19970590 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

EUROOPASSA METSÄ UNOHTUU HELPOSTI

11.12.1997 0:00

Sijoittaja tekee virheen, jos hän pitää metsäteollisuutta tärkeänä sijoituskohteena. Todellisuudessa paperi- ja pakkausteollisuus on eurooppalaisten osakemarkkinoiden mitättömimpiä toimialoja.

Koko mantereen osakeindekseissä metsäteollisuuden paino on reilu prosentti. Metsän merkitys on toimialapainoissa karkeasti samaa luokkaa kuin Suomen paino maantieteellisissä painotuksissa. Kansainväliselle salkunhoitajalle metsän unohtaminen on toimialavalinnoissa siis suunnilleen yhtä helppoa ja todennäköistä kuin Suomen sivuuttaminen markkinavalinnoissa.

Esimerkiksi öljyteollisuus on jo pelkästään toimialan suurimman eurooppalaisyrityksen Royal Dutch/Shellin markkina-arvolla melkein neljä kertaa niin arvokas kuin mantereen kaikki metsäteollisuusyhtiöt yhteensä. Euroopan pörssien arvokkaimman metsäyhtiön UPM-Kymmenen markkina-arvon Shell ylittää miltei 29-kertaisesti.

Euroopan arvokkain listattu vakuutusyhtiö, saksalainen Allianz ja tietoliikenteen arvokkain pörssiyhtiö Deutsche Telekom ovat molemmat yksin vähän arvokkaampia kuin kaikki Euroopan metsäyhtiöt yhteensä. Euroopan metsäyhtiöiden markkina-arvo on yhteensä noin 50 miljardia Yhdysvaltain dollaria.

UPM-Kymmenen tai Storan kotimaasta saattaa olla vaikea huomata, etteivät nämä Pohjolan suurimpiin ja kauneimpiin kuuluvat yritykset muualta katsottuna olekaan kovin suuria ja kiinnostavia. Pienemmistä metsäyhtiöistä puhumattakaan.

Koolla on sitä suurempi merkitys mitä vahvemman roolin osakemarkkinoiden suunnannäyttäjinä jättimäiset maailmanlaajuisesti toimivat instituutiot saavat. Osakemarkkinoiden indeksit painottavat eri markkinoita, toimialoja ja osakkeita tyypillisesti markkina-arvojen perusteella. Ja ainakin maailman suurimmat rahastot ovat herkkiä käyttämään vakiintuneita indeksejä ja niiden painoja sijoitusvalintojensa yhtenä perustana.

Esimerkiksi amerikkalaiselle suursijoittajalle voi hyvin riittää, että se seuraa Euroopan sokkeloisilla osakemarkkinoilla 100-500:tä suurinta yritystä. Mantereen kymmenen arvokkainta metsäyhtiötä mahtuvat 500 suurimman yrityksen joukkoon, mutta sadan arvokkaimman joukosta ei löydy edes markkina-arvoltaan suurin metsäyhtiö UPM-Kymmene.

Metsäyhtiöiden heikko näkyvyys osakemarkkinoilla johtuu suurelta osin koko toimialan pirstaleisuudesta. Metsäteollisuus on kaikista maailman teollisuudenaloista pirstaleisimpia. Maailman suurimman metsäyhtiön, yhdysvaltalaisen International Paperin osuus maailman paperi- ja kartonkimarkkinoista on reilut kolme prosenttia.

Muihin aloihin verrattuna pieneksi jäävä yrityskoko estää osaa sijoittajia koskaan löytämästä metsäosakkeita. Mutta pirstaleisuuden seuraukset kiinnostavat itse kokoa enemmän niitä, joilla on tai on ollut metsäosakkeita salkussaan.

Suuren yritysjoukon pahimpia vitsauksia on se, että vuosikymmenien perinteen mukaan kaikki kynnelle kykenevät yritykset rakentavat uusia sellutehtaita sekä paperi- ja kartonkikoneita aina samaan aikaan - yleensä suhdannenousun päätteeksi. Alan oma investointiperinne on pitänyt tuloksia keskinkertaisina tai kehnoina, vaikka maailman paperi- ja kartonkikysyntä kasvaa tasaisen varmasti.

Varsinkin pohjoismaiset metsäyhtiöt ovat kuuluisia innostaan sitoa isoja pääomia uuteen tuotantokalustoon. Yhtiöiden koneet ovat maailman huippua mutta pääoman tuotto ei. Liian monelle metsäyhtiölle tekee tiukkaa tienata kokoon edes investoidun pääoman kustannusta.

Siksi on ymmärrettävää, että Euroopan metsäosakkeet ovat 1990-luvun mittaan yhdessä jääneet kaikkien eurooppalaisosakkeiden noususta noin 45 prosenttia. Metsäosakkeet ovat keskimäärin nekin nousseet, mutta kaikkiin osakkeisiin verrattuna surkean hitaasti.

Ja metsäosakkeiden uutta nousupyrähdystä tai pidempää nousutrendiä on uhkarohkeata laskea vain sen varaan, kuinka korkea muiden osakkeiden arvostus on.

Metsäosakkeista voi toki tulla kunnon ostopaperia, mutta ei itsestään.

Metsäyhtiöt muuttuvat taas kiinnostaviksi, jos ala kehittää lisää uskottavia yritysjärjestelyitä. Varsinkin, jos alan keskittyminen johtaisi investointien parempaan tuottoon ja heikoimpien tehtaiden sulkemiseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?