199701456 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

YMPÄRISTÖVEROTUS ON KUIN ´AMMUSKELUA PIMEÄSSÄ´

Tutkimus: Ympäristöverojen merkitys jäänyt vähäiseksi

12.12.1997 0:00

Ympäristöverojen vaikutuksesta luonnon tilaan on hyvin vähän näyttöä. Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, että verojen vaikutusta ei ole seurattu.

-Ympäristöverotusta voikin karrikoidusti luonnehtia ´ammuskeluksi pimeässä´, sanoo ympäristöverotuksesta väitellyt Kalle Määttä.

Ympäristöveroja koskeva käsitteistö on sekä meillä että kansainvälisesti sekavaa. Ympäristöveroiksi luetaan monesti sellaisetkin verot, joiden ensisijainen tavoite on verotulojen kerääminen eikä suinkaan ympäristön tilaan vaikuttaminen.

Tutkimuksen yksi tarkoitus oli selkeyttää ympäristöverotuksen sanaviidakkoa.

´Viherverojen´ tuotot vain muutaman prosentin

-Veroille on perinteisesti ollut tyypillistä se, että niillä tähdätään ensisijaisesti verotulojen keräämiseen. Näitä veroja voikin kutsua fiskaalisiksi veroiksi. Ympäristöperusteiset ´viherverot´ ovat päinvastoin ohjaavia veroja, jolloin fiskaalisilla tavoitteilla on toissijainen asema, jos sitäkään, Määttä selvittää.

Hän on tarkastellut vain sellaisia veroja, jotka on tarkoitettu ympäristöpoliittisiksi ohjauskeinoiksi. Tällaisten verojen fiskaalinen merkitys on jäänyt vähäiseksi. Ympäristöveropolitiikan edelläkävijämaissa, Pohjoismaissa ja Hollannissa, ympäristöverojen osuus kokonaisverotuotoista on korkeintaan kaksi prosenttia.

-Ympäristöverojen tuotot eivät vastaisuudessakaan nouse kovin korkeiksi eikä niistä siis ole välineeksi radikaaleihin verotuksen painopisteiden muutoksiin, tutkija huomauttaa.

Verot sen sijaan toimivat parhaiten ympäristön parhaaksi, jos ohjaus on hallinnassa ja ennakoitavissa olevaa. Näin ei ole esimerkiksi hiilidioksidiverolainsäädännön kohdalla. Kaikissa hiilidioksidiveroa soveltavissa maissa huomattava osa päästöistä on vapautettu vero-ohjauksesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?