Näin kilpailukieltoon asetetun Mirjami Penttisen kohutapaus on edennyt

IS kokosi yhteen avainkohdat Team Uniqueta valmentaneen Mirjami Penttisen tapauksesta.

HSK:n valmentaja Mirjami Penttinen ja seuran 11. helmikuuta valitun uuden hallituksen puheenjohtaja Mikael Nyberg.

12.2.2020 16:58

Helsingfors Skridskoklubbin eli HSK:n muodostelmaluisteluvalmentaja Mirjami Penttisen tapaus on ollut yksi suomalaisen urheilun suurista puheenaiheesta alkuvuoden ajan.

IS kokosi monisyisen tapahtuman keskeiset vaiheet.

17.1. Mirjami Penttinen saa kilpailukiellon

Lue lisää: Valmentaja huusi, nöyryytti ja käytti epäasiallista kieltä – Suomen taitoluisteluliitto asetti vuoden kilpailukieltoon

Suomen Taitoluisteluliitto tiedotti perjantaina 17.1. asettaneensa valmentajan 12 kuukauden mittaiseen kilpailukieltoon. Samana päivänä Yle Urheilu julkaisi artikkelin, johon oli haastateltu 13 entistä muodostelmaluistelijaa, jotka kertoivat valmentajan käyttäytyneen epäasiallisesti ja antaneen mm. itsemurhakehotuksia. Myöhemmin selvisi, että valmentaja oli Team Uniquen päävalmentaja Mirjami Penttinen.

19.1. Kiira Korpi avautui Facebook-videossa

Lue lisää: Järkyttävä paljastus Suomen luistelupiireistä sai Kiira Korven julkaisemaan poikkeuksellisen kannanoton: ”Alentavaa ja jopa sadistista”

Asia nousi entistäkin kuumemmaksi puheenaiheeksi sen jälkeen, kun entinen taitoluistelutähti Kiira Korpi julkaisi Facebookissa videopäivityksen. Päivityksessään Korpi kritisoi kovin sanoin urheilupäättäjiä siitä, ettei kukaan oikein kanna vastuuta asiassa. Vielä tuolloin ei julkisesti tiedetty, kuka kilpailukiellon saanut valmentaja oli.

20.1. HSK ilmoitti vapauttavansa Team Uniquen päävalmentajan tehtävistään toistaiseksi

Lue lisää: Epäasialliseen käytökseen syyllistynyt luisteluvalmentaja hyllytettiin toistaiseksi

– Kurinpitopäätökseen tutustumisen jälkeen (seuran) hallitus päätyi kokouksessaan vapauttamaan valmentajan työntekovelvoitteistaan, HSK:n tuolloinen puheenjohtaja Pirjo Hellä kertoi STT:lle lähettämässään tiedotteessa.

Penttinen valmensi Uniquen maailmanmestaruuteen kaudella 2012–2013.

20.1. Ministeri Hanna Kosonen otti kantaa

Tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kososen (kesk) mukaan hyllytetty valmentaja Mirjami Penttinen ei saisi jatkaa valmentamista missään seurassa.

21.1. Mirjami Penttinen keräsi nimiä tukiadressiin

Lue lisää: Hyllytetty luisteluvalmentaja keräsi allekirjoituksia tukiadressiin – vetosi vanhempiin: ”Vastapuoli ampuu nyt todella kovilla”

STT sai haltuunsa viestejä, joissa Mirjami Penttinen pyysi luistelijoiden vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin.

– Vastapuoli ampuu nyt todella kovilla, Penttinen kirjoitti saatetekstissään.

21.1. Mirjami Penttinen ei tyydy saamaansa tuomioon

Lue lisää: Nyt puhuu hyllytetty luisteluvalmentaja: ”Olen äärimmäisen järkyttynyt ja pahoillani tilanteesta

Mirjami Penttisen asianajaja Petteri Sotamaa ilmoitti, ettei Penttinen tyydy Taitoluisteluliiton asettamaan vuoden kilpailukieltoon, vaan aikoo viedä asian eteenpäin.

