Vasta 15-vuotiaan venäläistytön huima taitoluistelusarja kerää ylistystä: ”Poikkeuksellinen ja ainutlaatuinen”

Julkaistu:

Taitoluistelu
Anna Shtsherbakova esitti huiman vapaaohjelman Las Vegasin GP-kisassa.
Vasta 15-vuotias Anna Shtsherbakova teki hurjaa taitoluisteluhistoriaa Las Vegasin GP-kisassa Suomen aikaa lauantain ja sunnuntain välisenä yönä.

Shtsherbakovasta tuli historian ensimmäinen naisluistelija, joka on tehnyt samassa ohjelmassa kaksi virheetöntä neloislutzia.

Toinen neloislutz tuli hyppy-yhdistelmässä kolmoistulpin kanssa, toisen neloislutzin Shtsherbakova hyppäsi yksittäisenä hyppynä.

Shtserbakova voitti Las Vegasin kilpailun huippupistein 227,76, vaikka oli kaatunut lyhytohjelmassaan. Shtsherbakova oli kaatumisensa takia lyhytohjelman jälkeen vasta neljäntenä, mutta uskomaton vapaaohjelma nosti hänet kaikkien muiden ohi kilpailun voittoon.
Neloislutz on taitoluistelun toiseksi vaikein neloishyppy neloisaxelin jälkeen. Neloislutz on taaksepäin luistelusta tehtävistä hypyistä teknisesti vaativin ja haastavin, koska siinä pyöritään luistelukaaren suuntaa vastaan toisin kuin muissa hypyissä.

– Kyllä kyse on hyvin poikkeuksellisesta ja ainutlaatuisesta suorituksesta, sanoi Taitoluisteluliiton valmennuspäällikkö Satu Niittynen Shtsherbakovan vapaaohjelmasta.

– Kaksi virheetöntä neloislutzia samaan vapaaohjelmaan vaatii äärimmäistä keskittymistä, nopeutta, koordinaatiota ja ponnistusvoimaa. Se vaatii äärettömän paljon työtä ja lukuisia toistoja hyvässä valmennuksessa, Niittynen lisää.


Samalla Niittynen kuitenkin toteaa, että Shtsherbakova on vaikeiden neloishyppyjen tekemiseen optimaalisessa iässä: muiden muassa keveys ja notkeus ovat teini-iässä optimaalisimmillaan.

– Kun muuttuu tytöstä naiseksi, niin vartalokin muuttuu. Varmastikin sen takia kukaan seniori-ikäinen ei ole pystynyt neloislutzeihin, Niittynen arvelee.

– Varttuneemmilla kilpailijoilla ilmaisu ja esittäminen ovat puolestaan vahvempia.

Joka tapauksessa Niittynen arvelee, että toista Shtsherbakovan tasoista – kahdella neloislutzilla ja muutamalla kolmoishypyllä höystettyä vapaaohjelmaa saadaan odottaa hetki jos toinenkin.

– Kyllä siinä tekemistä muille riittää! Toivotaan, että siinä joku joskus onnistuu.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt