Putinin leirikin ärähti absurdille tilanteelle – taitoluistelun maailmanmestarin shokkipäätös johti Venäjällä rajuun riitaan

Maailmanluokan taitoluisteluvalmentajien hyytävät välit puhuttavat Venäjällä.

Maailmanmestari Alina Zagitovan ilmoitus johti ennennäkemättömään skandaaliin Venäjän taitoluistelussa.

20.12.2019 6:01

Shokkiuutinen kuultiin viime viikon lopussa. Venäjän taitoluistelun suurimpiin tähtiin kuuluva olympiavoittaja ja hallitseva maailmanmestari Alina Zagitova kertoi maan ykköskanavan haastattelussa jäävänsä määrittelemättömäksi ajaksi kilpailutauolle.

Zagitova, 17, teki kaikkensa, jottei ilmoitus olisi kuulostanut dramaattiselta. Näytösluisteluun tästä edespäin keskittyvä Zagitova vakuutti jäävänsä lajin pariin ja maailman parhaana pidetyn valmentajan, Eteri Tutberidzen siipien suojiin.

Vaikka valtavaa kansainvälistä suosiota nauttiva Zagitova pysyi tyynenä, Venäjän taitoluistelupiireissä puhkesi kaikkien aikojen myrsky. Ilmoitus johti Tutberidzen ja moninkertaisen arvokisavoittajan Jevgeni Plushenkon riitaan sekä loanheittoon, jollaista eleganssistaan tunnetussa lajissa harvemmin näkee.

Keskiöön nousi Tutberidzen valmennusryhmän Team Tutberidzen julkaisema Instagram-päivitys, jossa vedettiin kölin ali Plushenko ja lajin valmentajalegenda Tatjana Tarasova. Julkaisusta olivat tykänneet Tutberidze, Zagitova ja muun muassa koreografi Daniil Gleichengauz.

Team Tutberidzen mukaan Tarasova ei osannut arvostaa Zagitovan menestystä ja kovaa työtä. Plushenkoa syytettiin kieroilusta ja Tutberidzen urheilijoiden houkuttelemisesta omaan valmennusryhmänsä. Plushenko oli aiemmin kommentoinut Zagitovan taukopäätöstä medialle vihjaamalla, että luistelija saattaisi kaivata valmentajanvaihdosta.

– Jevgeni Plushenko, tällä hetkellä teitä ei voi mitenkään kutsua valmentajaksi. Ette ole opettaneet yhdellekään urheilijalle yhtään mitään. Jatkuvat yrityksenne ostaa valmiita urheilijoita vain häiritsevät meidän ammattimaista työtämme, Team Tutberidze sivalsi.

Päivityksen itänaapurissa herättämä kohu jätti varjoonsa Zagitovan alkuperäisen uutisen. Tatjana Tarasovan kommentteja jahdannut radiokanava Govorit Moskva kertoi, että lajin grand old lady reagoi Tutberidzen leirin sanoihin ”käskemällä kaikkia painumaan helvettiin”.

Plushenkon vastaus oli raivoisa. Takavuosien supertähti julkaisi henkilökohtaisella Instagram-tilillään pitkän vuodatuksen, jossa hän kyseenalaisti voimakkaasti Tutberidzen valmennusosaamisen.

– Keitä urheilijoita te olette kasvattaneet nollasta? Kaikille on selvää, että Tutberidze Team valitsee vain valmiita lapsia, jotka tekevät kolmoishyppyjä. Näin valmennusryhmän ei tarvitse huhkia liikaa. Tämä on ”salaisuus”, jonka kaikki tietävät ja josta kaikki puhuvat, mutta kukaan ei uskalla sanoa siitä teille, Plushenko iski takaisin.

Eteri Tutberidze (vas.) on valmentanut urheilijoistaan olympiavoittajia ja maailmanmestareita. Valmentajan metodeista on käyty kuitenkin kiivasta keskustelua.

Moninkertainen arvokisavoittaja, nykyisin omaa valmennusakatemiaansa pyörittävä Jevgeni Plushenko sai Tutberidzen leiriltä kovaa noottia. Taitoluisteluässä iski samalla mitalla takaisin.

Valmentajasuuruus Tatjana Tarasova sai osansa loanheitosta. Räväkkä persoona käski kaikkia ”painumaan helvettiin”.

