TYÖTTÖMYYS LASKEE NYT KUUSI KERTAA NOPEAMMIN KUIN VUOSI SITTEN

Julkaistu:

Liisa Jaakonsaari lupaa juhlat työttömyyden puolituttua
-Kun työttömyys on saatu puolitettua, on juhlien paikka - kiitokseksi kaikille urakkaan osallistuneille, sanoo työministeri Liisa Jaakonsaari itsevarmasti. Vielä vuosi sitten lausuntoa olisi seurannut melkoinen naurun remakka. Mutta ajat muuttuvat nopeasti. Työttömyys laskee nyt voimakkaasti koko maassa.

Työttömyyden laskuvauhti on 5 - 6 kertaa nopeampaa kuin vuosi sitten,kun verrataan työministeriön kuukausikohtaisia työttömyyslukuja edellisen vuoden vastaaviin lukuihin.

Jos vauhti kiihtyy samaa tahtia seuraaviin eduskuntavaaleihin 1999 asti, työttömyys painuu 280000 tuntumaan ilman Lipposen hallituksen loppukiritoimiakin. Virallisesta puolittamistavoitteista jäisi uupumaan 50000 työtöntä. Marraskuussa 1997 työttömiä oli 377000.

Yksittäiset tilastotiedot kertovat työllisyystilanteen kohentumisesta. Uusia avoimia työpaikkoja ilmoitettiin työvoimatoimistoihin viime syksynä noin 15000 kuukaudessa. Yhtä korkeaa tasoa joudutaan hakemaan yli kuuden vuoden takaa, ajalta ennen pahimman laman puhkeamista.

Työttömyys vaihtelee voimakkaasti eri vuodenaikojen ja kuukausien mukaan. Kausivaihtelujen säännönmukaisuuksiin kuuluu, että työttömyys nousee aina marras- ja joulukuussa. Monien yllätykseksi työttömien määrä työministeriön mukaan laski viime marraskuussa. Työttömyys ei ole koskaan aikaisemmin laskenut marraskuussa.

Joulukuuksikaan ei ole odotettavissa lähimainkaan parin viime vuoden kaltaista 30000 - 40000 uuden työttömän nousupiikkiä. Huomenna julkistettavista joulukuun työttömyysluvuista selviää, jatkuiko voimakas lasku vuoden lopussakin.

Ei pelkillä työllistämistempuilla

-Työttömyyden lasku perustuu vahvaan talouskasvuun. Yrityksissä syntyy nyt aidosti uusia työpaikkoja, eikä työttömyys laske pelkästään työvoimapoliittisten toimenpiteiden ansiosta, kuten viime vuonna, ministeri Jaakonsaari toteaa.

Kun rauta on kuumaa, työministeriö takoo työttömyyslukuja alaspäin entistä suuremmalla innolla. Tämän vuoden alussa alkoi mittava työvoimapolitiikan perusuudistus aikaisempaa tehokkaampine työllistämisen keinoineen.

Jaakonsaari lupailee, että hallitus vahvistaa talouspolitiikan työllistävää linjaa: -Työllisyyden kannalta palvelusektori on avainasemassa. Koska työllisyys on talouspolitiikassa ykkössijalla, panostetaan jatkossa erityisesti työvoimavaltaiseen palvelusektoriin. Työhön liittyviä veroja ja maksuja alennetaan ja siirrytään teollisuudelle nykyistä raskaampaan ympäristö- ja energiaverotukseen.

Ministeri aliarvioi lamamielialat

Työttömyyden lasku tapahtuu viiveellä. Jaakonsaaren mukaan hidasteet löytyvät asennepuolelta ja laman synkistä kokemuksista.

-Ministerikauden alussa en ymmärtänyt, että lamasta toipuminen kestää mielialapuolella tavattoman kauan. Se oli selvä virhearvio. Vaikka talouskasvu on jatkunut jo monta vuotta, ei tarvita kuin pieni signaali huonompaan suuntaan ja kaikki uhkaa pysähtyä. Vasta nyt yritysten riskinottokyky on noussut ja kynnys palkata lisää henkilöstöä madaltunut, Liisa Jaakonsaari toteaa.

Työministeri moittii työnantajia ennakkoluuloista vähänkin pidempään työttömänä olleita kohtaan:

-Kun monta vuotta oli varaa valita parhaat päältä, syntyi ylimielisyyttä ja ennakkoluuloja työttömiä kohtaan. Kasvavat yritykset halusivat hankkia uudet työntekijänsä muista yrityksistä. Viime aikoina yritysten on kuitenkin ollut pakko ottaa koulutettuja osaajia yhä enemmän kortistosta.

Koulutusta paljon, osaamista ei

Työttömyysongelma on muuttunut kaksijakoiseksi. Pätevistä ammattilaisista on jo joillakin aloilla huutava pula, mutta toisaalta pitkään työttömänä olleiden työllistyminen on erittäin hankalaa.

Kun Suomi on 1990-luvun lopulla Euroopan nopeimmin kasvavia kansantalouksia, pula osaajista tulee pian olemaan todellisuutta useilla aloilla. Koulutetuin ja halutuin työvoima väheneekin työttömyyskortistoissa nyt nopeasti.

