Taitoluisteluliitto salaa Mirjami Penttisen kilpailukiellon perustelut – kokenut urheilujuristi kritisoi: ”Ei ole hyvä asia”

Urheiluoikeuden asiantuntija Olli Rauste toivoisi, että Taitoluisteluliitto antaisi lisää faktatietoa muodostelmaluistelun kohutapauksesta.

Tunnettu urheilujuristi Olli Rauste (oik.) hämmästelee, miksi Taitoluisteluliitto ei ole julkaissut tarkempia taustoja valmentaja Mirjami Penttisen toimitsijakiellosta.

25.1.2020 18:08

Taitoluisteluliitto on päättänyt salata kurinpitopäätöksen, jonka perusteella muodostelmaluistelujoukkue Team Uniquen päävalmentaja Mirjami Penttinen asetettiin 12 kuukauden kilpailukieltoon. Penttinen on kiistänyt itseensä kohdistuneet syytökset ja pitää kurinpitopäätöstä perusteettomana.

Kurinpitopäätöksestä julkistettiin vain tuomiolauselma lyhyine perusteluineen, tapahtumat ja tarkemmat perustelut ovat hämärän peitossa. Päätös laadittiin satojen liuskojen taustamateriaalista, joka on yhtä lailla salattu.

Myöhemmin Taitoluisteluliiton toiminnanjohtaja Outi Wuorenheimo tosin vahvisti HS:lle, että Ylen tiedot Penttisen organisoimasta ”huutoringistä” ja ”tapa itsesi” -kehotuksista ovat totta.

Urheiluoikeuden asiantuntija Olli Rauste pitää kurinpitopäätöksen perusteluiden salaamista ongelmallisena.

Samoilla linjoilla oli myös Ilta-Sanomien haastattelema, päätöksen kokonaisuudessaan lukenut henkilö. Hänen mukaansa tapahtumien kulku avautuisi kaikille loogisemmin, jos päätös olisi julkinen.

Rauste on samaa mieltä. Nyt julkisuudessa liikkuu tapahtumien yksityiskohdista monenlaisia versioita.

Penttisen tapaus on todellakin herättänyt valtavasti keskustelua. Kantaa ovat ottaneet monet julkisuuden henkilöt ministeriä myöten.

– Nyt ihmiset keskustelevat ja ottavat kantaa asioihin pelkkien mediatietojen perusteella, mikä ei ole hyvä asia, Rauste sanoo.

Taitoluisteluliitto on kertonut pitävänsä päätöksen salassa suojellakseen uhreja.

– Vaikka päätös on anonymisoitu, tapahtumien perusteella pystyy helposti selvittämään, ketkä henkilöt ovat kyseessä. Meidän eettiset säännöstömme sanovat, että tehtävämme on suojella uhreja, Taitoluisteluliiton toiminnanjohtaja Outi Wuorenheimo sanoo.

Ei julkaisuvelvoitetta

Aatteellisena yhdistyksenä Taitoluisteluliitolla ei ole mitään oikeudellista velvoitetta julkaista päätöstä kokonaisuudessaan. Taitoluisteluliiton omissa säännöissä tosin on pykälä, jonka mukaan liiton täytyy julkaista kurinpitopäätöksensä, jos julkaisematta jättämiselle ei ole erityisen painavaa perustelua.

Erityisen painavaksi perusteluksi Taitoluisteluliitto tässä tapauksessa tulkitsee uhrien suojelemisen.

Rausteen mukaan Taitoluisteluliiton kannattaisi kaikesta huolimatta julkaista päätöksestä ainakin kurinpitolautakunnan perustelut kilpailukiellolle. Käytännössä siis kerrottaisiin, mitä kurinpitolautakunnan paneeli on tulkinnut oikeasti tapahtuneen. Näin julkisuuteen tulisi enemmän faktatietoa.

– Pidän ihmeellisenä Taitoluisteluliiton perustelua salata päätös, Rauste sanoo.

