HSK sai Mirjami Penttisen takana seisovan johdon – kohuvalmentajalle tukiadressia kerännyt valittiin varapuheenjohtajaksi

HSK:n ylimääräinen kokous valitsi tiistai-iltana uuden puheenjohtajan, joka ei halua kommentoida medialle mitään.

HSK:n uusi puheenjohtaja Mikael Nyberg ei halunnut puhua medialle.

11.2.2020 20:27 | Päivitetty 11.2.2020 21:14

Helsingfors Skridskoklubb – Helsingin Luistinklubi eli HSK piti tiistaina tunteikkaan kokouksen Pirkkolan uima- ja palloiluhallin kokoustilassa. Puheenjohtajaksi valittiin ilman äänestystä Mikael Nyberg, jonka lapsi luistelee seurassa. Myös varapuheenjohtaja valittiin ennakkovalmistelun mukaisesti, kun Maria Porkka valittiin ilman vastaehdokkaita.

– Tämä meni ihan käsikirjoituksen mukaan, kokoukseen osallistunut Essi Nurmi kommentoi.

Hänen mukaansa nimilistat olivat olleet esillä muodostelmaluistelijoiden WhatsApp-ryhmässä. Kokouksessa oli paikalla järjestäjien mukaan yli sata henkilöä, mutta median arvion mukaan luku oli lähempänä kahtasataa. Äänioikeutettuja oli noin 270, koska osalla paikalla olleista oli toisen jäsenen valtakirja.

Yleisöryntäyksen takia kokous pääsi alkamaan yli puoli tuntia aiottua myöhemmin. Tunteet olivat pinnassa jo kokouksen alkuvaiheessa.

– Yksi henkilö itki, eräs kokoukseen osallistunut kertoi Ilta-Sanomille.

HSK:n hallituksen väistyvä puheenjohtaja Pirjo Hellä (oik.) käveli ohi kun ihmiset jonottivat ilmoittautuakseen HSK:n (Helsingfors Skridskoklubb) ylimääräiseen kokoukseen.

Kokouksen osallistujista noin kymmenen prosenttia edusti HSK:n yksinluistelijoita edustavia henkilöitä, ja loput 90 prosenttia muodostelmaluistelijoita. Iso osa jälkimmäisestä ryhmästä on sitä mieltä, että hyllytettyä valmentajaa Mirjami Penttistä on kohdeltu epäoikeudenmukaisesti. Yksinluisteluväki puolestaan katsoo Penttisen toimineen seuran eettisten arvojen vastaisesti.

Kokouksessa käytettiin puheenvuoroja Penttisen puolesta ja häntä vastaan. Kun valmentajaa arvosteltiin salista kuului usein välihuutoja.

– Ja ne olivat melko ikäviä, IS:n kokouslähde kertoo.

Kokouksen puheenjohtajana ulkopuolinen henkilö

Kun kokousta oli kestänyt 45 minuuttia, seura sai uuden puheenjohtajan varapuheenjohtajan. Heidän valintansa jälkeen jouduttiin äänestämään, koska vuoteen 2021 asti ulottuvalle hallituspaikalle löytyi kolme ehdokasta.

Ääntenlaskennan ajaksi kokouksen puheenjohtajana toiminut lakifirman edustaja ilmoitti 15 minuutin tauon. Uusi puheenjohtaja Nyberg tuli kahvioon, mutta kieltäytyi kommentoimasta mitään.

– Minulla ei ole mitään kommentoitavaa, Nyberg sanoi.

Teidän pitää jättää huomenna lisäselvitys Suomen Taitoluisteluliitolle seuran lisätoimenpiteistä tapaus Penttiseen liittyen. Eikö nyt olisi syytä kertoa, millaista linjaa edustatte?

– Ei, tiedotamme aikanaan.

Mikael Nybergillä ei ollut mitään sanottavaa.

Myöskään varapuheenjohtajaksi valittu Porkka ei halunnut ilmaista näkemystään seuran tilanteesta. Hän keräsi tammikuussa tukiadressia Penttiselle.

Mikä on Penttisen asema?

HSK:n kokous kiinnostaa erityisesti, sillä seuran uusi hallinto linjaa, miten kohutun valmentajan Penttisen tapauksessa edetään.

Seuran uusi hallitus on tarpeen, koska entinen erosi tammikuun lopussa. Puheenjohtaja Hellän johtama eronnut hallitus katsoi, että seuran jäsenistö on niin jakaantunut, että hallitus ei voi jatkaa.

Taitoluisteluliiton kurinpitolautakunta asetti HSK:ssa muodostelmaluistelun päävalmentajana toimineen Penttisen vuoden kilpailukieltoon epäasiallisen käytöksen takia tammikuussa. Seura vapautti hänet sen jälkeen tehtävästään.

Myöhemmin osa luistelijoiden vanhemmista vetosi Penttisen puolesta ja vaati seuraa palauttamaan päävalmentajan työvelvoitteen. Avoimen kirjeen allekirjoitti 72 vanhempaa. HSK:n hallitus erosi, kun jäsenistön näkemykset valmentajan toimista erosivat jyrkästi.

Penttinen ei ole valittanut kilpailukiellosta Urheilun oikeusturvalautakuntaan. Oikeusturvalautakunta kokoontui viimeksi maanantaina, eikä Penttisen asia ollut käsittelyssä.

Taitoluisteluliitto odottaa HSK:n uudelta hallitukselta selvitystä käytännön toimista, joihin seurassa on ryhdytty Penttiselle määrätyn kilpailukiellon jälkeen. Liiton on tarkoitus käsitellä selvitystä kokouksessaan torstaina.

Juttu on päivitetty kauttaaltaan klo 20.51.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?