Instagram-sota on paisunut kattamaan koko taitoluistelua rakastavan Venäjän. Media on seurannut skandaalin käänteitä tiiviisti. Keskusteluun ovat ottaneet osaa kaikki venäläisen taitoluistelun suuret nimet ja tietenkin lajia intohimoisesti seuraavat fanit.

Zagitovan ja Tutberidzen kannattajat tekivät kansalaisaloitteen, jossa Venäjän ykköskanavalla arvokisoja kommentoivaa Tarasovaa vaadittiin pois tv-lähetyksistä. Ainoat, jotka ovat halunneet pysyä debatista kaukana ovat itse urheilijat ja legendaarinen valmentaja Aleksei Mishin, 78. Lukuisten tähtiluistelijoiden oppi-isä toivoi, että osapuolet aikuistuisivat ja selvittäisivät välejään muualla kuin sosiaalisessa mediassa.

Nokkapokka meni niin pitkälle, että jopa presidentti Vladimir Putinilta pyydettiin kannanottoa vallitsevaan kaaokseen. Kremlin ja Putinin tiedottaja Dmitri Peskov ei ollut kommentointipyynnöstä erityisen innoissaan.

– Luuletteko, että skandaali on mennyt pisteeseen, jossa Kremlin pitäisi puuttua siihen? Tämä ei ole missään nimessä Kremlin asia, ärsyyntynyt Peskov linjasi Sport Ekspressille.

Muutakin kuin yhden luistelijan päätös

Venäjän taitoluisteluväen riitelyssä ei ole pohjimmiltaan kysymys Zagitovan päätöksestä, vaan siitä, millaiseksi maan ylistetty ja kadehdittu valmennuskulttuuri on viime vuosina mennyt.

Tutberidze on nostanut useita urheilijoita arvokisavoittoihin. Maineikkaan valmennusryhmän menestyjät ovat kuitenkin poikkeuksetta erittäin nuoria, 15–16-vuotiaita urheilijoita.

Kaksinkertainen maailmanmestari Jevgenia Medvedeva loisti Tutberidzen alaisuudessa 16–17-vuotiaana, Zagitova voitti olympiakultaa Pyeongcahngissa 15-vuotiaana. Keväällä hän saavutti 16-vuotiaana maailmanmestaruuden, tosin vaikean ja rikkonaisen kauden päätteeksi.

Nyt Tutberidzen tallissa säkenöivät uudet tähdet, joiden odotetaan korjaavan kevään arvokisoissa koko potin. Anna Shtsherbakova, 15, Aleksandra Trusova, 15, ja Aljona Kostornaja, 16, ovat hämmästyttäneet lajin ystäviä neloishypyillä, kolmoisakseleilla ja muilla äärimmäisen vaativilla elementeillä. Zagitova on jäänyt heidän varjoonsa.

Tutberiudzen leiri haalii voittoja vuodesta toiseen, mutta Venäjällä valmentajaa on arvosteltu kovasanaisesti siitä, että yksittäisen urheilijan menestyshuuma ja pahimmassa tapauksessa koko ura kestää vaivaiset 1,5–2 vuotta.

Useat urheilijat ovat jättäneet Tutberidzen valmennusryhmän juuri 17 vuoden iässä, heistä nimekkäimpänä kanadalaisen Brian Orserin oppiin siirtynyt Medvedeva. Medvedeva antoi ymmärtää, ettei hänen kehonsa kestänyt enää Tutberidzen suojateiltaan edellyttämää armotonta harjoittelutahtia.

Zagitovan piti olla Tutberidzen keino todistaa epäilijöilleen, että kiistelty valmentaja pystyy pitämään urheilijoitaan huipulla murrosiän ja sen tuomien muutosten jälkeenkin. Luistelija väsyi kuitenkin läkähdyttävään treenirumbaan ja kadotti motivaationsa huippu-urheiluun.

Zagitovan kilpailutauon myötä kritiikki Tutberidzea kohtaan on yltynyt uusiin sfääreihin. Arvostelu on saanut hillitystä olemuksestaan tunnetun valmentajan reagoimaan hämmästyttävän rajusti. Instagram-riita Plushenkon kanssa oli siitä yksi esimerkki.

Valmentajien välienselvittelyn myötä koko Venäjän taitoluistelu on jakautunut kahteen vihamieliseen leiriin. Eilen alkaneista maan mestaruuskisoista on tulossa jään ulkopuolellakin mielenkiintoinen näytös.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?