HS: Helsingin kaupunki perimässä Mirjami Penttisen seuralta takaisin lähes 60 000 euroa avustuksia - Taitoluistelu - Ilta-Sanomat

HS: Helsingin kaupunki perimässä Mirjami Penttisen seuralta takaisin lähes 60 000 euroa avustuksia

Helsingin kaupunki perii toiminta-avustuksiaan takaisin Mirjami Penttisen muodostelmaluisteluseura HSK:lta.

Julkaistu: 4.6. 22:24

Helsingin Sanomien mukaan Helsingin kaupunki perii päätösehdotuksessa muodostelmaluisteluseura HSK:lle antamiaan avustuksia takaisin.

HS:n mukaan Helsingin kaupunki on esittänyt päätösehdotuksen, jolla se vaatii muodostelmaluisteluseura HSK:ta maksamaan takaisin lähes 60 000 euron edestä seuran kaupungilta saamia toiminta-avustuksia.

Helsingin kaupungin mukaan HSK ei ole noudattanut avustuspäätöksessä asetettuja Reilun Pelin periaatteita, jotka löytyvät liikunnan avustusten hakuohjeista. Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan esitetään perivän takaisin vuoden 2018 toiminta-avustuksen 27 663 euroa ja tilankäyttöavustuksen 29 758 euroa.

Takaisinperintä perustuu Suomen urheilun eettisen keskuksen Suek ry:n selvitykseen, jossa keskus selvitti epäilyksiä HSK:n valmentajien urheilun eettisten periaatteiden vastaisesta ja epäasiallisesta käytöksestä.

HSK:n pitkäaikainen valmentaja Mirjami Penttinen sai tammikuussa vuoden kilpailukiellon Taitoluisteluliiton kurinpitoryhmän päätöksellä, joka pohjautui entisten valmennettavien kertomuksiin epäasiallisiksi koetuista valmennusmetodeista.

Reilun Pelin periaatteella – jota HSK:n esitetään rikkoneen – tarkoitetaan Suomen liikunta ja Urheilu ry:n Reilu Peli – suomalaisen liikunnan ja urheilun eettiset periaatteet -asiakirjaa.

HS:n mukaan päätösehdotus listaa takaisinperinnän arvioinnin kannalta tärkeimmiksi Reilun Pelin periaatteiksi toisen ihmisen ja elämän kunnioituksen, terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen, vastuu kasvatuksesta ja väkivallattomuuden.

Kaupunki näkee, ettei HSK:n valmentajien toimintaa voi pitää Reilun Pelin edellyttämällä tavalla vastuullisena ja esimerkillisenä.

Suekin selvitys kuvaa päätösesityksen mukaan neljään kategoriaan jaettavaa epäasiallista käytöstä: nöyryyttämistä, epäasiallista käyttäytymistä ja epäasiallista kielenkäyttöä luistelijoita kohtaan, valmennettavien yksityiselämän tietojen levittämistä sekä lopettaneiden luistelijoiden sulkemista pois ryhmästä.

HS:n referoiman päätösehdotuksen mukaan valmennuksessa voidaan Suekin selvityksen perusteella katsoa esiintyneen henkistä painostusta ja manipulaatiota, jota ei Reilun Pelin periaatteidein puitteissa voi hyväksyä.

Vuonna 2019 HSK on ryhtynyt päätösesityksen mukaan riittäviin toimenpiteisiin muuttakseen toimintaansa periaatteiden mukaiseksi, joten sen vuoden kohdalla takaisinperintään ei ole perusteita.

Luitko jo nämä?