOLAMAN UHKA VÄHENEE

Japani muutti arvopaperivälityksen tilinpäätöskäytäntöä

23.1.1998 0:00

Japanin valtiovarainministeriö muutti viime vuoden lopulla erästä keskeistä säädöstä Japanin tilinpäätöskäytännössä.

Uuden säännön mukaan pankki tai arvopaperivälittäjä saa tilinpäätöksessä valita, kirjataanko yhtiön osakesalkun arvo sen hankintahinnan vai sen tilinpäätöspäivän markkina-arvon mukaan. Aiemmin arvo tuli kirjata yksiselitteisesti päivän markkina-arvoon.

Viime tilikauden lopussa, maaliskuun viimeisenä 1997, Nikkei-indeksin päätösarvo oli 18003,40 pistettä. Joulun seuduilla Nikkei liikkui 14000 ja 15000 pisteen välillä ja on sittemmin toipunut 16500 pisteen tienoille.

18000 pisteeseen on kuitenkin vielä matkaa. Mikäli esimerkiksi japanilaisten pankkien olisi pakko kirjata osakesalkun arvonmuutos tappioksi, olisi niiden luotonantokyky vakavalla koetuksella.

Samoin niiden saattaisi olla pakko kotiuttaa varojaan ulkomaisilta markkinoilta, mikä vaarantaisi esimerkiksi Yhdysvaltojen obligaatiomarkkinat.

Tilinpäätössäännöksen muutos vähentää tällaisen kehityksen riskiä ja saattaa estää Aasian kriisin hallitsemattoman leviämisen myös Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin, Japanin teollisuuden tärkeimmille vientimarkkinoille.

Ministeriö haluaa Nikkein ylös

Taloussanomien saamien tietojen mukaan Japanin valtiovarainministeriö olisi antanut ymmärtää, että Nikkei-indeksin tulisi nousta noin 21000 pisteeseen ensi tilivuoden aikana. Tämä on osaltaan, yhdessä jenin heikkenemisen kanssa, lisännyt sijoittajien kiinnostusta japanilaisiin osakkeisiin.

Mikäli Nikkei jatkaa nousuaan, ei japanilaisten pankkien ole pakko kotiuttaa ulkomaisia sijoituksiaan, ja maailmantalous etääntyy kuilun reunalta ainakin askeleen tai kaksi.

Jos Nikkei taas jatkaa heikohkona, saattaa valtiovarainministeriö kehottaa pankkeja tukemaan Tokion osakemarkkinoita myymällä esimerkiksi juuri amerikkalaiset obligaationsa, joissa japanilaisilla on huomattavat valuutta- ja pääomavoitot odottamassa kotiuttamistaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?