Putinia tukeva supertähti järjesti kilpailun Venäjällä – karu totuus paljastui tapahtumapaikalla: "Olen täysin hämmentynyt"

Jevgeni Plushenkon järjestämässä kilpailussa tuettiin Venäjän hyökkäystä Ukrainaan.

Jevgeni Plushenko järjesti tapahtuman, jonka todellisesta luonteesta ei ollut epäselvyyttä. Kuva on vuodelta 2018.

13.4.2022 6:09 | Päivitetty 16.4.2022 16:23

Venäläinen taitoluistelija, kaksinkertainen olympiavoittaja Jevgeni Plushenko kokee, että venäläisurheilijoita syrjitään Ukrainan sodan takia. Plushenko päätti järjestää maan taitoluistelijoiden tueksi tapahtuman, jossa hän ei peitellyt ylistystään presidentti Vladimir Putinin toimille. Jäällä oli tarkoitus nähdä maan kirkkaimmat taitoluistelutähdet.

Jo ennen turnausta oli selvää, että sen tarkoituksena oli tukea sotaa, uutisoi tshekkiläissivusto Blesk.

Kilpailun lippuihin oli sivuston mukaan printattu venäläisjoukkojen Z-tunnus ja iskulause ”Rauhalle, Venäjälle ja tulevaisuudelle!”.

Plushenko ilmaisi tukensa Putinille jo maaliskuussa, kun lajisuuruus ilmoitti luottavansa sataprosenttisesti presidentin harkintakykyyn.

– Uskon presidenttiämme. En ole poliitikko. Olen urheilija, ja tavoitteeni on tuoda ihmiset yhteen urheilun ääreen, riippumatta poliittisista erimielisyyksistä.

Lue lisää: Venäjän ex-luistelutähden hämmentävä kirjoitus ja luottamus Putiniin sai fanit suunniltaan: ”Sinun on aika avata silmäsi”

Plushenkon vaimo Jana Rudkovska oli yksi kilpailun tuomareista ja peräänkuulutti miehensä tapaan urheilun ja politiikan eroa.

– Kiertueemme tarkoituksena on tukea urheilijoita, jotka hylättiin sanktioiden takia. Me olemme täällä urheilijoiden, emme politiikan takia, Rudkovska vakuutti tshekkiläissivuston mukaan.

Jevgeni Plushenko voitti olympiakultaa Torinon yksinluistelusta ja Sotshin joukkuekilpailusta. Olympiahopeaa hän vei yksinluistelussa Salt Lake Cityssä ja Vancouverissa. MM- ja EM-kilpailuista hänellä on lukuisia mitaleja. Kuva on vuodelta 2017.

Totuus oli jotain aivan muuta. Paikan päällä sai jättää viestejä Ukrainassa taisteleville venäläissotilaille ja ennen näytöstä paikallispoliitikko piti sotaa tukevan puheen.

Osa tilaisuudesta kiusaantuneista taitoluistelijoista jätti kokonaan kilpailematta.

Sivuston mukaan muun muassa olympiamitalisti Mihail Koljada ei ilmestynyt jäälle lainkaan. Osa urheilijoista selitti esiintymistään sosiaalisessa mediassa jälkeenpäin.

Maailmanmestari Jelizaveta Tuktamysheva myönsi sivuston mukaan, ettei hän tiennyt tilaisuuden luonteesta.

– Halusin todella uskoa, että urheilu ei kuuluisi politiikkaan, mutta tänään tilanne oli täysin erilainen. Rakastan taitoluistelua, rakastan rehellisesti sitä, mitä teen, elän sen mukaan. Mutta en halua, että urheilijoiden kilpailut ovat manipuloinnin ja suostuttelun keino. Olen täysin hämmentynyt, Tuktamysheva kommentoi.

Plushenkon Instagramin mukaan hän lähtee maan taitoluistelijoiden kanssa kiertueelle ympäri Venäjää. Vielä on epäselvää, ovatko kaikki nähdyt urheilijat enää mukana muissa näytöksissä.

Juttua korjattu 16.4. klo 16.23. Päivitetty Jana Rudkovskan nimen kirjoitusasu oikeaksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?