Taitoluisteluliitto uhkaili kohuseuraa erottamisella – urheilun huippujuristilta täystyrmäys: ”Täysi vapaus palauttaa Mirjami Penttisen työvelvoite”

Urheilujuristi Olli Rauste teki HSK:lle selvityksen, jonka mukaan valmentaja Mirjami Penttisen paluu töihin ei riko Taitoluisteluliiton kurinpitopäätöksen sisältöä mitenkään.

Mirjami Penttisen (vas.) seura on toiminut pykälien mukaan, sanoo varatuomari Olli Rauste (oik.).

10.3.2020 17:26

Taitoluisteluseura Helsingfors Skridskoklubb eli HSK teki maanantaina mieliä kuohuttaneen päätöksen ja päätti palauttaa kohuvalmentaja Mirjami Penttisen työvelvoitteen.

Taitoluisteluliiton kurinpitoelin langetti Penttiselle epäasiallisesta käytöksestä vuoden kilpailukiellon 17. tammikuuta. Penttinen on valittanut asiasta urheilun oikeusturvalautakuntaan, jonka päätöstä odotetaan kevään aikana.

HSK:n uudistunut luottamusjohto ei lähtenyt soitellen sotaan, kun se päätti, että seitsemän viikon poissaolo työpaikalta saa riittää Penttisen työnantajasanktioksi.

Seuran hallitus tilasi ennen päätöstään huippuluokan urheilujuristilta, varatuomari Olli Rausteelta selvityksen siitä, miten Penttiseen kohdistuneen kurinpitopäätöksen sisältö ja liiton kurinpitosäännöt suhtautuvat valmentajan paluuseen sorvin ääreen.

Rauste käy kuusisivuisessa selvityksessä läpi Penttisen tilannetta läpi useista juridisista ja työoikeudellisista näkökulmista. Useita tämänkaltaisia tehtävänantoja suorittaneen juristin mukaan Taitoluisteluliitolla ei ole seuran omaan päätöksentekoon määräysvaltaa, kunhan seuran päätös noudattaa kurinpitopäätöksen sisältöä.

– Seuralla oli täysi vapaus palauttaa Penttisen työvelvoite. Kurinpitopäätös ei estä häntä valmentamasta harjoituksissa, vain kisoissa. Eli ei esimerkiksi juniorien tai seniorien MM-kisoissa, mutta niihin valmistavissa harjoituksissa kyllä, Rauste kommentoi suurta kohua herättänyt HSK:n päätöstä, joka vahvasti nojasi hänen selvitystyöhönsä.

Taitoluisteluliitolla tarve esiintyä jämäkkänä

Rauste pani maanantaina merkille, että Taitoluisteluliiton puheenjohtaja Laura Raitio uhkasi HSK:ta – jonka muodostelmaluistelun lippulaiva kilpailee nimellä Team Unique – jopa lähtöpasseilla liiton jäsenyydestä. Se torppaisi seuran kilpailutoiminnan. Urheilujuristi kommentoi Raition puheita näin:

– Ei ole missään säännöissä rangaistusperuste, jos autonominen yhdistys eli tässä tapauksessa urheiluseura käyttää sille laissa kuuluvaa harkintavaltaa eri tavalla kuin kattojärjestö eli tässä tapauksessa Taitoluisteluliitto toivoisi. Se ei ole peruste kurinpitotoimiin.

Jos liitto päättäisi ottaa HSK:lta jäsenyyden pois, tarkoittaisiko se siis seuran rankaisemista siitä, että seura on nimenomaan noudattanut sen valmentajaan kohdistunutta kurinpitopäätöstä täysin päätöksen sisällön mukaisesti?

– Jos sen haluaa noin kärjistää, niin nimenomaan.

Rauste kuitenkin totesi myös ymmärtävänsä Raition taisteluposeerauksen median suuntaan.

– Tällaisissa tilanteissa, samoin kuin esimerkiksi dopingjutuissa, on tyypillistä, että lajijärjestöjen luottamusjohdolla on suuri tarve esiintyä julkisuudessa jämäkästi, Rauste sanoi.

– Takana on tietysti luonnollinen huoli sellaisista asioista kuin sponsoreista, maksavista asiakkaista tai muista sidosryhmistä, kuten valtionavut jakavasta opetus- ja kulttuuriministeriöstä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?