Täyskäännös kohuvalmentaja Mirjami Penttisen ja Taitoluisteluliiton kiistassa – sovinto syntyi!

Maanantai-iltana allekirjoitettu sovintosopimus tarkoittaa sitä, että Mirjami Penttinen, tämän seura ja liitto hautaavat vihollisuudet välittömästi.

Mirjami Penttinen saa jatkaa valmennustyötä HSK:ssa ilman että liitto vastustaa sitä tai jatkaa prosessia HSK:n erottamiseksi jäsenyydestään.

18.5.2020 19:14

Muodostelmaluisteluvalmentaja Mirjami Penttisen, tämän työnantajan Helsingfors Skridskoklubbenin (HSK) ja Taitoluisteluliiton koko lajiin railoja repinyt konflikti sai maanantaina illansuussa yllättävän käänteen ja ratkaisun.

HSK:n ja Taitoluisteluliiton puheenjohtajat Mikael Nyberg ja Laura Raitio allekirjoittivat sovintosopimuksen, joka hautaa välittömästi kaikki vihollisuudet.

Sovinto tarkoittaa sitä, että Penttinen saa jatkaa valmennustyötä HSK:ssa ilman että liitto vastustaa sitä tai jatkaa prosessia HSK:n erottamiseksi jäsenyydestään.

Valitus perutaan

HSK taas ottaa Helsingin käräjäoikeudesta pois turvaamiskanteensa erottamisensa estämiseksi. Lisäksi tammikuussa Taitoluisteluliitolta vuoden kilpailukiellon saanut Penttinen peruuttaa valituksensa urheilun oikeusturvalautakuntaan, jossa asia piti käsitellä alkavan kesän aikana poikkeuksellisen mittavassa prosessissa.

Sovinto sekä rauhoittaa tilanteen että merkitsee kaikille osapuolille merkittävää rahansäästöä. Tulevat prosessit mahdollisine valitusasteineen olisivat maksaneet osapuolille ja päätepisteessä luistelijoiden vanhemmille erittäin tuntuvasti.

Penttinen sai tammikuussa vuoden kilpailukiellon Taitoluisteluliiton kurinpitoryhmän päätöksellä, joka pitkälti pohjautui entisten valmennettavien kertomuksiin epäasiallisiksi koetuista valmennusmetodeista. Sovintomenettelyn päätteeksi laaditussa, myöhemmin julkaistavassa tiedotteessa osa Penttisen tuolloin kuulluista ex-valmennettavista katsoo, että suomalaisen muodostelmaluistelun on lopetettava riitely ja suunnattava katse tulevaan.

Työnohjaus jatkuu

Sovintomenettelyssä Taitoluisteluliitto edellytti, että HSK jatkaa Penttisen työnohjausta ja sen tukitoimia, jotta päävalmentaja voi jatkaa henkistä kasvuaan.

Sovintoa ovat olleet konsultoimassa asianosaisten rinnalla suomalaisen urheilujuridiikan raskaimman sarjan osaajat Olli Rauste (HSK) ja Markus Manninen (Taitoluisteluliitto) sekä Penttisen asianajaja Petteri Sotamaa.

Olympiakomitea, Penttisen toimintaa tutkinut Suomen urheilun eettinen keskus Suek sekä opetus- ja kulttuuriministeriö on pidetty sovintomenettelyn kulusta ajan tasalla.

Jakautunut leireihin

HSK:ssa Penttisen tapauksen jälkipyykki on ottanut koville ja hajottanut 145-vuotiasta seuraa useisiin leireihin. Osa valmentajista ja luistelijoista on lähtenyt, ja sovinnon toivotaan nopeasti tervehdyttävän tilannetta.

Penttisen työvelvoitteen valmennustilanteiden osalta palautti seuran uusi, talvella valittu hallitus. Päätös suututti Taitoluisteluliiton, vaikka se ei rikkonut Penttiseen kohdistuneen kurinpitotoimen yksityiskohtia tai henkeä. Kilpailukielto koski nimenomaan kilpailu-, ei niiden ulkopuolisia valmennustilanteita.

HSK:n lippulaivajoukkue Team Unique selviytyi karsinnoista ilman päävalmentajaansa MM-kisoihin, jotka kuitenkin peruutettiin koronaviruspandemian takia.

Viime aikoina Team Uniquen luistelijat ovat harjoitelleet yksin tai pienryhmissä, ja ensi kauden ohjelmaa aletaan Penttisen johdolla hioa kuntoon lähiaikoina koko joukkueen voimin.

Seuraavaksi HSK laatii selvityksen Helsingin kaupungille, joka on edellyttänyt seuralta toiminnan eettisyyden todistamista toiminta-avustuksen ehdoksi.

HSK ilmoitti jo maaliskuun lopussa julkisesti, että sen ensisijainen tavoite on lopettaa repivä konflikti sovitteluratkaisulla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?