Laura Lepistö ei tiennyt, kuinka kovilla Kiira Korpi oli - Taitoluistelu - Ilta-Sanomat

Laura Lepistö luki Kiira Korvesta tehdyn kirjan ja säpsähti – ”Tajusin vasta tuolloin”

Laura Lepistö työskentelee nyt luistintestaajana.

Laura Lepistö työskentelee nyt luistintestaajana.

Julkaistu: 27.11. 22:28

Ex-taitoluistelutähti Laura Lepistö kertoo, kuinka EM-kulta muutti hänen elämäänsä.

Laura Lepistön loistovuodet taitoluistelussa osuivat ajanjaksolle 2008–2010. Tuona aikana hän voitti taitoluistelun yksinluistelussa yhden MM-pronssin sekä kolme EM-mitalia, yhden kutakin väriä.

– Helsingissä voittamani EM-kulta – 2009 – iski kyllä päin näköä. En kyennyt etukäteen ajattelemaan sitä, kuinka paljon se sittemmin aiheutti kiinnostusta suomalaisissa. Kauppakeskuksissa minut pysäytettiin nimmaria varten tuon tuosta, ja mielenkiinto persoonaani kohtaan humahti hetkessä tosi suureksi, Lepistö sanoo nyt.

Lepistö sanoo tulleensa asian kanssa ajan myötä sinuiksi. Liike hänellä jatkuu. Tämän syksyn hän on tanssinut Tanssii tähtien kanssa -televisio-ohjelmassa.

Lepistö putosi kisasta sunnuntaina. Haastattelu tehtiin noin viikkoa ennen sitä.

– Olen nauttinut TTK-kisasta suunnattomasti. Löysin itsestäni esiintyjän taas, hän kertoi.

Lepistön mukaan taitoluistelutaustasta on ollut hyötyä tanssilattialla ainakin siinä mielessä, että hän oppi koreografiat tosi nopeasti.

”Luin Kiirasta tehdyn kirjan ja säpsähdin”

Lepistön huippuvuosien aikaan ei vielä nähty taitoluistelijoiden hymyn ja kiiltävien kisa-asujen taakse. EM-hopean ja kaksi EM-pronssia poiminut Lepistön kilpatoveri Kiira Korpi raotti taannoisessa elämäkertakirjassaan taitoluistelun kulissien takaista peliä. Näky ei ollut kaunis.

Korpi kertoi henkisestä hyväksikäytöstä, vähättelystä, kiusaamisesta ja ikävistä huudoista. Taitoluistelupiireistä on kerrottu myös taitoluistelijain seksuaalisista hyväksikäytöistä.

– Luin Kiirasta tehdyn kirjan ja säpsähdin. Tajusin vasta tuolloin sen, kuinka kovilla hän oli ollut. Mietin myös omaa kilpauraani ja totesin itselleni, että en sittenkään ollut niin perfektionisti kuin Kiira ja moni muu. Muistin antaa armoa itselleni.

Lepistö sanoo, ettei itse taitoluistelu-urallaan kokenut minkään sortin hyväksikäyttöä.

– Arvostan kyllä Kiiraa ja olen vahvasti täydellisen avoimuuden kannalla. Mitään ei pidä peitellä.

Laura Lepistö osallistui tänä syksynä Tanssii tähtien kanssa -kisaan.

Laura Lepistö osallistui tänä syksynä Tanssii tähtien kanssa -kisaan.

Lepistö allekirjoittaa sen, että huipulla taitoluistelu on kovaa, kuten muukin huippu-urheilu.

– Kyllä loukkaantumissuma osaltaan vaikutti siihen, että lopetin kilpailemisen, hän mainitsee.

Mutta luistelua hän ei lopettanut. Kilpauransa jälkeen Lepistö osallistui taitoluistelunäytöksiin aina Pohjois-Koreaa myöten. Tällä hetkellä hän testaa luistimia kilpavuosiensa luistinsponsorilleen.

”Juoksu tekee minulle tosi hyvää”

Nyt syksyllä tanssi vei Lepistön sydämen, mutta kun valot sammuivat parketilla, hän kiirehti kernaasti muiden rientojen pariin.

– Lenkkeilen mielelläni, juoksu tekee minulle tosi hyvää. Myös muiden muassa hotjooga ja leijalautailu kuuluvat omakohtaisiin tekemisiini, Lepistö valottaa.

– Silloin kun kilpailin taitoluistelussa, se vei aikani lähes tyystin. Äitini mieliksi tosin soitin muutaman vuoden ajan pianoa, mutta sekin hiipui ja loppui sitten taitoluistelun vuoksi, hän selvittää.

Seitsemän vuotta sitten taitoluistelun lopettanut Lepistö on hoksannut lajin nopean evoluution.

– Neloishyppyjä tekevät nykyään jo 14-vuotiaat tytöt. Kovin kauaa ei ole siitä, kun miesten olympialaiseen kultamitaliin ei tuota hyppyä tarvinnut tehdä.