19970466 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

PIENYHTIÖ TERVE KASVUALUSTA

25.11.1997 0:00

Taloussanomat kirjoitti 21.11. kehitteillä olevasta pienyhtiöstä. Asia jäi keskeneräiseksi.

Oikeusministeri Kari Häkämiehen mielestä pienyritysten muuttuminen verosyiden takia osakeyhtiöiksi ei ole järkevä kehityssuunta.

Se on järkevää myös verosyistä, sillä hallitus on ohjelmassaan luvannut toteuttaa pienyrityksille tasapuolisen verotuksen ja se on mahdollista vain pienyhtiömuodolla. EU:kin edellyttää pienyrityksille yhdenmukaista verotusta. Pienyhtiömuoto on järkevä muistakin kuin verosyistä. Se vähentää byrokratiaa ja auttaa pienyrityksiä yrityssäästämisessä, jolla varmistetaan terve kasvurahoitus.

Oikeusministeriön lainsäädäntöneuvos Manne Airaksinen väitti, että pienyhtiö rajoittaa yritysten kasvua. Asia on juuri päinvastoin.

Pienyhtiö voidaan perustaa tuhannen markan alkupääomalla ja yhdellä A4-lomakkeella. Kun kasvun paikka tulee, yhtiö voi korottaa osakepääomaansa tarpeen mukaan ja ilmoittaa korotuksesta myös yhdellä A4-lomakkeella kaupparekisteriin. Tarpeeksi suureksi kasvettuaan yhtiö voidaan muuttaa yksityiseksi tai julkiseksi osakeyhtiöksi.

Keskuskauppakamarin apulaisosastopäällikkö Hannele Ranta-Lassilan mielestä osakeyhtiöiden byrokratiaa on liioiteltu.

Hänen toimittamassaan Keskuskauppakamarin Yrityksen perustajan oppaasta käy kuitenkin ilmi osakeyhtiön hankala byrokratia. Vuonna 1995 silloinen Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja ja nykyinen ministeri Matti Aura tyynnytteli oppaan esipuheessa yrityksen perustajaa seuraavasti: ´Älä anna asioiden moninaisuuden ja monimutkaisuuden masentaa Sinua.´ Hänen ministerikautenaan monimutkaisuus on edelleen lisääntynyt.

Lassi Mäkinen ekonomi, KLT-kirjanpitäjä, vapaaduunari, Järvenpää

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?