199808829 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

UUSI VUOSI SÄRKEE SIJOITTAJAN ILLUUSIOT

3.1.1998 0:00

Alfred Berg Rahastoyhtiön toimitusjohtaja Tim Hermansson uskoo uudenvuoden pakottavan osakesijoittajan maan pinnalle. Sijoittajat saavat kahden poikkeuksellisen hyvän pörssivuoden jälkeen huomata, ettei vuotuinen 3040 prosentin kurssinousu ole ikuista.

Bergin näkemyksen mukaan pörssivuosi 1998 on hyvä, mutta osakkeiden hintojen nousu hidastuu osakemarkkinoiden pitkäaikaisen keskiarvon tuntumaan eli noin 15 prosenttiin.

Pankkiiri arvioi pörssiyhtiöiden tekevän tänä vuonna yhteensä noin 30 miljardin markan tuloksen. Aasian kriisi viilaa ennusteesta yhdestä kolmeen miljardiin markkaan. Luvassa olisi silti 15 prosentin tulosparannus edellisvuoteen.

Uusivuosi tuo myös jännitystä sijoittajan elämään. Aasian kriisiä edeltänyt rauhallinen aika, jolloin osakkeiden hintavaihtelut olivat pieniä, on historiaa.

Sijoitusten riskit kasvavat ja tuotot pienenevät, tiivistää Hermansson, ja tulee samalla kohtuullistaneeksi omien asiakkaidensa odotuksia.

Suomalaisiin osakkeisiin sijoittava Alfred Berg Finland on Odin Finlandin jälkeen lajissaan suurin rahasto. Sen omaisuuden arvo oli marraskuun lopussa 439 miljoonaa markkaa.

Sijoittajan arkea hankaloittaa tänä vuonna myös se, että yritysten väliset erot toimialojen sisällä kasvavat. Hermansson ottaa esimerkin konepajateollisuudesta. Vielä puoli vuotta sitten pankkiiri ylipainotti toimialaa, koska korkeasuhdannetta elävän metsäteollisuuden saattoi odottaa täyttävän yhtiöiden tilauskirjat vähintään korjaus- ja kunnostusinvestoinneilla. Nyt sijoituspäätös vaatii tarkempaa yritysanalyysia: täytyy etsiä ne yritykset, joiden tilauskirjat todella täyttyvät ja joiden tuloskunto kestää Aasian ongelmat.

Bergin osakerahasto jäljittelee karkeasti Helsingin pörssin portfolioindeksiä. Siksi sen salkku on aina pullollaan metsää, metallia ja tietenkin Nokiaa. Rahaston poikkeama indeksistä (tracking error) saa olla noin viisi prosenttia. Ehdoton yläraja on kymmenen prosenttia. Pitkän aikavälin tavoite on osakkeiden yli- ja alipainotuksilla puristaa rahastosta indeksiä parempi tuotto.

Hermanssonin mielestä rahastojen toinen äärilaita eli yksittäisen osakkeiden poimintaan keskittyvät rahastot sopivat vain hyvin riskiä sietävälle sijoittajalle.

Osakkeiden poimijoille menee joko erittäin hyvin tai hyvin huonosti. Rahastot, jotka ovat tänä vuonna tähtiä, voivat olla ensi vuoden häviäjiä.

Euroopan yhteisvaluutta ei väännä Alfred Bergin rahastoja uuteen muottiin vielä pitkään aikaan. Suomi-rahastot jatkavat entiseen malliin: sijoitukset pysyvät Suomessa, toimialapainotukset Helsingin pörssin mallin mukaisina ja vertailuindeksit kotimaisina.

Pankkiiri ei tahdo edetä asiakkaitaan nopeammin. Hermansson uskoo, että suomalaisten muuttuminen eurosijoittajiksi vie ainakin kymmenen vuotta. Euroalueen markkinat eivät sijoittajan mielessä muutu kotimarkkinoiksi yhdessä yössä, vaikka valuuttariski katoaakin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?