199807721 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

POIKKEUKSELLISEN HUOLESTUNUT SUOMEN KANSA

8.1.1998 0:00

Ilmiö on tuskin omintakeisesti suomalainen, eikä se edes ole millään tavalla ainutlaatuisesti nykyajan ilmiö. Ihmisten ikävistä uutisista saamaa tyydytystä ovat maanosamme suuret filosofit pohdiskelleet jo vuosisatojen ajan. Varmaankin kyseessä on yleisinhimillinen luonteenpiirre. Filosofit ovat eritelleet sitä mielestäni uskottavasti.

Toinen syy äkilliseen tyydytykseen on se, että yhtäkkiä huomaamme toisessa jonkin epämuotoisuuden tai vajavuuden. Oma erinomaisuutemme toisen onnettomuuden taustaa vasten herättää meissä äkillistä tyydytystä. Näin selittyvät ne kouristukset kasvoillamme, joita kutsutaan nauruksi, Hobbes huomauttaa.

Omanarvontuntomme uudistuu aina kun ajattelemme omia hyveitämme ja voimavarojamme. Siitä syystä kiusaamme toisiamme kehumalla hyviä puoliamme väsyttävän itsepintaisesti. Näin selittyy myös se, miksi ihmisiä ilahduttavat lähimmäistensä heikot puolet ja murehduttavat heidän vahvat puolensa. Ihmisen paha tahto on luontaista.

Saksalainen Immanuel Kant pohdiskeli parisataa vuotta myöhemmin ihmiskunnan vihollisia, joihin hän laski kiittämättömät, kateelliset ja pahansuovat ihmiset. Kant ymmärsi pahansuopuutta. Se johtui ihmisen ajattelun laeista, tarkemmin sanoen vastakohdan laista.

Kun kuulemme toisen ihmisen vastoinkäymisistä tai skandaaleista, joiden kohteeksi he ovat joutuneet, tältä pimeältä taustalta oma hyvinvointimme ja kunnollisuutemme loistaa paljon kirkkaammin. Sen sijaan Kant ei ymmärtänyt niitä, jotka eivät tyydy vain iloitsemaan toistensa huonosta onnesta, vaan suorastaan toivovat, jopa edesauttavat sitä. On eri asia tuntea jotain ja panna se täytäntöön.

Suomalaisten surua prinsessa Dianan kohtalon tähden on moni pitänyt yhteisöllisyyden osoituksena. Julkisuuden tuttavuudet ja todelliset ihmiset joutuvat kuitenkin mahtumaan samaan ahtaaseen ihmissydämeen. Mitä enemmän siellä on vain mediasta tuttua väkeä, sitä vähemmän sinne mahtuu todellisia ihmisiä.

Kirjoittaja on helsinkiläinen pappi ja yhteiskunnallinen keskustelija

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?