20-vuotias huippuluistelija syöksyi kuolemaan moskovalaisesta kerrostalosta – huhumylly jauhaa kuumana

Jekaterina Aleksandrovskaja kuoli traagisesti Moskovassa.

Jekaterina Aleksandrovskaja Pyeongchangin talviolympialaisissa vuonna 2018.

22.8.2020 18:01

Heinäkuussa traagisesti 20-vuotiaana kuolleen taitoluistelija Jekaterina Aleksandrovskajan elämän viime vaiheista on saatu lisätietoa.

Muun muassa Aleksandovskajan mentorina toiminut Belinda Noonan ja hänen entinen valmentaja Andrei Khekalo ovat kertoneet The Australian -lehdelle lisätietoja pariluistelijan kohtaamista vaikeuksista. Asiasta on kirjoittanut myös muun muassa Daily Mail.

Noonan on epäileväinen sen suhteen, että moskovalaisen kerrostalon ikkunasta kuolemaan pudonnut Aleksandrovskaja olisi tehnyt itsemurhan.

– Käsi sydämellä voin sanoa, etten usko hänen pudottautuneen ikkunasta tahallisesti. Hänelle diagnosoitiin epilepsia tammikuussa ja kyse on voinut olla kohtauksesta, taitoluistelun entinen Australian mestari Noonan sanoo The Australianille Daily Mailin mukaan.

Noonanin mukaan 16-vuotiaana Venäjältä Australiaan muuttaneella Aleksandrovskajalla oli vaikeuksia sopeutua uuteen maahan. Nuoren venäläisen isä oli tuolloin kuollut vain muutamia kuukausia aiemmin. Hän ei Noonanin mukaan syönyt kunnolla ja käytti alkoholia.

Kun huhuja alkoi liikkua, että Aleksandrovskaja alkoi saapua krapulassa harjoituksiin, Noonan vei hänet psykologin vastaanotolle.

Aleksandrovskaja joutui lopettamaan taitoluistelun tammikuussa 2020 epilepsiadiagnoosin jälkeen. Noonan kertoo, että päätös oli vaikea.

– En halua lopettaa luistelua, Noonan kertoo Aleksandrovskajan sanoneen alkuvuodesta.

Valmentaja Khekalon mukaan nuori luistelija kärsi lopettamisen jälkeen masennuksesta, joka paheni keväällä koronaviruspandemian aikana. Aleksandrovskaja ei harjoitellut Khekalon mukaan taitoluistelua enää tammikuun 10. päivän jälkeen.

– Yritin suostutella häntä jatkamaan, mutta lääkärit vakuuttivat, että olisi parempi lopettaa ja aloittaa uusi elämä. Häntä rohkaistiin opiskelemaan. ”Katia” oli fiksu tyttö. Olen varma, että hän olisi päässyt yliopistoon, Khekalon sanoo.

Myöskään Khekalo ei ole vakuuttanut itsemurhasta. Hän kertoo Aleksandrovskajan kärsineen aiemmin unissakävelystä.

– Kun kuulin onnettomuudesta, niin ajattelin unissakävelyn olevan syynä.

Poikkeaviakin mielipiteitä on lähipiiristä kerrottu julkisuuteen. Paritanssijan koreografi Andrei Pashin on kommentoinut uskovansa itsemurhan olleen kuoleman syynä onnettomuuden sijaan. Virallista kuolinsyytä ei ole vielä julkaistu.

Jekaterina Aleksandrovskaja tekemässä oheisharjoitteita pariluisteluparinsa Harley Windsorin kanssa Australian Sydneyssä vuonna 2017.

Aleksandrovskajan pudottua moskovalaisesta kerrostalosta, useat venäläismediat julkaisivat tiedon, että luistelija olisi jättänyt jälkeensä viestin, jossa lukee ”rakastan”.

Aleksandrovskaja kilpaili pariluistelussa ja edusti australialaisparinsa Harley Windsorin kotimaata Australiaa. Pari sijoittui vuoden 2018 Pyeongchangin talviolympialaisissa sijalle 18.

Pari nähtiin myös Helsingin taitoluistelun MM-kisoissa vuonna 2017. Vuonna 2017 Aleksandrovskaja voitti junioreiden maailmanmestaruuden.

– Sanat eivät riitä kuvaamaan sitä, mitä tunnen tällä hetkellä. Olen järkyttynyt ja voin pahoin Katian surullisesta ja yhtäkkisestä poismenosta, Windsor kirjoitti Instagramissa julkaisemassaan muistokirjoituksessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?