19970429 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

LÄÄKETUTKIMUKSESSA ON SUURET RISKIT

Miljardien tuotekehitys synnyttää vain harvoin menestystarinoita

26.11.1997 0:00

Uuden kemiallisen yhdisteen tuominen lääkemarkkinoille maksaa noin 500 miljoonaa dollaria eli 2,5 miljardia markkaa ja kestää keskimäärin 12 vuotta. Kaikista aloitetuista projekteista vain harva onnistuu ja näiden harvojen menestystuotteiden on pystyttävä rahoittamaan myös epäonnistuneet projektit ja tuottamaan riittävä tuotto sijoitukselle.

Toistaiseksi onnistuneet projektit ovat pystyneet kattamaan paitsi omansa myös epäonnistuneiden tuoteinnovaatioiden aiheuttamat kulut, ja lääkeyritykset on nähty verrattain riskittömänä ja hyvätuottoisena sijoituskohteena.

Koska koko teollisuudenhaara elää harvinaisen paljon juuri jatkuvasta tutkimuksesta ja tuotekehittelystä ovat yritykset ylpeinä verranneet julkaisemiaan T&K-menojen prosenttiosuutta liikevaihdosta.

Patentin umpeutuminen tuo kilpailijoita

Panostetun rahan tuottama lisäarvo vanhenee kuitenkin nopeasti ellei kehitystyötä jatketa ja jo kertynyttä tietoa pystytä jalostamaan eteenpäin. Muussa tapauksessa arvo katoaa heti patentin umpeutuessa niin sanottuihin geneerisiin rinnakkaistuotteisiin keskittyneiden lääkeyritysten tuodessa kilpailevat tuotteet markkinoille, eikä näiden yritysten tarvitse huolehtia tutkimusinvestointien takaisin saannista.

Maailman johtavista lääketuotemerkeistä lähes kaikki ovat edelleen perinteisen muotoisia ja seulonnalla tuotettuja molekyylejä, joskin uusilla menetelmillä kuten kombinatorisella kemialla ja tietokoneavusteisella suunnittelulla alkaa olla merkitystä. Usein lääkkeen lähtökohdaksi on otettu jokin elimistön oma yhdiste, jota muuntelemalla on saatu aikaan erilaisia biologisia vasteita.

Biotekniikan hittituotteen puuttuvat

Tutkimuksen ja tuotekehityksen tehokkuus uutta kemiallista yhdistettä kohti on laskenut dramaattisesti viime vuosikymmeninä. Tilanne on kuitenkin muuttumassa ja uuden teknologian avulla voidaan vähemmistä yhdisteistä saada irti enemmän sekä käyttöaiheita että rahaa kuin ennen.

Aikaisemman perustiedon täyteen hyödyntämiseen kului sata vuotta. Bioteknologia kuten transgeeniset eläimet tai rekombinaatti-DNA-tekniikalla nisäkässoluissa tuotetut proteiinit perustuvat DNA:n rakenteen selvittämiseen 50-luvulla. Aivan viime aikoihin mennessä emme ole nähneet yhtään todellista bioteknillistä hittituotetta, vaikka perustutkimuksen avaamat näköalat ovat olleet avoinna jo monta kymmentä vuotta.

Kirjoittaja on koulutukseltaan proviisori ja työskentelee sveitsiläisessä bioteknologia-yrityksessä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?