22.1. Mirjami Penttisen tapaus repi luistelijoiden vanhemmat kahteen leiriin

Lue lisää: Luistelijoiden vanhemmat ryhtyivät vastaiskuun – vaativat, että hyllytetty Mirjami Penttinen palaa heti töihin

Osa vanhemmista vaati, että Penttisen työvelvoite palautetaan välittömästi. Osa vanhemmista taas oli vahvasti Penttisen erottamisen kannalla

23.1. Taitoluisteluliitto vahvisti: Tiedot Penttisen huutoringistä ja itsemurhakehotuksista ovat totta

Lue lisää: Taitoluisteluliitto HS:lle: Tiedot valmentaja Penttisen huutoringistä ja itsemurhakehotuksista totta

Taitoluisteluliiton toiminnanjohtaja Outi Wuorenheimo vahvisti HS:lle, että Ylelle nimettömänä puhuneiden luistelijoiden väitteet ”huutoringistä" ja tapa itsesi -kehotuksista ovat totta.

23.1. Helsingin kaupunki: HSK:lta voidaan periä avustuksia takaisin

Helsingin kaupungin liikuntatoimi jätti selvityspyynnön taitoluisteluseura HSK:lle. Kaupunki haluaa selvittää, onko HSK rikkonut urheiluseuroille myönnettävien toiminta-avustusten kriteerejä. HSK sai kaupungin avustusta noin 70 000 euroa.

25.1. Taitoluisteluliitto salaa Mirjami Penttisen kilpailukiellon perustelut

Lue lisää: Taitoluisteluliitto salaa Mirjami Penttisen kilpailukiellon perustelut – kokenut urheilujuristi kritisoi: ”Ei ole hyvä asia”

Taitoluisteluliitto julkaisi Penttisen kilpailukiellosta vain lyhyet perustelut, koska halusi suojella uhrien henkilöllisyyttä. Kokenut urheilujuristi Olli Rauste kritisoi salauspäätöstä.

27.1. Taitoluisteluliitto pyysi HSK:lta lisäselvityksiä

Lue lisää: Taitoluisteluliitto pyytää kohuvalmentaja Mirjami Penttisen seuralta lisäselvityksiä

Taitoluisteluliitto pyysi HSK:lta lisäselvityksiä siitä, miten se aikoo toimia jatkossa Penttisen tapauksessa. Seura on hyllyttänyt Penttisen toistaiseksi.

27.1. HSK:n hallitus erosi

Lue lisää: Luisteluseura HSK:n hallitus erosi – taustalla valmentajaan liittyvä kohu

Hallitus kertoi kokeneensa, ettei sillä ole edellytyksiä jatkaa, koska seurassa oli mielipide-eroja Mirjami Penttisen toiminnasta. Taitoluisteluliiton pyytämän lisäselvityksen tekeminen jäi uudelle hallitukselle.

11.2. Luistelijan autoa töhrittiin ulosteella

Lue lisää: HS: Luistelijan autoa töhrittiin ulosteella – kohu kiistellyn valmentajan ympärillä jatkuu

HS:n mukaan Penttisen toiminnasta valittaneita henkilöitä syrjittiin seurassa Penttistä koskivan tutkinnan jälkeen. Yhden HS:n lähteen mukaan erään luistelijan autoa töhrittiin ulosteella.

11.2. HSK sai Mirjami Penttisen takana seisovan hallituksen

Lue lisää: HSK sai Mirjami Penttisen takana seisovan johdon – kohuvalmentajalle tukiadressia kerännyt valittiin varapuheenjohtajaksi

HSK:n ylimääräinen kokous valitsi tiistai-iltana uudeksi puheenjohtajaksi ilman äänestystä Mikael Nybergin. Kokouksessa oli valtava yleisöryntäys.

