199701325 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

SUOMI EI HYÖDYNNÄ NOUSUA

22.11.1997 0:00

Teollisuuden ja Työantajien keskusliiton lokakuussa tekemän suhdannekyselyn mukaan talouden näkymät eivät enää ole paranemassa. Erityisesti vientiteollisuudessa ollaan jo suhdannehuipulla. Odotukset ensi vuodella ovat jo tämän vuotista vaatimattomampia. Ensi vuodesta ei enää odoteta uutta ennätysvuotta.

Suomen suhdannehuipun ajoittuminen kulumassa olevaan syksyyn ja alkavaan talveen ei olisi mitenkään välttämätöntä. Yhtä hyvin huippu voisi olla vielä pitkällä edessäpäinki. TT:n toimitusjohtaja Johannes Koroma totesi suhdannekyselyn julkistamisen yhteydessä, että kasvuodotuksia tuntuu monissa yrityksissä rajaavan nyt kapasiteetin puute. Kasvua ei voi paljoakaan odotella, kun koneet käyvät jo täysillä, eikä uusia myllyjä ole rakenteilla.

Parhaillaan meneillään oleva korkeasuhdanne on Suomessa poikkeuksellinen. Ensimmäistä kertaa suomalaisyrityksiä ei voi syyttää siitä, että ne olisivat hyvänä aikana investoineet itsensä henkihieveriin ja laman tullessa ne kamppailisivat sitten ylisuurten velkojen kanssa. Vallitsevasta tilanteeseen voivat monet takavuosien profeetat olla nyt tyytyväisiä.

Asialla on kuitenkin kääntöpuolensa. Euroopassa suhdanteet ovat vasta lähdössä nousuun ja Suomi ei näytä pystyvät hyödyntämään tätä nousua kovinkaan tehokkaasti, vaikka vahva kasvu ja työttömyyden pudottaminen olisivat kansantalouden kannalta ensiarvoisen tärkeitä.

Seuraavan taantuman tullessa työttömyyden täytyy olla merkittävästi nykyistä alemmalla tasolla, muutoin ei hyvä seuraa. Näyttääkin siltä että Suomi pystyy järjestämään itsensä pahoihin vaikeuksiin myös pidättäytymällä investoinneista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?