Rauste perustelee sanomaansa kahdella painavalla syyllä. Ensinnäkin Penttinen vie tapauksen mitä ilmeisemmin joko urheilun oikeusturvalautakunnan tai yleisen tuomioistuimen käsittelyyn. Niiden päätökset ovat julkisia, joten faktat tulevat julki joka tapauksessa. Päätökset saattavat toki syntyä vasta myöhään keväällä.

Olli Rauste kuvattuna vuonna 2011.

Sen lisäksi Rauste uskoo, että päätöksestä voitaisiin julkaista sellainen versio, jossa salattaisiin luistelijoita yksilöivät tiedot.

Päätös on jo valmiiksi anonymisoitu, mutta ongelmana ilmeisesti ovat tarkat sanamuodot- ja valinnat sekä tapahtumien yksityiskohtaiset kuvaukset. Niiden perusteella ainakin lajia ja joukkuetta tuntevat ihmiset voisivat päätellä, ketkä henkilöt ovat olleet uhrin asemassa.

Rauste sanoo ymmärtävänsä uhrien suojelemisen jo siitäkin näkökulmasta, että mahdolliset muutkin uhrit uskaltavat vastaavissa tapauksissa kertoa kokemuksistaan.

Hänen mukaansa päätöksestä voitaisiin kuitenkin laatia julkisuutta varten lyhennetty versio niin, etteivät tapahtumat yksilöityisi enää yhtään nykytilannetta enempää. Tiedossa on jo valmentajan nimi ja joukkue, jota hän on valmentanut.

Liian suppea tiedote

Rausteen mukaan Taitoluisteluliiton tiedote kurinpitopäätöksestä oli tulevia tapauksiakin ajatellen liian suppea. Tiedotteessa valmentajan kerrotaan syyllistyneen epäasialliseen kielenkäyttöön, nöyryyttämiseen ja huutamiseen. Nämä tapahtumat todetaan eettisen säännöstön vastaiseksi.

– Minä ainakin aloin miettiä, että onko huutaminen nyt siis todettu eettisen säännöstön vastaiseksi? Sen jälkeen 95 prosenttia suomalaisista huippuvalmentajista on kilpailukiellossa, Rauste sanoo.

Tämänkin periaatteellisen ongelman vuoksi Rauste kaipaa lisää perusteluja kilpailukiellolle. Rauste myös muistuttaa, ettei Case Mirjami Penttisestä voi muodostua suomalaisen urheilun sisäisen oikeudenkäyttöjärjestelmän ennakkotapausta, jos faktat eivät ole julkisia.

Ilta-Sanomat kysyi Wuorenheimolta, onko Taitoluisteluliitto ajatellut päätöksen julkaisemista osittain salattuna, mutta vastaus oli sama kuin aiemmin: liitto suojelee uhreja eikä julkaise enempää tietoja.

TÄSTÄ ON KYSE

  • Suomen taitoluisteluliitto langetti perjantaina valmentaja Mirjami Penttiselle 12 kuukauden kilpailukiellon. Penttisen seura Helsingfors Skridskoklubbin (HSK) on siirtänyt Penttisen toistaiseksi tehtävistään.

  • Yle julkaisi artikkelin, johon oli haastateltu 13 entistä muodostelmaluistelijaa.

  • Haastateltujen mukaan valmentaja nöyryytti urheilijoitaan esimerkiksi ”psyykeharjoituksilla”. Harjoituksissa muodostelmaluistelujoukkueen jäsenet jaettiin hyviin ja huonoihin sekä saastuneisiin ihmisiin.

  • Valmentaja antoi haastateltujen mukaan suojateilleen itsemurhakehotuksia.

  • Ylen saamien tietojen mukaan valmentaja myös jakoi erään juniorijoukkueen luistelijat vihreään, keltaiseen tai punaiseen ryhmään heidän painonsa mukaan. Punaisen ”ongelmaryhmän” piti laihduttaa.

  • Mirjami Penttinen on kiistänyt jyrkästi syytökset, eikä hän HS:n mukaan tyydy hänelle asetettuun kilpailukieltoon.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?