Kommentti: HSK:n seurahenki vuotaa verta – seuraava erä otellaan Urheilun oikeusturvalautakunnassa

Täysi-ikäiset luistelijat ovat raivoissaan siitä, että oman liiton kurinpito kohtelee heitä kuin kuin lastensuojelun asiakkaita ja tulkitsee heidän puolestaan, mikä on kovaa valmentamista ja mikä kiusaamista, kirjoittaa Pekka Holopainen.

Kiista valmentaja Mirjami Penttisen kohtalosta repii HSK:ta.

11.2.2020 21:11

Pirkkolan uimahallin vilvoittavien altaiden kupeeseen kokoontui tiistaina seuraväkeä, josta osa on näinä päivinä jäähdytyksen tarpeessa.

Helsingfors Skridskoklubb eli HSK valitsi seurakokouksessaan eronneen hallituksen tilalle uuden. Luottamushenkilöiden nimet eivät sinänsä kiinnostaneet. Sen sijaan polttopisteeseen asettui näiden suhtautuminen Mirjami Penttiseen ja tämän mahdollisuuksiin palata työhönsä seuran lippulaivan eli Team Unique -muodostelmaluistelujoukkueen päävalmentajaksi.

Tätä pidetään jopa kohtalonkysymyksenä lajin perinteiselle suurseuralle. Osan mielestä perikato odottaa seuraa ilman Penttistä, osan mielestä taas Penttisen ja tämän Taitoluisteluliiton kurinpitoelimen vuoden kilpailukiellolla sanktioimien valmennusmetodien kanssa. Seurahenki vuotaa verta.

Penttinen hakee oikeutta urheilun oikeusturvalautakunnasta, jossa hänen rangaistuksensa oikeutusta pohtii vain juristeista koostuva kollegio – siinä missä liiton kurinpidosta lainoppineet muodostavat 40 prosenttia.

Voiko palata?

Vaikka Penttinen saisi hakemaansa oikeutta, on aivan eri asia, voiko hän näin pinttyneiden mainetahrojen likaamana enää palata intohimoammattiinsa. Jos seura sen estää, vaikka oikeusturvalautakunta tulkitsisi asioita Penttisen eduksi, draaman loppunäytöstä katsellaan käräjäoikeudessa.

Penttisen saama rangaistus oli raskaan toimintakiellon sijasta vain kilpailukielto, koska kurinpitoryhmän päätöksessä sanktioidut teot tapahtuivat Taitoluisteluliiton vanhojen kurinpitosäännösten aikana.

Team Unique on ollut Helsinki Rockettesin ja Marigold Ice Unityn ohella Suomen kolmas raskas lajinyrkki. Tällä hetkellä se on vahvasti kiinni Suomen toisessa maapaikassa huhtikuun MM-kisoihin.

Ne kilpaillaan New Yorkin osavaltion kaksinkertaisessa olympiakaupungissa Lake Placidissä, jossa 40 vuotta sitten jysähti jääurheilun kaikkien aikojen jymypommi. USA:n nuori amatöörijoukkue voitti kiekkokaukalossa Neuvostoliiton ja kultamitalit.

Klassikko-ottelu ristittiin nimellä Miracle on Ice. Jos Team Unique voittaa tänä keväänä MM-kultaa, se ei tämän rinnalla kalpene.

Joukkueenharmonia ja mielenrauha ovat useastakin syystä pirstaleina. Saipa Penttinen ansionsa mukaan tai ei, Team Unique on joutunut urheilijoiden mielestä täysin kohtuuttomaan tilanteeseen. Meneillään ovat MM-paikan ja -menestyksen kannalta kriittiset viikot, ilman elintärkeää päävalmentajaa.

Urheilijat raivoissaan

Ilta-Sanomien tietojen mukaan kukaan joukkueen nykykokoonpanosta ei tunne sitä Penttistä, jota kuvataan Taitoluisteluliiton kurinpitopäätöksessä tai mediatarjonnassa. Prosessin aikana todistamassa käyneiden luistelijoiden mielestä lähtöasetelma oli kiisteltyä valmentajaa puolustaneille täysin mahdoton ja epäreilu. Useat katsoivat, että päävalmentaja oli tuomittu jo etukäteen syyllisyysolettamalla.

Täysi-ikäiset luistelijat ovat raivoissaan siitä, että oman liiton kurinpito kohtelee heitä kuin kuin lastensuojelun asiakkaita ja tulkitsee heidän puolestaan, mikä on kovaa valmentamista ja mikä kiusaamista.

Yleishenki on, että jos Penttisen ura HSK:ssa – ja sen myötä varmasti muissakin suomalaisseuroissa – päättyy, Team Uniquen aikakausi lajin suurena loppuu. Valmennuksen taso ei enää riitä, kunnianhimoiset urheilijat lähtevät eikä uusia tule. Penttisen puolustajat ylistävät naista seuran kovimmaksi vetovoimatekijäksi urheilijarekrytoinnissa.

Hänentasoisiaan valmentajia on Suomessa kolme. Jääkiekossa Lauri Marjamäki voidaan – hypoteettisesti – vaihtaa Karri Kiveen, mutta muodostelmaluistelussa tällainen tuolileikki loppuu alkuunsa.

Näin asiat on siis subjektiivisesti tässä, Mirjami Penttistä puolustavassa, leirissä koettu. Objektiivisen totuuden haarukointi olisi ainakin vähän helpompaa, jos pelokas Taitoluisteluliitto olisi sääntöjensä mukaisesti julkistanut kurinpitopäätöksensä kokonaisuudessaan eikä luikkinut muotoseikkojen taakse piiloon kuin hiiri.

...ja vielä

Olympiavoittaja Pertti Ukkola ei ollut aikanaan painimaajoukkueen päävalmentajana höpönassu-osaston miehiä. Kun Ukkola irtisanoutui työstään oma-aloitteisesti, hän kertoi syiden olleen lähinnä taloudellisia:

– Minulla ei ollut varaa ostaa hamekangasta riittävän monelle, Ukkola muotoili.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?