1998014277 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

KESKO VASTAA KOSKIMIEHELLE

9.1.1998 0:00

Taloussanomat julkaisi 3.1.1998 jutun otsikolla ´Itsenäinen Urheilu-Koskimies taistelee Keskoa vastaan´. Kommenttina esitän seuraavaa:

lntersport-ketju on maailman suurin urheiluliikeketju, johon kuuluu Suomessa 91 Kesport-Intersport-liikettä ja 80 kauppiasta, joiden yhteismyynti vuodessa on noin miljardi markkaa. Kauppiaiden ja Urheilukeskon menestys on viime vuosina ollut hyvä.

Menestyvä kauppatoiminta koostuu K-ryhmässä kolmesta osasta: kauppiaan toiminnasta, ketjutoiminnasta ja Keskon toiminnasta. Kauppiaan oma aktiivinen ja voimakas toiminta on kaiken ydin ja lähtökohta.

Kaikkia kauppiaita koskevissa ketjupäätöksissä ylintä päätösvaltaa käyttää kauppiaiden keskuudestaan valitsema ketjujohtokunta. Se päättää muun muassa perusvalikoimatuotteista, ketjumarkkinoinnista sekä markkinointimaksusta ja tekee suosituksia esimerkiksi tietojärjestelmistä.

Parhaiten kilpailussa ovat pärjänneet Suomessa ja muualla niin sanotut ketjuliikkeet tavara-alasta riippumatta. Niin sanotut villit kauppiaat ovat jatkuvasti menettäneet osuuttaan ja kannattavuuttaan.

Järkevä ketjutoiminta ei vähennä itsenäisen kauppiaan tai kauppiasperheen merkitystä, vaan lisää kilpailukykyä ja toimintaedellytyksiä.

Yhteistoiminta edellyttää pelisääntöjä, joita jokaisen ketjuun kuuluvan kauppiaan tulee noudattaa. Kesport-lntersport-ketju antaa markkinoinnissaan lupauksia ja sitoumuksia asiakkailleen myytävistä tuotteista ja niiden hinnoista. Nämä lupaukset täytyy jokaisen liikkeen täyttää. Yhteistoiminnasta syntyy myös kustannuksia, joihin kauppiaat osallistuvat tasapuolisesti.

Ketjuun kuuluminen on vapaaehtoista. Kesko hankkii kauppapaikkoja vain ketjuliikkeitä varten, koska epäonnistumisen riski ´villeinä´ kauppiailla on keskimäärin liian suuri. Tämä ei poissulje sitä, että Suomessa ja muualla maailmassa on monia erittäin menestyviä ketjuihin kuulumattomia kauppiaita.

Yhteistoiminta kansainvälisen lntersport-yhteisön ja tavarantoimittajien kanssa edellyttää myös sovittujen asioiden noudattamista.

Kesport-Intersport-kauppiaat ja Urheilukesko suhtautuivat varsin ymmärtäväisesti, joustavasti ja pitkämielisesti Urheilu-Koskimiehen edellyttämiin poikkeuksiin. Perusteellisen harkinnan jälkeen Urheilu-Koskimies katsoi itse liiketoimintansa kannalta parhaaksi vaihtoehdoksi erota ketjusta. Valinta oli epätoivottu, mutta ymmärrettävä, koska ennen pitkää yhteistoiminta olisi ollut umpikujassa.

Keskolla ei ole mitään kielteistä asennetta tai toimintatarvetta kunniakkaita, menestyviä ja rehellisiä yrittäjiä kohtaan. Tästä on osoituksena yhteistyön jatkuminen vene- ja moottoriyksikön kanssa, jotka myös kuuluvat vastuullani olevaan erikoistavarakauppaan. Samaa positiivista asennetta toivomme myös Koskimiehiltä.

Lappeenrannan urheilutavaramarkkinat ovat niin suuret, että ainakin yksi Kesport-Intersport-liike menestyy paikkakunnalla, minkä Hanne ja Mika Laitinen ovat ahkeralla ja ammattitaitoisella toiminnallaan varsin nopeasti osoittaneet.

Kesport-Intersport-liikkeen perustaminen Lappeenrantaan ei ollut Koskimiehille yllätys, mutta sen menestys lienee ollut, koska myyntiluvut ovat yllättäneet myös meidät. Uuden liikkeen myötä Lappeenrannan urheilutavaratarjonta on monipuolistunut ja kilpailutilanne normalisoitunut, mikä on asiakkaan kannalta on tietysti myönteinen asia.

Matti Halmesmäki, Kesko Oy:n hallituksen jäsen

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?