199701103 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

LENNÄ JA SYÖ KUIN SIRKKA HÄMÄLÄINEN

11.12.1997 0:00

Lentokoneruuasta voi olla monta mieltä. Harva työkseen matkaava kuitenkaan syö mieluummin ilmassa kuin maissa itse valitsemassaan ravintolassa.

Passeli ratkaisu on syödä ennen paluumatkaa kunnon työlounas hyvässä ravintolassa iltapäivällä, jolloin iltalennolla ruuan voi jättää väliin ja koneessa saa rentoutua paperien ja drinkkien parissa - ruuasta riippumatta.

Tilaa ennakkoon

Erikoisruuan tilaamisessa ruokavalioltaan rajotteisilla on - ainakin paperilla - paljon mahdollisuuksia, kun muistaa toimia vähintään vuorokauden etukäteen. Tällöin voi valita esimerkiksi kasvis- (aasialainen tai eurooppalainen), kala-, äyriäis-, kosher- tai laktoosittoman vaihtoehdon.

Mutta mitä tapahtuu itse lennolla? Kokenut varmistaa erikoisruokatilauksensa check-inissä. Jos tilaus ei näy päätteellä, jotain saattaa olla tehtävissä. Tai sitten ei. Silloin paljon on kiinni lentoyhtiön halusta palvella.

Tarkkaile annoksiasi

Valitettavasti etukäteen tilattu erikoisannos saattaa sekin olla mitä tahansa. Takavuosina Finnair tarjosi Euroopan bisnes-lennoillaan kalaruokana annosta, jossa kuha- ja porofilee oli sidottu siistiin rusettiin.

-Kukaan ei ole aikaisemmin valittanut, lentoemo vakuutti sinisin silmin, kun ei-lihansyöjä hämmästeli - edessään ruuaton kotimaan jatkolento määränpäämaassa.

Joskus jotkut oppivat jotain. Tai sitten ei. Finnair tilasi juuri kala- tai oikeammin äyriäisruuan New Yorkin lennolle (koodi on SFML, matkatoimistot eivät aina sitä tiedä). Ja mitä tuli alkuruuaksi? Perinteistä muikkukukkoa. Lentoemännät olivat tarkkailleet annosta muovin lävitse: ei kai siinä lihaa ole? No, silavassa löytyi.

Varmista etuoikeutesi

Positiivista nykyisin on, että erikoisruoka-annokset saapuvat matkustajan nimellä varustettuina. Takavuosilta muistuu mieleen Pariisin lento, jolla kaikki kasvisruuat jaettiin eturiviläisille. Entäs annoksen varsinaisesti tilanneet takana istuneet?

-Nappaa niiltä tarjottimet pois, neuvoi lennon vastaava alaistaan, kun etupenkkiläiset jo ruokailivat.

Viisainta olisi toimia kuin Suomen Pankin pääjohtaja Sirkka Hämäläinen. Hän saa kasvissyöjänä Finnairin lennoilla aina sellaisen annoksen kuin haluaa. Yksityisyyttään varjeleva pääjohtaja ei ruokavalioistaan puhu: silloin voi säilyttää etuoikeutensa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?