Ne yritykset, jotka pohtivat uuden työvoiman palkkaamista liian kauan, saattavat jäädä nuolemaan näppejään. Silloin yritysten on koulutettava asiantuntijansa aakkosista alkaen itse.

-Osaajista tulee nopeasti pula. Meillä on koulutusta tosi paljon, mutta osaamista ei.

Koulutus- ja tutkimusresursseja olisi käytettävä nykyistä tehokkaammin. Tärkeä kysymys onkin, miten nyt ja tulevaisuudessa koulutus jalostetaan osaamiseksi ja miten tutkimus- ja tuotekehittelypanokset jalostetaan työpaikoiksi.

Työllistymisen tueksi tarvitaan uusia yritysideoita. Jaakonsaaren mielestä ideoiden vaatimustaso on kuitenkin monilla tahoilla ylittänyt kohtuuden rajat:

-Jokaisesta lehmälaaksosta pitäisi tulla korkean teknologian piilaakso. Kullekin alueelle luontaisia yritysideoita ei rohkaista riittävästi, niihin ei saa rahoitusta tai niihin ei usko kukaan. Suomessa on liikaa suuruuden ja hienouden ihannointia. Pieniä siivuja ei arvosteta riittävästi. Esimerkiksi metsäteollisuuden mallimaahan tuodaan ulkomailta suuret määrät joulukuusia. Se on järkyttävää.

Suomen malli aktivoi työttömiä

Vuoden alusta alkaa Suomen malliksi ristitty työvoimapolitiikan perusuudistus. Perusideana on muokata työllistämisen keinot aikaisempaa tehokkaammaksi kokonaisuudeksi. Tavoitteena on palvella työvoimatoimistossa työnantajia ja työnhakijoita paremmin yksilöllisten tarpeiden mukaisesti.

Työministeriö on räätälöinyt Suomen mallia yhdessä työvoimatoimistojen, työmarkkinajärjestöjen ja työttömien yhdistysten kanssa ratkaisuksi suomalaisen työttömyyden erityisongelmiin.

-Suomen malli ei ole valitut palat muiden maiden työttömyyden hoitomalleista. Maailmasta ei löydy esimerkkiä miten näin suuri työttömyysongelma olisi voitettu, Jaakonsaari toteaa.

Suomen mallissa on kaksi päälinjaa, joista ensimmäinen on työmarkkinoiden toimivuuden parantaminen. Työnantajia halutaan palvella siten, että he saavat työvoimatoimistosta niin nopeasti ja niin hyvän työntekijän kuin mahdollista.

Monet yritysjohtajathan valittavat, että heidän on vaikea löytää haluamaansa työvoimaa. Työvoimakoulutuksen määrää vähennetään, mutta sen laatua parannetaan yritysten kaipaamien ammattitaitojen suuntaan.

Lisäksi pienet ja keskisuuret yritykset voivat hakea erityistä koulutus- ja rekrytointitukea, jonka avulla työnantaja voi kouluttaa uutta työntekijää yrityskohtaisiin erityistaitoihin.

Nopeinkaan kasvu ei riitä

Toisena päälinjana on pitkäaikaistyöttömien aktivoiminen ja heidän syrjäytymisensä estäminen. Työvoimapolitiikan peruskorjausta tarvitaan, koska nopeinkaan talouskasvu ei auta laman pahimmin nujertamia ihmisiä, joita Jaakonsaari kutsuu ´talouden talvisodan uhreiksi´.

-Se tiedetään varmasti, että huono talouspolitiikka johtaa työttömyyden kasvuun, mutta nyt on näyttöä siitäkin, ettei paraskaan makrotalouspolitiikka yksinään laske työttömyyttä. Kun työttömyys on jämähtänyt rakenteelliseksi eli kun työttömyys keskittyy huonosti koulutettuihin, ikääntyneisiin ja suuriin kaupunkeihin, kasvun tueksi tarvitaan muita toimenpiteitä.

Keskeinen tukimuoto on yhdistelmätuki. Tuki koostuu työmarkkinatuesta ja työllistämistuesta, joista kertyy yhteensä enintään 5000 markkaa kuussa. Tukea voidaan maksaa vuoden ajan työnantajalle, joka työllistää yli kaksi vuotta työttömänä olleen henkilön yritykseen, kuntaan tai kolmannella sektorilla toimivaan järjestöön. Yhdistelmätukeen pumpataan rahaa yhteensä 600 miljoonaa markkaa.

-Yhdistelmätuen määrä voi kuulostaa suurelta, mutta se on valtiontalouden kannalta mielekäs. Kahden vuoden työttömyysjakson jälkeen todennäköinen työttömyysaika on yhteensä kuusi vuotta. Jos työtön tuen ansiosta pääsee työelämään kiinni, säästetään kustannuksia huomattavasti.

Suomen mallin henkeä kuvaa uusi työttömyyden määritelmä: työttömyys on aktiivista työnhakua ja työmarkkinavalmiuksien parantamista.

