199701399 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

SAMARAN MYYNTI EI VEDÄ

6.12.1997 0:00

Uudenkaupungin autotehtaan Euro-Samara-projekti on osoittautumassa virheeksi. 1980-luvun puolivälissä esitellyn automallin uudelleenlämmittely ei ole johtanut toivottuihin tuloksiin. Auton markkinointi Euroopassa ei ole ottanut tulta ja Suomessakin autoa hankkii yhä uudelleen vain vakiintunut asiakaskunta. Uusia ostajia auton ikääntynyt teknologia ei enää houkuttele.

Euro-Samaran tuotannon aloittamisen aikoihin Uudenkaupungin tehtaan johto maalaili esille projektiin liittyviä merkittäviä jatkomahdollisuuksia. Myöhemmin tarkoitus oli toimia myös toiseen suuntaan, eli Uudenkaupungin autotehtaan piti olla mukana uudessa Venäjälle pystytettävässä autotehtaassa, jossa piti aloittaa Opelien kokoaminen Venäjän markkinoille. Jatkosuunnitelmat ovat pitkittyneet, mutta edenneet kaikesta huolimatta.

Viipurin lähelle suunnitellusta tehtaasta piti riittää työtä myös Uuteenkaupunkiin, koska joitakin Opelin tuotannon vaiheita voitaisiin suorittaa Suomen puolella. Tähän logistiikkaan Euro-Samara olisi istunut hyvin. Viipuriin ajavat rekat olisivat voineet tuoda paluukuormana Uuteenkaupunkiin Euro-Samaran komponetteja. Samaran kysynnän hiipuminen saattaa kuitenkin kyseenalaistaa nämä suunnitelmat siinäkin tapauksessa, että Viipurin tehdas jossakin vaiheessa toteutuisi.

Tällä hetkellä Uudenkaupungin tehtaan johto on jälleen vanhoissa tutuissa hommissa, eli etsimässä maailman tiukoilta automarkkinoilta uutta autotyyppiä, jonka kokoonpano voitaisiin järjestää Uudessa kaupungissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?