19970441 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

NAPATANSSIJAN PERINTÖ

16.12.1997 0:00

Sirkka Hämäläisen ehdokkuus Euroopan keskuspankin pääjohtajan paikalle on mielenkiintoinen peli. Ennen muuta se kiinnostaa, koska kyseessä on nainen ja merkittävä eurovallan keskus.

Vaikka siskon menestyksestä pitäisi olla iloinen, niin kiihdyttävään huumaan ja ennenaikaiseen iloon ei ole aihetta.

Vaikka olisikin hienoa, että suomalainen nainen ja napatanssin harrastaja valittaisiin miehiseen virkaan.

Naisen kylmällä logiikalla arvioiden Hämäläisellä ei ole mahdollisuuksia EKP:n pääjohtajaksi. Enintään hänestä voi tulla EKP:n johtokunnan rivijäsen. Sekin olisi melkoinen saavutus.

Miksi?

Perustan arvioni eileisen aamun tietoihin, jotka ovat vahvistaneet aikaisempia näkemyksiäni.

Viime viikonloppuna EU:n johtajat pitivät huippukokouksensa Luxemburgissa. Pääasiassa siellä meluttiin EU:n laajentumisesta. Tauoilla ja pienissä piireissä puhuttiin myös Saksan ja Ranskan periaatteellisesta yksimielisyydestä, joka koskee EKP:n pääjohtajan valintaa.

Lontoon rahamarkkinapiireissä tämä on jo herättänyt luottamusta tulevaan. Onhan edes jostakin asiasta löydetty sopu. Ranskan presidentti Jacques Chirac ja Sakan liittokansleri Helmut Kohl ovat päätyneet Euroopan rahainstituutin johtajan hollantilaisen Wim Duisenbergin valintaan. (Tämä on tuore tieto Lontoon syväkurkuilta.)

Herroilla on hyvät perusteet: Keskuspankki sijoitetaan Frankfurtiin Saksaan ja pankin johtajan pitää olla jostakin muusta maasta. Ellei johtoon valita tiukan saksalaistyylisen talouskurin kannattajaa, niin Kohl ei pysty vakuuttamaan kansalleen EMU:n tärkeyttä. Myös rahamarkkinat haluavat, että Duisenberg pitää euron vahvana valuuttana.

Suomen Sirkka Hämäläinen ei valitettavasti ole tarpeeksi vakuuttava saksalaisten silmissä.

Kotimaisen markkinapelin näkökulmasta paljon kiinnostavampi aihe on Hämäläisen seuraajan valinta. Hänen seuraajakseen kelpaa joko Suomen Pankin johtokunnan jäsen Matti Vanhala tai entinen keskuspankkilainen Sixten Korkman, joka on nykyään EU-virassa Brysselissä.

Hämäläisen seuraajan pitää olla rahamarkkinoiden ammattilainen, joka tuntee keskuspankin toimintatavat. Näin on todennut mm. Hämäläisen seuraajan nimittävä presidentti Martti Ahtisaari Merita-Nordbankenin ylimmälle johdolle eräällä lounaalla vähän aikaa sitten.

Tieto on vuodettu pankin sisältä ´luottamuksellisena arviona´, jotta turhat spekulaatiot vähenisivät. Tämä on kuulemma uutta nordbankenilaista kulttuuria.

Hämäläisen lähtö Frankfurtiin merkitsisi myös naisten napatanssiryhmän hajoamista. Ennen muuta nykyinen öljykonsultti ja entinen Nesteen trading-kaupan johtaja Eija Malmivirta joutuisi hankkimaan uuden harrastajakaverin.

Uutta puuhaa joutuu hakemaan piakkoin myös Vientiluotto Oy:n toimitusjohtaja Antti Lehtinen. Postipankin ja Vientiluoton muodostama PV Yhtymän toimitusjohtaja Harri Hollmen antaa Lehtiselle potkut vielä tänä vuonna.

Postipankin parkettikerroksen naisverkosto tietää jo lähdön ehdotkin: Lehtinen saa täyden palkan parilta vuodelta, varhaiseläkkeen, oikeuden käyttää omiin tarkoituksiinsa Vientiluoton Lapin-majaa eläkkeelläkin ja luvan vierailla vuoden ajan firman rahoilla Vientiluoton ulkomaisten asiakkaiden luona tervehdyskäynneillä.

Samalla mallilla annettiin potkut aikoinaan myös Yhtyneet Paperitehtaat Oy:n pitkäaikaiselle ja menestyksekkäälle toimitusjohtajalle Niilo Hakkaraiselle. Hollmen kunnioittaa perinteitä.

Nimimerkki Anna Purra on markkinatietolähde. E-mail: anna.purra@sanoma.fi

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?