19970442 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

GSM-LIITTYMIEN MYYNTI PUTOSI LOKAKUUSSA

Onko kännykän omistajia jo tarpeeksi?

29.11.1997 0:00

Teksti: Tapio Kivistö ja Susanna Blumenthal

Hintasotakaan ei kasvata markkinaosuuksia loputtomiin. Voimakkaasta mainonnasta ja kännyköiden halpamyynnistä huolimatta Telen ja Radiolinjan gsm-liittymämäärät lakkasivat kasvamasta. Lokakuussa myynti jopa putosi merkittävästi alkusyksyn lukemista.

Uusia liittymiä on avattu syksyllä 60000 kappaleen kuukausivauhdilla. Syyskuu olikin kaikkien aikojen paras: liittymiä meni yli 80000.

Markkinat saattavat nyt olla tyydyttymässä, eli useimmilla potentiaalisilla kuluttajilla on jo liittymä. Liikenneministeriön tilastojen mukaan Suomessa on tällä hetkellä jo yli kaksi miljoonaa matkapuhelinta. Tuppisuina tunnetut suomalaiset ovat asukaslukuun suhteutettuna kaikkein innokkain kännykkäkansa maailmassa. Liittymistä puolitoista miljoonaa on gsm:iä.

Kilpailuvirastolle tutkimuspyyntöjä

Kännykkäinnostusta on viime kuukausina siivittänyt Telen ja Radiolinjan liittymien ja puhelujen tiukka hintasota. Jälleenmyyjät, jotka saavat liittymistä myyntipalkkion, ovat myös pystyneet romauttamaan kännyköiden hinnat alas. Esimerkiksi Nokian 1611 -malli maksoi vuosi sitten yli 1500 markkaa. Viime viikkoina samaa puhelinta on kaupattu alle 800 markalla.

Puhelinoperaattorit ja kauppiaat eivät kerro, kuinka suuri liittymien myyntipalkkio on. Sen verran kuumaa hintasota kännykkäkaupassa kuitenkin on, että kilpailuvirastoa on pyydetty tutkimaan, käykö kauppa kaikkien säädösten mukaan.

Erikoistutkija Tapio Haapasen mukaan kilpailuvirasto käsittelee parhaillaan muutamaa valitusta, joissa yksittäiset kauppiaat valittavat operaattoreiden maksavan kauppiaille erisuuruisia ja joillekin jopa kohtuuttoman suuria palkkioita.

Tutkimukset on vasta saatu alkuun, mutta Haapasen mukaan ainakin vuosi sitten Telen kohdalla tehtyjen selvitysten perusteella operaattori maksoi kaikille samansuuruisia palkkioita ja palkkio oli markoissa sama, oli liittymään liitettävä kännykkä miten kallis tahansa.

Kil

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?