199701020 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

TUPO PÖNKITTÄÄ VANHOJA RAKENTEITA

27.11.1997 0:00

Tulopoliittisen kokonaisratkaisun syntymisen suurimmaksi esteeksi nousi eilen akateemisten alojen työntekijöitä edustava Akava. Jo toissayön kiihtyneet tunnelmat neuvottelupaikalla antoivat odottaa yllätyksiä. Akavan kohdalla ongelmiksi nousivat erityisesti ylempien toimihenkiköiden palkankorotukset sekä julkisen sektorin lomautukset. Tämänkertaisen tupokierroksen erityispiirteenä on ollut se, että kovimmat väännöt on käyty eri työntekijäjärjestöjen välillä, eikä perinteisesti työnantajien ja -tekijöiden kesken.

Tilanteessa voi nähdä merkkejä työelämän ja koko yhteiskunnan rakenteiden muuttumisesta. Erityisesti akavalaisten ovat joutuneet havaitsemaan edunvalvonnan kompleksisuuden. Liiton jäsenten edunvalvonnan kannalta verotuksen keventäminen on paras tapa ostovoiman lisäämiseksi. Verojen alentaminen puristaa julkista sektoria kuitenkin entistäkin tiukemmille. Verojen alentaminen voi helposti johtaa suurta osaa jäsenistöstä koskeviin lomautuksiin.

Perinteinen työnantajan ja työntekijän ristiriita on sotkeutunut varsinkin Akavan tapauksessa perinpohjin. Vanhat juoksuhaudat mutkittelevat nykyisin jo liiton sisällä. Tämä on entisestään heikentänyt Akavan neuvotteluasemia. Aikaisemminkin porvarillinen, sopuisaan neuvottelukulttuuriin tottunut liitto, on helposti jäänyt vahvojen sosiaalidemokraattisten teollisuusliittojen jyräämiksi. Nyt Akavan saavutukset jäivät vielä tavallistakin heikommiksi.

Tilannetta kärjistää entisestään se, että yhteiskunnallisessa arvokeskustelussa palkkaerojen kasvattaminen, osaamisen ja koulutuksen palkitseminen ovat tulleet yhä laajemmin hyväksytyiksi tavoitteiksi. Solidaarista palkkapolitiikkaa ei teoriatasolla puolusta enää monikaan. Samaan aikaan käytäntö etenee aivan päinvastaiseen suuntaan. Hallituksen veroesityksessä yli 300000 markkaa ansaitseville ei tehtäisi inflaatiotarkistuksia lainkaan. Tämä merkitsisi suurituloista veroprogression kiristymistä entisestään.

Tämänkertaisen tupo-ratkaisun syntyhistoria onkin poikkeuksellisen väkinäinen. Keskitetylle ratkaisulle ei ole ollut ollut muita todellisia syntysyitä, kuin Suomen valmistautuminen Emu-jäsenyyteen. Sopimusneuvottelut on käyty puhtaasti kansantaloudellisista syistä johtuen, jotka toki ovat olleet hyvin vahvoja. Laaja tuloratkaisu on kuitenkin myös kangistanut työelämän rakenteet nyt jo toisen kerran entisilleen. Sopimusten kautta tapahtuneet muutokset ovat koko vuosikymmenen aikana jääneet vähäisiksi. Todelliset muutokset ovatkin tapahtuneet suoraan työpaikoilla, joissa on jouduttu sopeutumaan muuttuneeseen maailmaan pakon edessä.

On täysin selvää, että lopulta toteutuessaan tämänkertainen tuposopimus kahlitsee poikkeuksellisen suuria muutosvoimia paikoilleen vielä kahdeksi vuodeksi. Mitä sen jälkeen seuraa on vain arvattavissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?