199808442 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

PÄÄOMATULOVEROTUKSESTA HYÖTYVÄT VAIN SIJOITTAJAT

22.1.1998 0:00

Kirjoitin Taloussanomiin 18.12.1997 jutun ´Tietämättömyys ohjaa verokeskustelua´, jossa perustelin, että osakaslaina on kaikkein kallein tapa ottaa yhtiöstä rahaa ulos.

Samalla osoitin, että verohallituksen väite kaikenlaisten palkkioiden siirtämisestä yhtiölle on perusteeton veronkiertomielessä, koska raha on edullisempaa ottaa palkkana kuin pienen yhtiön kautta. Mutta väärät väitteet vain jatkuvat. Ei tätä maailmaa saa korjatuksi, kun niin monet perustavat omat mielipiteensä puhtaasti mielikuviin eivätkä yritä edes selvittää, mikä olisi totuus.

Kansalaisella voi olla mielikuva, mutta ei verohallinnon edustajalla, joka edustaa yhteiskuntaa asiantuntijana lainsäädännön kehittämisessä. Hänelle maksetaan palkkaa asiantuntemuksesta eikä höpöttämisestä.

Samoin 15 prosentin tuotto-osuuden jakaminen verotta ei myöskään pidä paikkaansa. Nettovarallisuudesta saa osinkoja verotta 9,74 prosenttia, koska 15 prosenttia sisältää sekä 28 prosentin veron että varallisuudesta vähennettävän osingonjaon.

Kun tuotto alennetaan 10 prosenttiin, alenee tämä veroton osinko samalla symboliseksi.

15 prosenttia on erittäin alhainen luku, jos ajatellaan yritysten suurta enemmistöä eli pienyhtiöitä, joita perustetaan 15000 markan osakepääomalla ja jotka eivät koskaan saa kasaan suuria omia pääomia. Pienyhtiön omistajat kuolevat ennen kuin he ovat saaneet säästöön yritykseen sen verran, että asialla olisi merkitystä. Valitettavasti he eivät sitä tajua, vaan kaikki koohaavat osinkotuloista.

Sen sijaan vanhalla rahalla, joka on nyt saanut ne suuret verottomat osingot, 10 prosenttia on jotakuinkin tyydyttävää tasoa, koska heidän omat pääomansa on rakennettu verottomasti 1980-luvulla ja sitä ennen. Pörssiyhtiöitä tämä ei tietenkään koskisi edelläänkään.

Todellisuudessa uudistus johtaa siihen, että pääomatuloverotuksesta hyötyvät vain sijoittajat pörssissä ja muualla sekä vanhat yhtiöt. Uudet yhtiöt, joita tarvitsemme jatkossa yhä enemmän, verotetaan hengiltä muun muassa siksi, että poistojen verotus kiristyy samanaikaisesti, jolloin yhtiöiden rahat ovat entistä tiukemmilla.

Osakaslainan kiristäminen verotuksessa olisi vitsi, jollei se olisi totta.

Nyt kiristetään systeemiä, joka on jo epäedullisin. Tämäkin perustuu tietämättömyyteen ja kuvitelmiin.

En tiedä vaivunko lopullisesti epätoivoon, vai uskoisinko vielä, että tiedon jakamisella olisi jotain merkitystä yhteiskunnalliseen päätöksentekoon.

Kirjoittaja on KHT-tilintarkastaja

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?