19970345 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

TURKISTARHAUS PAINEISSA

9.12.1997 0:00

Suomen turkistarhaus on kuluvan vuosikymmenen ajan elänyt suhteellisen hyviä aikoja. Alan toimintaympäristö on vuosien ajan pysynyt vakaana verrattuna vaikkapa 1970- ja 80-lukujen suhdanneheilahteluihin. Viimeisen parin vuoden aikana tilanne on kuitenkin synkentynyt. Vaikeuksia on esiintynyt eläintensuojelijoiden, Aasian markkinoiden ja rehutuotannon suhteen.

Ensimmäisenä vaikeuksia alkoi esiintyä eläintensuojelijoiden suhteen. Vielä viime vuosikymmenellä turkistuotannon vastustajat pyrkivät päämääriinsä turkisten käyttäjiä painostamalla. Turkkeja töhrittiin suurkaupungeissa ja niiden käyttäjiä leimattiin julkisuudessa. Seuraavassa vaiheessa kuvaan tulivat iskut turkismyymälöitä vastaan ja vasta aivan viime vuosina alkoivat iskut turkistarhoille. Viikonvaihteessa Orimattilassa tapahtunut ampumistapaus on merkki asenteiden selvästä kovenemisesta.

Aivan viime viikkoina on turkistarhaajien elinkeinon tulevaisuuden näkymiä synkistänyt Aasian markkinoiden takkuilu. Monissa Aasian maissa ilmenneet vakavat talousongelmat ovat pudottaneet turkisten kysyntää ja hintoja. Toistaiseksi pudotus on ollut vielä maltillista, mutta hyvät tasaisen kysynnän ajat saattavat silti olla tältä erää ohi. Huoli tulevaisuudesta painaa jo tarhaajien mieliä.

Samaan suuntaan on vaikuttanut sinänsä pieni, mutta vaikutuksiltaan arvaamaton muutos Suomen rehusilakkamarkkinoilla. Viime vuosina troolisilakan vienti Venäjälle on kasvanut nopeasti. Kalan viennin kasvu on vaikuttanut silakan tarjontaan ja rehusilakan hintaan kohdistuu nousupaineita. Tämä on ongelma turkistarhoille. Rehusilakka on turkiseläinten rehun tärkeä raaka-aine.

Erilaisten paineiden kasautuminen turkistuottajien niskaan on tässä tilanteessa ikävää. Ilmapiiri voi kiristyä edelleen ja asenne eläintensuojelijoita kohtaan voi kiristyä entisestään varsinkin, jos provokaatioita ei saada estetyksi.

Poliisin olisikin nyt mahdollisuuksien mukaan tehostettava toimiaan turkistuotantoyritysten suojelemiseksi. Yrittäjillä on oikeus odottaa yhteiskunnalta turvaa ja suojelua täysin laillisen elinkeinonsa harjoittamiselle. Jollei suojelua voida tehostaa, on kamppailun eskaloitumista vaikea välttää. Tilannetta kärjistää entisestään se, että suurin osa turkistarhoista on Pohjanmaalla, jossa perinne suoraan toimintaan turvautumisessa on kaikilla osapuolilla vahva.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?