1998012030 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

ITSENÄINEN URHEILU-KOSKIMIES TAISTELEE KESKOA VASTAAN

Lappeenrantalaisyritys erosi ensimmäisenä Kesport-ketjusta

3.1.1998 0:00

Lappeenrantalainen urheiluvälineliike Urheilu-Koskimies Oy teki historiallisen ratkaisun huhtikuussa 1996: yritys oli ensimmäinen, joka erosi Keskon Kesport-Intersport-ketjusta. Liike jatkaa toimintaansa ketjuista riippumattomana. Perheyritys Koskimies oli ollut Kesportin jäsen yli 20 vuotta.

Urheilu-Keskon johtaja Matti Leminen tunnustaa, että Urheilu-Koskimiehen päätös oli Keskollekin iso asia. Mutta Kesko ei jäänyt suremaan, vaan avasi vastavetonaan Lappeenrantaan uuden Kesport-Intersport-myymälän marraskuussa 1996.

Nyt Suomen kaikki 80 yrittäjävetoista Kesport-liikettä seuraavat kiinnostuneina, miten jukuripäisen Koskimiehen ja keskolaisen urheiluvälineliikkeen kovassa kilpailussa käy.

Kesko kiskoi maksut tyhjästäkin

-Emme sopineet ruotuun. Haluamme mieluummin olla pieni ja itsenäinen kuin suuri ja kaunis, sanovat yrittäjäveljekset Jari ja Kari Koskimies.

Eron syynä oli lähinnä Keskon vaatima korkea markkinointimaksu, jota se perii 0,7 prosenttia liikkeen myynnistä. Kauppias joutuu pulittamaan markkinointimaksun myös tuotteista, jotka hän on ostanut muualta kuin suoraan Keskolta tai Keskon tavarantoimittajasopimusten kautta. Tämä oli Koskimiehistä kohtuutonta.

Urheilu-Koskimiehen tuotteista suurin osa tuli liikkeeseen ilman Keskon osallistumista asiaan. Tavallisesti 80-90 prosenttia Kesport-liikkeiden tuotteista kulkee Keskon kautta. Koskimiesten mukaan Urheilu-Koskimiehen tuotevalikoima oli liian laaja mahtuakseen Kesport-konseptiin. Itsenäisyyteen tottuneet Koskimiehet halusivat itse päättää liikkeensä valikoimasta.

Kesport-liikkeenä Koskimiesten olisi pitänyt taipua myös nimenmuutokseen. Liikkeen nimestä olisi hävinnyt Koskimies-nimi ja tilalle olisivat tulleet Kesport-Intersport-Lappeenranta- kyltit.

-Koskimies-nimi on ollut vahvasti paikallinen, ja valtakunnallisen ketjun myötä paikalliset ominaispiirteet olisivat hävinneet. Ihmisten on tiedettävä, että firman takana on joku, joka vastaa t

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?