199701466 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

KOTIHOITOKO EPÄNORMAALIA?

4.12.1997 0:00

On varsin vaarallista, että ensimmäisenä sosiaali- ja terveysministerinä on henkilö, joka pitää epänormaalina sitä, että äiti tai isä haluaa itse hoitaa terveitäkin lapsiaan ja että Suomen valtio vielä tukee perheitä taloudellisesti tuossa epäilyttävässä hankkeessa. Ministerin mielipide on vaarallinen paitsi lasten päivähoidon valinnanmahdollisuuksille myös valtion taloudelle, sen velkaantumiselle ja veroasteelle sekä työttömyydenpuolittamisaikeelle.

Ei ole viisasta pyrkiä järjestämään päivähoitoa kalleimman mahdollisen mallin mukaan. Ainoana vaihtoehtona.

Maan hallitus halusi säästää ensitoiminaan 700 miljoonaa markkaa lasten kotihoidon tuesta. Sen se teki, mutta välittömänä vaikutuksena oli yli 2 miljardin menolisäys päivähoidossa ja toimeentulotuessa. Raskaimmin tämä tuntuu kuntien taloudessa.

Alle 3-vuotiaan lapsen kunnallinen päiväkotipaikka maksaa yhteiskunnalle noin 60000 markkaa vuodessa. Yli 3-vuotiaasta veronmaksajat selviävät 40000 markalla. Yksi kotihoidon tukea käyttävä perhe rasitti yhteistä kukkaroamme hiukan yli 20000 markalla viime vuonna. Tämän totuuden pitäisi valaista jokaiselle, mikä on halpaa, mikä ei. Tässä yhtälössä halpa on vielä hyvääkin. Niin on kunnallinen päivähoitokin joillakin paikkakunnilla, mutta niin sen tuolla rahalla pitääkin olla!

Ministeri Mönkäre valittaa - ei siis olekaan siitä ylpeä - että Suomi on ainoa maa maailmassa, joka maksaa kotihoidon tukea. Ehkä, mutta moni Euroopan maa huomioi yhden tulonsaajan perheet esimerkiksi verotuksessa ja kotona olevan puolison perusturvan lainsäädännössä vaikkapa avioeron sattuessa.

Vastikään suoritettu kysely kertoo, kuinka lasten vanhemmat ovat tuskastuneita, kun heillä ei ole riittävästi aikaa jälkikasvulleen. Tasavallan presidentin puoliso Eeva Ahtisaari on julkisesti huolestunut pienten koululaisten pitkistä, yksinäisistä iltapäivistä ilman aikuisen läsnäoloa. Samaan aikaan taloudellisista realiteeteista ja kansan tunnoista täysin erillään oleva ministerimme haluaa viedä äidin ihan pienimmiltäkin!

Annukka Paasikivi, puheenjohtajaLapsen kotihoito r.y.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?