19970613 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

ELQOTEQISTA JA PÖYRYSTÄ TULEE PELIPAPEREITA

18.11.1997 0:00

Pörssi saa vuoden lopussa ainakin kaksi uutta tulokasta. Eilen osakeantihintansa julkistaneen Elcoteq Network Oyj:n ja Jaakko Pöyry Group Oyj:n. Elektroniikan valmistajan on tarkoitus loikata pörssilistalle ensi viikon keskiviikkona, Pöyryn joulukuun alussa.

Elcoteqin listaus näyttää onnistuvan hyvin. Sijoittajat ylimerkitsivät yleisöannin ja osakkeen hinta asettui osakeantiehtojen hintahaitarin ylälaitaan eli 75 markkaan.

Ja ihmekös tuo. Yritys saattoi siivittää osakkeidensa kauppaa kertomalla liikevaihdon kasvusta ja ennakoimalla tälle vuodelle huomattavaa tulosparannusta.

Kaksikolle on helppo ennustaa railakasta pörssitulevaisuutta: komeita nousuja ja jyrkkiä laskuja. Pöyry keikkuu metsäteollisuuden mukana, Elcoteq Nokian ja Ericssonin imussa.

Metsäteollisuus tuo Pöyryn liikevaihdossa yhä 67 prosenttia, liikevoitosta sen osuus on vieläkin suurempi.

Nokia ja Ericsson puolestaan tuovat Elcoteqin liikevaihdosta noin 70 prosenttia.

Julkinen noteeraus on jo tehnyt Jaakko Pöyrylle ihmeitä. Aiemmin julkisuuteen nuivasti suhtautunut yhtiö paljastaa riskinsä listautumisesitteessään selvästi ja suorin sanoin. Esimerkiksi: ´Lainsäädäntö ei anna mitään takeita siitä, että myyjän (Finnvest) toiminta on konsernin muiden osakkeenomistajien etujen mukaista´.

Finnvest omistaa meneillään olevien osakeannin ja -myynnin jälkeen vähintään 34 prosenttia Pöyryn osakkeista.

Tai: ´Koska suurin osa konsernin kustannuksista on markoissa ja koska suurin osa liikevaihdosta on muissa valuutoissa, epäsuotuisat valuuttakurssien vaihtelut saattaisivat merkittävästi heikentää konsernin liiketoimintaa tai toiminnan tuloksia´.

Pöyryn avoimuus on tietysti pakon sanelemaa. Osakkeita on tarkoitus kaupata ulkomaisille sijoittajille, joiden pakeille ei ole asiaa ilman perusteellista riskianalyysia.

Pöyry järjestää sijoittajille tarkoitetut markkinointitilaisuudet ainakin Ruotsissa, Tanskassa ja Hollannissa.

-Sijoittajien peruskysymys koskee Aasian tulosvaikutuksia, kertoo markkinointikierrokselta Hollannista tavoitettu konsernin talousjohtaja Teuvo Salminen. Aasia tuo konsernin liikevaihdosta 14 prosenttia.

Pöyryn vahva side metsäsuhdanteisiin ei Salmisen mukaan sijoittajia arveluta. Hänen mukaansa sijoittajat pitävät maailmanlaajuisesti toimivaa insinööritoimistoa mielenkiintoisena sijoitusvaihtoehtona.

Suursijoittajien todellinen mielenkiinto paljastuu ensi tiistaina. Pöyry päättää tuolloin myytävien osakkeiden hinnan ja määrän. Hinnan perustana ovat suursijoittajilta saadut tarjoukset. Hintahaarukka on leveä: 65-78 markkaa osakkeelta.

Yleisöanti alkaa päivää aikaisemmin eli 24. päivä. Hinta on sama kuin instituutioille. Kaikkiaan listautumisannissa ja osakemyynnissä on tarjolla kahdeksan miljoonaa osaketta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?