-Tähän tarvitaan myös työttömän omaa muutosvoimaa, sitä että hän uskoo omiin mahdollisuuksiinsa. Työttömyys ei ole mikään pysyvä olotila.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Perintäyhtiö lähetti laskuja enemmän kuin laki sallii – rahoja karhuttu sukista, alushousuista, partateristä...

  2. 2

   9 asiaa, joista ensiasunnon ostaja on usein ulalla – silmät aukenivat, kun totuus uudesta lainailmiöstä paljastui: ”Se saattoi tuntua halvalta”

  3. 3

   Jussi on syönyt Suomen jokaisella ABC:llä – nämä kaksi asemaa ovat suosikit 145:n joukosta

  4. 4

   Finanssivalvonta: paperisten tunnus­luku­listojen käyttöä voidaankin jatkaa

  5. 5

   Päästöriita murjoo Mercedes-Benzin emoyhtiötä – jo kolmas tulosvaroitus vuoden sisään

  6. 6

   Uusi menetelmä ehkäisee ulkomaisten mansikoiden myyntiä suomalaisina

  7. 7

   Matias, 25, valmistui kauppa­tieteen maisteriksi – nyt hän on kesätöissä kyläkaupassa: ”En silloin vielä tiennyt, että tästä tulee tulevaisuuden alani”

  8. 8

   Oletko ostamassa käytettyä puhelinta? Tarkista nämä 4 asiaa

  9. 9

   Ekonomisti varoittaa heikentyneen talouskasvuennusteen seurauksista: Olisimme hyvin varovaisia purkamaan aktiivimallia

  10. 10

   Juristit paljastavat 4 syytä, miksi testamentti kannattaa tehdä – ”Lapset voivat tehdä kiusaa leskelle”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Juristit paljastavat 4 syytä, miksi testamentti kannattaa tehdä – ”Lapset voivat tehdä kiusaa leskelle”

  2. 2

   9 asiaa, joista ensiasunnon ostaja on usein ulalla – silmät aukenivat, kun totuus uudesta lainailmiöstä paljastui: ”Se saattoi tuntua halvalta”

  3. 3

   Jussi on syönyt Suomen jokaisella ABC:llä – nämä kaksi asemaa ovat suosikit 145:n joukosta

  4. 4

   Perintäyhtiö lähetti laskuja enemmän kuin laki sallii – rahoja karhuttu sukista, alushousuista, partateristä...

  5. 5

   Matias, 25, valmistui kauppa­tieteen maisteriksi – nyt hän on kesätöissä kyläkaupassa: ”En silloin vielä tiennyt, että tästä tulee tulevaisuuden alani”

  6. 6

   Ekonomisti varoittaa heikentyneen talouskasvuennusteen seurauksista: Olisimme hyvin varovaisia purkamaan aktiivimallia

  7. 7

   Finanssivalvonta: paperisten tunnus­luku­listojen käyttöä voidaankin jatkaa

  8. 8

   Danske Bankin Tanskan-johtaja sai potkut – 87 000 ihmistä maksoi liikaa sijoitus­tuotteesta

  9. 9

   Uusi menetelmä ehkäisee ulkomaisten mansikoiden myyntiä suomalaisina

  10. 10

   Voikkaan tehtaan perustaja Rudolf Elving oli ”tulivuorineuvos”, jota pelättiin – laiskottelu sai hänet näkemään punaista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jussi on syönyt Suomen jokaisella ABC:llä – nämä kaksi asemaa ovat suosikit 145:n joukosta

  2. 2

   Saitko verottajalta tällaisen kirjeen? Tuhansien suomalaisten veronpalautus siirtyi

  3. 3

   TE: Tulli jysäytti: maku­lonkeroiden ja -siidereiden veroon 41 prosentin korotus

  4. 4

   Kansa hämmästyi ministerien veloista: ”On siinä jälkipolvilla ihmettelemistä” – asiantuntija kertoo, mistä on kyse

  5. 5

   Mies ennakoi kuolemaansa ja osti kesämökin nuorikkonsa nimiin: Ei tullut viikatemiestä, vaan tuli ero – näin kävi mökille

  6. 6

   Juristit paljastavat 4 syytä, miksi testamentti kannattaa tehdä – ”Lapset voivat tehdä kiusaa leskelle”

  7. 7

   Hittijuoma loppui hyllyiltä Suomessa – S-ryhmän päällikkö harmittelee yhtä asiaa

  8. 8

   LM ja HS: Ex-työministeri Jari Lindström ilmoittautui työttömäksi – TE-toimiston työntekijä hiljeni langan päässä

  9. 9

   Lapsiperhe uskoi tehneensä hyvät kaupat, olihan talon tehnyt rakennus­insinööri itselleen – karmea totuus paljastui alapohjasta

  10. 10

   9 asiaa, joista ensiasunnon ostaja on usein ulalla – silmät aukenivat, kun totuus uudesta lainailmiöstä paljastui: ”Se saattoi tuntua halvalta”

  11. Näytä lisää