19970248 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

ESPANJAN VIINISSÄ TUOKSUVAT NAHKA JA VANILJA

Jouko Mykkänen nauttii Riojan aromeista ja pohtii, miksi filosofit eivät arvosta viiniä

13.12.1997 0:00

Valitettavan harva länsimaisista filosofeista suhtautuu vakavasti viinin iloihin. Tosin Platonia lukiessa tulee mieleen teekkareiden raittiusyhdistys, jonka toiminta perustuu haitallisten aineiden hävittämiseen maan pinnalta juomalla ne pois.

Useimmiten viini esiintyy filosofisessa kirjallisuudessa esimerkkinä siitä, mikä ei ole hyvää makua. Immanuel Kant pitää viinikeskusteluja turhanpäiväisinä jaarituksina. Vastakkaisiakin näkemyksiä on. David Hume kertoo esseessään maun käsitteestä esimerkin siitä, mitä maun hienostuneisuus tarkoittaa:

Tarinassa Don Quijotesta kaksi tunnettuja herkkusuuta maistaa viiniä. He ovat joutua naurunalaisiksi, koska toinen pitää viiniä sangen hyvänä, vaikka sivumakuna on outo raudan sävy. Toinenkin hyväksyy viinin vienosta nahan mausta huolimatta. Kiista hämmentää yleisöä, kunnes paljastuu, että viiniastiassa oli rauta-avain ja siinä nahkainen avaimenperä.

Tämän kaltainen maun herkkyys on Humen mukaan perustana kaikessa, mikä vaatii makuarvostelmien tekoa.

Liekö Humen vai Cervantesin ansioita, että espanjalaisissa punaviineissä nahan aromi on tyypillinen ja arvostettu ominaisuus. Toinen tyypillinen piirre on tammesta peräisin oleva vaniljamaisuus.

Marques de Murrieta Reserva Especial 1989 Riojan alueelta (Alkon n:o 6635, hinta 92,10 mk) on intensiivisen punainen viini. Tuoksu on pehmeä, mutta silti voimakas ja paksuhko, kiinteä. Vaniljamaisuuden sijaan tässä viinissä on mokkanahan karheutta. Runsas tuoksu antaa viinille luumumaisen olemuksen.

Maku on täyteläinen ja pehmeä, juuri niin kuin sopii olettaakin. Silti viini ei ole löysä, päin vastoin siinä on ryhtiä, jota tukevat kohtuullisen kypsyneet tanniinit.

Viini on vielä nuorehko, toki jo nyt nautittavissa. Ne jotka pitävät hyvin kypsyneistä Riojan viineistä, antavat tämän viinin olla kellarissa muutaman vuoden.

Samalta tuottajalta La Rioja Altan arvostetulta alueelta on myös Castillo Ygay Gran Reserva Especial 1989 (Alkossa n:o 6652, hinta 122 mk).

Runsaasta väristä voi päätellä, että viini on vielä nuori. Siinä ei ole lainkaan rusehtavia sävyjä. Hyökkäävässä tuoksussa on kehittyviä nahkamaisia piirteitä. Maku on vielä hyvin täyteläinen, runsaan hedelmäinen ja tasapainoinen, mutta kovahko: tanniinit tuntuvat vielä ärhäköiltä.

Muutenkaan viini ei ole niitä rauhallisimpia, vaan siinä on voimaa vaikka muille jakaa. Lämpöä viinissä toki on, mutta espanjalainen pehmeys tulee esiin vasta usean vuoden säilytyksen jälkeen.

Tämän viinin isoveli vuosikertaa 1964 (Alkossa n:o 6662, hinta 637 mk) on klassinen esimerkki perinteisestä Riojan viinistä. Sitä on kypsytetty 22 vuotta tammitynnyreissä ennen pullotusta. Siinäkin pitäisi olla tuota Humen esimerkistä kuuluisaa nahka-aromia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?