Luisteluseura HSK:n hallitus erosi – taustalla valmentajaan liittyvä kohu

Helsingfors Skridskoklubbin (HSK) hallitus erosi muodostelmaluisteluvalmentaja Mirjami Penttiseen liittyvän kohun seurauksena.

Mirjami Penttinen.

27.1.2020 18:48

Helsingfors Skridskoklubbin eli Helsingin Luistinklubin (HSK) hallitus on eronnut, seura kertoo tiedotteessaan. Hallitus kertoo kokeneensa, ettei sillä ole edellytyksiä jatkaa, koska seurassa on mielipide-eroja muodostelmaluistelun päävalmentaja Mirjami Penttisen toiminnasta.

Penttinen on valmentanut HSK:ssa vuosia, ja hänen johdollaan Team Unique -joukkue voitti maailmanmestaruuden 2013.

Taitoluisteluliiton kurinpitolautakunta asetti Penttisen vuoden kilpailukieltoon runsas viikko sitten epäasiallisen käytöksen vuoksi. Seura vapautti Penttisen päävalmentajan tehtävistä, mutta myöhemmin osa luistelijoiden vanhemmista vetosi Penttisen puolesta.

HSK:n hallitus kertoo kokoontuneensa sunnuntaina tehdäkseen vastineen Suomen taitoluisteluliiton selvityspyyntöön. Taitoluisteluliiton liittohallitus kokoontuu tänään.

– Hallitus on viikon ajan selvittänyt tapahtumien kulkua, kuullut asianosaista valmentajaa ja käynyt keskusteluja seuran sisällä vanhempien ja luistelijoiden kanssa. HSK kertoi selvityksessään Taitoluisteluliitolle, millaisiin toimiin seura on ryhtynyt muodostelmaluistelussa myös siinä vaiheessa, kun heräsi epäily epäasiallisesta käytöksestä.

– Seura on muuttanut johtamisen ja valmentamisen rakenteita, lisännyt avoimuutta harjoitusten seuraamisen ja vanhempien osallistamisen suhteen ja lisännyt valmentajien työnohjausta sekä luistelijoiden psyykkistä valmennusta, HSK kertoi.

Taitoluisteluliitto sai yhteydenoton Penttisen toiminnasta jo keväällä 2017. Taitoluisteluliitto vaati ja sai tuolloin seuralta selvityksen tapahtumista, mutta liitto ei ollut suoraan yhteydessä Penttiseen.

Penttistä on syytetty valmennettaviensa halventamisesta ja nöyryyttämisestä sekä henkisestä väkivallasta ja aseman väärinkäytöstä.

HSK:n hallitus jätti eronpyyntönsä sunnuntaina. Se toimii ilman päätösoikeutta seuran ylimääräisen kokoukseen asti. Tuolloin seuralle valitaan uusi hallitus.

Erosta kertoi aiemmin Helsingin Sanomat.

Juttua päivitetty 27.1. kello 19:30.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?