12.2. Uusi hallitus tuli julkisuuteen – tapaaminen Taitoluisteluliiton kanssa torstaina

Lue lisää: Kohun keskellä olevan HSK:n uusi hallitus tuli räväkästi julkisuuteen: ”Viime viikkoina on lyöty rajuja leimoja ihmisiin”

HSK:n uusi hallitus julkaisi seuran verkkosivuilla räväkän tiedotteen, mutta ei vielä virallisesti kertonut kantaansa Penttisen tapaukseen. HSK:n uusi hallitus ja Taitoluisteluliitto tapaavat torstaina. Torstaina HSK:n uuden hallituksen täytyy myös toimittaa lisäselvityksensä Taitoluisteluliitolle. Hallituksen täytyy toimittaa selvitys myös Helsingin kaupungille, joka ilmoitti, että rahallisia tukia voidaan vaatia takaisin.

13.2. Valitus Oikeusturvalautakuntaan

Asianajaja Petteri Sotamaa ja Mirjami Penttinen jättivät STT:n mukaan valituksensa kilpailukiellosta Urheilun oikeusturvalautakuntaan 13. helmikuuta.

8.3. HSK:n hallitus palautti Penttisen työvelvoitteen

Helsingin Luistinklubi HSK palautti Penttisen työvelvoitteen 8. maaliskuuta. HSK kertoi asiasta tiedotteessaan.

Lue lisää: HSK:n hallitus palautti luisteluvalmentaja Mirjami Penttisen työvelvoitteen – ”Penttisen kohtelu julkisuudessa ollut epäinhimillistä”

9.3. Taitoluisteluliitto ärähti

Taitoluisteluliitolle HSK:n ratkaisu tuli täytenä yllätyksenä. Taitoluisteluliiton mukaan asiasta ei etukäteen keskusteltu liiton kanssa.

– Liiton suhtautuminen asian vakavuuteen ei ole muuttunut. Suomen taitoluisteluliiton kurinpitolautakunta on käyttänyt tilanteessa ankarinta sen käytössä olevaa rangaistuslajia ja määrännyt valmentajalle 12 kuukauden kilpailukiellon. Nyt kun seuran tänä vuonna vaihtuneen hallituksen näkemys on muuttunut aiemmasta, meidän on harkittava jatkotoimenpiteitä seuran suhteen, kommentoi Taitoluisteluliiton hallituksen puheenjohtaja Laura Raitio liiton tiedotteessa.

Liitto voi vakavimmillaan erottaa HSK:n Taitoluisteluliitosta, jolloin Team Unique ei voisi osallistua MM-kisoihin, jotka luistellaan Lake Placidissä 3.–5. huhtikuuta 2020.

10.3. Huippujuristin tuki HSK:n ratkaisulle

Urheilujuristi Olli Rauste teki HSK:lle selvityksen, jonka mukaan valmentaja Mirjami Penttisen paluu töihin ei riko Taitoluisteluliiton kurinpitopäätöksen sisältöä mitenkään.

– Seuralla oli täysi vapaus palauttaa Penttisen työvelvoite. Kurinpitopäätös ei estä häntä valmentamasta harjoituksissa, vain kisoissa. Eli ei esimerkiksi juniorien tai seniorien MM-kisoissa, mutta niihin valmistavissa harjoituksissa kyllä, Rauste kommentoi suurta kohua herättänyt HSK:n päätöstä, joka vahvasti nojasi hänen selvitystyöhönsä.

Lue lisää: Taitoluisteluliitto uhkaili kohuseuraa erottamisella – urheilun huippujuristilta täystyrmäys: ”Täysi vapaus palauttaa Mirjami Penttisen työvelvoite”

10.3. HSK hajosi kahtia

Helsingin Sanomat uutisoi 9.3., että Helsingfors Skridskoklubbista lähtevät kaikki yksinluistelijat uuteen Helsingin Taitoluisteluakatemiaan.

Ilta-Sanomat kertoi seuraavana päivänä, että lähdössä on muitakin. IS:n tietojen mukaan HSK:sta oli siirtymässä arviolta vähintään kymmeniä muodostelmaluistelijoita pääkaupunkiseudun muihin luisteluseuroihin. Määrän vahvistivat Ilta-Sanomille niin joidenkin luistelijoiden vanhemmat kuin kilpailevien seurojen edustajat.

Lue lisää: Uusi käänne: Mirjami Penttisen kohuseurasta lähdössä lukuisia luistelijoita – ”Ystäväpiiristäni kaikki ovat lähdössä”

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?