19970794 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

OUTOKUMMULLE KOLIKKOTILAUS SVEITSISTÄ

3.12.1997 0:00

GENEVE Outokumpu on jälleen saanut kolikkoaihiotilauksen Sveitsistä. Kauppa ei ollut suomalaisyhtiön ensimmäisiä, mutta tänä vuonna tilauksen meno ulkomaille oli Sveitsissä ykkösuutinen. Kotimainen tuottaja jäi nyt ensimmäistä kertaa kokonaan ulos tilauksista kalleutensa vuoksi. Outokummun kanssa työt jakaa saksalainen valmistaja.

-Outokumpu on varautunut toimittamaan ensimmäisen, noin miljoonan markan ja 25 tonnin erän maaliskuussa, sanoo valssaamon ja meissaamon päällikkö Ari Vahteristo Outokummun Poricopperista.

Sveitsiläisten mukaan ulkomaiset yritykset olivat kolmanneksen sveitsiläisiä halvempia ja Sveitsissä kysytään nyt, myyvätkö ulkomaiset valmistajat polkuhintaan. Sveitsille ulkomaisista tilauksista tulee satojen tuhansien frangien säästöt. Yhteensä Sveitsi tilasi rahoja 2,5 miljoonan frangin (yhdeksän miljoonaa markkaa) edestä.

-Alalla on ylikapasiteettia nyt euroa odotellessa. Seuraavien kolmen, neljän vuoden aikana tuotanto pääsee taas hyvin käyttöön, kun eurokolikkojen on oltava ulkona vuonna 2002, Vahteristo jatkaa.

Kultaseos kelpasi

Outokummun kultaseos Nordic Gold on valittu yhdeksi eurorahojen raaka-aineeksi.

Kolikkojen kysyntää vähentävät yhä enemmän käytetyt korttirahat. Outokumpu toimittaa Sveitsiin kuparinikkeliseoksisia kolikkopohjia, jotka leimataan Sveitsissä. Se, ettei kolikkoja tehdä enää lainkaan alppimaassa, koetteli sveitsiläisten kansallistuntoa kovin.

-Olemme saaneet aiemmin tilauksia Euroopasta Sveitsin lisäksi Ranskasta, Itävallasta ja Pohjoismaista, Vahteristo kertoo. Saksassa on viisi rahapajaa ja sveitsiläistietojen mukaan yksi niistä joudutaan sulkemaan ylikapasiteetin takia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?