Kiira Korpi ei peräänny – rajua kritiikkiä Suomen urheilulle: ”Minulle on ollut järkytys huomata”

Julkaistu:

taitoluistelu
Kiira Korpi on saanut satoja yhteydenottoja kritiikkinsä jälkeen.
Taitoluistelun kolminkertainen EM-mitalisti Kiira Korpi arvosteli viime viikolla Ylellä ja Ilta-Sanomissa ja voimakkaasti lajin valmennuskulttuuria. Suorapuheisesti näkemiinsä ongelmakohtiin tarttunut Korpi kertoo saaneensa sen jälkeen satoja yhteydenottoja.

– Toisaalta toivoin sitä, mutta toisaalta olen pelännyt, kuinka laajasta ja systemaattisesta ongelmasta on kyse monessa eri lajissa.

– Rakenteissa on toimintakulttuuri, jossa erilaisia seksuaaliseen, fyysiseen ja henkiseen häirintään tai väkivaltaan liittyviä ilmoituksia yritetään systemaattisesti vähätellä tai lakaista maton alle, Korpi sanoo Ilta-Sanomille puhelimitse nykyisestä kotikaupungistaan New Yorkista.

Korpi kokee rakenteellisten ongelmien olevan niin syvällä, ettei liittojen tai Suomen urheilun eettisen keskuksen SUEKin, jonka hallitukseen Olympiakomitea kuuluu, toimenpiteisiin tai selvityksiin ole luottaminen.

– Nähdäkseni ongelma on siinä, että ei ole tahtoa myöntää systeeminlaajuisia ongelmia. Tilanne on vaikea, samoin kuin kysymys siitä, miten tästä päästään eteenpäin.

– Pitäisi varmaan olla joku mahdollisimman puolueeton taho, joka tutkisi näitä tapauksia ja sitä, miten niitä on hoidettu tai jätetty hoitamatta.

Taitoluisteluliiton puheenjohtaja Laura Raitio on kommentoinut Korven viimeviikkoista kritiikkiä mm. sanomalla, että liitossa ei ole hyssyttelyn kulttuuria.

– Me nimenomaan kannustamme tuomaan ongelmia esille, Raitio sanoi STT:lle.

Kiira Korpi ei niele Raition kommentteja.

– Minun kokemukseni ja näkemykseni on, että se ei pidä paikkaansa. Ja mitä epäkohtien enemmän esille tuominen edes auttaisi, jos niihin ei kuitenkaan puututa asianmukaisen vakavasti. Toistan itseäni, mutta avainasia on se, että löytyisi kykyä myöntää ongelma, Korpi sanoo.

Korpi kertoo saaneensa viestejä taitoluistelun lisäksi myös muiden lajien sisältä.

– Olen saanut viestejä, joissa on kerrottu vakavasta henkisestä, fyysisestä tai seksuaalisesta häirinnästä. Kiusaamisista ja hyväksikäytöistä. Rohkeimmat ovat tehneet ilmoituksen seuraan, Suekiin, liittoon, Olympiakomiteaan tai joskus jopa opetus- ja kulttuuriministeriöön, mutta lähes poikkeuksetta näille asioille ei ole tehty juuri mitään.


Aiemmin Korpi on kertonut saaneensa lajin sisältä viestejä, joissa hänen antamistaan kommenteista ei ole pidetty. Hänen on muun muassa kommentoitu ”haluavan pilata lajin maine”.

Nyt Korpi painottaa saaneensa lähes yksinomaan positiivista palautetta ja viestejä, joissa hänen tarttumistaan epäkohtiin kiitellään. Hänen tietoonsa on kantautunut kuitenkin myös joitakin negatiivisiakin näkemyksiä.

– Yleisesti kautta rantain jotain tietysti tulee tietooni. Ymmärrän, että moni taitoluisteluvalmentaja on pahoittanut mielensä sikäli, että varmasti itsekin olisin 10–15 vuotta sitten jos kukaan olisi uskaltanut puhua kriittiseen sävyyn rakkaasta lajistani. Olin silloin kuplassa sisällä enkä ymmärtänyt, miten epänormaaleja jotkut lajikulttuurissa normaalina pidetyt asiat ovat.

Korven äänestä ja huokauksista kuulee, että asia on hänelle tärkeä mutta myös vaikea. Puhuminen ei ole helppoa, mutta hän kokee, että vaihtoehtoja ei ole.

– En voisi nukkua öitäni rauhassa, jos en puhuisi tästä. Hiljaisuus ei olisi puolueettomuutta tai oikeudenmukaisuuden puolella olemista. Silloin antaa hiljaisen hyväksyntänsä tällaisen toiminnan jatkumiselle.

Hän korostaa samaan hengenvetoon, että suomalaisessa urheilussa, urheiluseuroissa, liitoissa, järjestöissä ja muualla on paljon hyvää kuten ”ihania urheiluvalmentajia” ja ”aivan huipputyöntekijöitä”.

– Tämä ei silti poista sitäkään tosiasiaa, että meidän urheilujärjestelmässämme on pitkälle levinnyt tulehdustila. Minulle on ollut järkytys huomata, miten laaja rakenteellinen ongelma on kyseessä.

– On aivan naurettavaa alkaa puhumaan yksittäisistä tapauksista tai kääntää asia niin, etteikö nyt saisi enää valmentaa tiukasti. Tässä ei ole todellakaan kyse vaatimustasosta tai tiukasta valmennuksesta, Korpi painottaa.

Urheilu on antanut torstaina 31 vuotta täyttävälle Kiira Korvelle paljon. Nyt hän haluaa antaa takaisin puuttumalla näkemiinsä epäkohtiin,

Hän toivoo pystyvänsä vaikuttamaan nyt suomalaiseen urheilu- ja valmennuskulttuuriin sekä tulevaisuudessa toivottavasti myös muualla.

– Esimerkiksi Amerikassa ja Venäjällä lasten oikeudet urheilussa ovat järkyttävän retuperällä. Haluan jossain vaiheessa olla auttamassa taitoluistelua ja kenties muitakin urheilulajeja laajemminkin kansainvälisesti.

Juttua täydennetty 25.9.2019 kello 10.26: Lisätty tieto, että Kiira Korpi arvosteli aiemmin lajin valmennuskulttuuria Ylellä ja Ilta-Sanomissa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt