19970232 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

SUOMEN JOHTAJISTA VAIN NELJÄNNES ON NAISIA

ILO:n tutkimuksen mukaan naisten on yhä hankala edetä johtopaikoille

13.12.1997 0:00

GENEVE Naisten on edelleen hankala nousta työelämässä johtopaikoille. Yhdistyneiden kansakuntien alaisen työjärjestön ILOn juuri julkistamien lukujen mukaan Suomessa naisilla on vain joka neljäs johto- ja hallintopaikka, vaikka he kansoittavat miltei joka toisen työpaikan eli 47 prosenttia.

Parhaiten naiset ovat saaneet ILOn (International Labour Organization) katsauksen mukaan johtotöitä Yhdysvalloissa, jossa heidän osuutensa politiikan, julkisen talouden tai yksityisyritysten johdosta on 43 prosenttia. Luku on korkea, kun ottaa huomioon, että USA:ssa naisten osuus työelämässä on suurin piirtein sama kuin Suomessa. Vain Sri Lankassa on prosenttiyksikön verran enemmän naisia töissä kuin Suomessa.

--Suomessa naisia on keskijohdossa vielä 45 prosenttia, mutta korkeamman tason johtajina heidän osuutensa putoaa noin 11:een, vaikka se onkin kasvamassa. 100 suurimman suomalaisen yrityksen johtotuoleilla naisia on vain vajaat kuusi prosenttia, kertoo ILOn varapääjohtaja Kari Tapiola Genevessä Taloussanomille.

Työjärjestön raportti pohjaa ensi viikolla Genevessä alkavaa viikon konferenssia aiheesta. Siinä kartoitetaan ongelmat, jotka estävät naisten nousun töissä ja mietitään ratkaisuja uraputken helpottamiseksi.

ILO nimittää ilmiötä lasikatoksi: näkymättömien esteiden kuten ennakkoluulojen takia naisten on hankala pompata työväen parista huippujohtoon. Ja vaikka naiset pääsisivätkin nousemaan harvoihin johtoasemiin, ansaitsevat he sitten vähemmän kuin kaksilahkeiset kollegansa.

--Suomessa naisjohtajien palkkataso on 35 prosenttia alhaisempi kuin miehillä, Tapiola kaivaa lukuja esiin järjestön raportista.

Suomen henkilöjohto naisten käsissä

Johtamista pidetään useissa maissa edelleen miesten hommana. Tutkituista maista peränpitäjäksi jää Japani, jossa naisten osuus johtopaikoista on vain yhdeksän prosenttia. Silmään pistää, että listauksessa Suomen edelle menee niinkin perinteinen maa kuin Sveitsi, jossa naisia on ILOn mukaan 28 prosenttia johtajista ja he osallistuvat 40-prosenttisesti työelämään. ILOsta arvellaan, että tilastoinnissa maat ovat käsittäneet eri tavalla vaatimuksen kirjata ´naiset hallinnossa´, Suomessa on otettu mukaan johtajat, Sveitsissä myös sihteeristöissä työskentelevät. Myös Latinalaisen Amerikan maissa kuten Uruguayssa naisia tapaa ILOn tilaston mukaan johtoasemissa useammin kuin Suomessa.

Euroopassa esimerkiksi Saksassa tilanne ei ole muita aurinkoisempi, naisten osuus suuryhtiöiden johdosta on siellä vain pari prosenttia. Ranskassa sen sijaan naisjohtajia oli suuryrityksissä jopa 13 prosenttia vuonna 1990 ja luku on vielä laskenut 80-luvulta.

Naiset päätyvät yleensä tietyn alan johtajiksi. Suomessa naisten osuus henkilöstojohtajina on kasvanut tutkimuksen mukaan vuodesta 1970 ´dramaattisesti´ 17 prosentista kahden vuosikymmenen aikana 70 prosenttiin.

Tutkimus huomauttaa, että Suomessakin, jossa hallitus tukee tasa-arvoa työelämässä, vain 20 prosenttia naisista työskentelee työpaikoissa, joissa on tasapuolisesti miehiä ja naisia.

Tutkimuksen kokoaja Linda Wirthvaroittaa, ettei yrityksillä pitäisi olla varaa laiminlyödä naisten valtteja työelämässä.

-Naiset ovat avainasemassa, kun yritykset luovat uusia tuotteita ja palveluja.Heillä on yrittäjähenkeä. Suomessa kolmannes yrittäjistä on naisia, Wirth laskee.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?