Vladimir Putin palkitsi kohuvalmentajan – jakoi kunniaa myös Leijonien nöyryyttäjälle

Venäjällä palkittiin urheiluhenkilöitä.

Valmentaja Eteri Tutberidze ohjeistamassa taitoluistelija Jevgenia Medvedevaa Pyeongchangin olympiakisoissa 2018.

8.2. 12:58

Venäjän presidentti Vladimir Putin on palkinnut taitoluisteluvalmentaja Eteri Tutberidzen maan korkea-arvoisimpiin arvostetulla kunniamerkillä, kertoo uutistoimisto AP.

Perusteina mainittiin suuria voittoja saavuttaneiden urheilijoiden menestyksekäs valmentaminen Pekingin olympiakisoissa 2022.

Tutberidzen, 48, valmennettavista Alina Zagitova voitti olympiakultaa Pyeongchangissa 2018 ja Anna Shtsherbakova Pekingissä neljä vuotta myöhemmin. Valmentaja on vaikuttanut myös monien muiden huippunimien uralla.

Hänen valmennustapaansa on pidetty yleisesti erittäin vaativana ja armottomana.

Tutberidzen valmennettavista Kamila Valijeva lähti suosikkina Pekingin kisoihin, mutta hän oli antanut edellisen vuoden lopussa positiivisen tuloksen dopingtestissä, ja tulos paljastui olympiakisojen aikana. Valijeva, silloin 15, kuitenkin sai osallistua kisaan ja sijoittui neljänneksi.

Valmentaja Tutberidze tivasi kilpailun jälkeen urheilijalta, että miksi tämä luovutti. Hänen jakamansa voimakas kritiikki herätti laajaa paheksuntaa KOK:n puheenjohtajaa Thomas Bachia myöten.

Samalla heräsi keskustelua koko lajin luonteesta.

Lue lisää: Kamilan, 15, dopingkäry antoi kasvot suosikkilajin mädännäisyydelle – hän oli silti vain jäävuoren huippu: ”Entäs ne muut tytöt?”

Suomen entinen taitoluistelun tähti Laura Lepistö sanoi 2022, että viimeistään Pekingin tapahtumat osoittivat lajin olevan kaukana siitä, mitä sen pitäisi olla.

– Urheilun pitäisi tuottaa iloa, jännitystä ja vau-efektiä urheilijoille ja katsojille. Nyt kaikki olivat vain järkyttyneitä. Nämä tytöt ovat menettäneet lapsuutensa, uhranneet kaikkensa ja tähdänneet hullulla rääkillä olympialaisiin. Ja lopputulos on, ettei kukaan ole iloinen, vaan kaikki itkevät; kaikki tytöt ovat ihan rikki. Tätäkö meidän lajimme tekee näille tytöille? Lepistö sanoi.

Maanantaina julkistetulta Venäjän palkittujen listalta löytyy myös mm. ex-jääkiekkoilija Pavel Bure, joka vaikuttaa nykyään Venäjän jääkiekkoliitossa.

Urallaan yli 700 NHL-ottelua pelannut Bure muistetaan Suomessa varsinkin siitä, että hän iski Venäjälle viisi maalia Leijonia vastaan Naganon olympiakisojen välieräottelussa Suomea vastaan vuonna 1998.

Venäjä saavutti kisoissa hopeaa, Suomi pronssia.

Lue lisää: Kun raketti iski viidesti

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?