Taitoluistelun valmennuskulttuuri puhuttaa – Ari-Pekka Nurmenkari toivoi, ettei valmentaja olisi ollut liian kiltti

Julkaistu:

Taitoluistelu
Ex-huippuluistelija Ari-Pekka Nurmenkari toivoi valmentajiltaan tiukkuutta.
Suomen Taitoluisteluliiton Taloustutkimuksella teettämästä kyselystä paljastui ikäviä lukuja vaativan lajin kääntöpuolista.

Esimerkiksi joka neljäs harrastaja on pahoittanut mielensä valmentajan kommenteista. Joka viides on puolestaan kokenut ilmapiirin harjoituksissa painostavaksi ja valmentajan käyttäytyneen aggressiivisesti.
Suomen menestyneimpiin miesluistelijoihin lukeutuva, luistelu-uransa vuonna 2012 päättänyt Ari-Pekka Nurmenkari pitää lajikulttuurikyselystä paljastuneita epäkohtia valitettavina.

Hän tuomitsee valmentajien ylilyönnit – esimerkiksi henkisen hyväksikäytön, vähättelyn ja kiusaamisen – mutta nostaa keskusteluun myös omiin kokemuksiinsa nojaavan näkemyksen.

– Se on tapauskohtaista. Se, mikä sopii toiselle, ei välttämättä sovi toiselle. Minäkin olen etsinyt valmentajia, jotka olisivat olleet minulle tiukempia, Nurmenkari sanoo Ilta-Sanomille puhelimitse.

– Olin tosi tiukka itselleni ja toivoin, että valmentajanikin olisi ollut minulle tiukka. Jos valmentaja maalailee, että olet tosi hyvä, ja tulosten tullessa totuus onkin jotain mutta, se on valehtelua.

Nykyään taitoluistelijoiden ja jääkiekkoilijoiden luisteluvalmentajana työskentelevä Nurmenkari, 36, tekee selvän eron harrastajien ja huipulle tähtäävien välille.

Ensin mainitun ryhmän urheilijoille pehmeämpi valmennustapa on toivottavaa, mutta huipulle tähtäävän nuoren luistelijan valmennuksessa tiukkuus on perusteltua.

– On helppo kritisoida, mutta pitää miettiä kokonaiskuvaa. Joskus valmentaja voi turhautua. En hyväksy sitä, mutta voin ymmärtää, mistä ne tilanteet voivat tulla.

– Taustalla on valmentajien halu auttaa, Nurmenkari sanoo.


Nurmenkari muistuttaa, että huipputasolla valmentaja ja valmennettava tekevät tiiviisti yhteistyötä. Kun valmennettava on tuttu, vieraskoreus unohtuu ja valmentajan on helpompi ohjeistaa napakasti. Tässä tullaan tapauskohtaisuuteen. Yksi pahastuu valmentajan sanoista, toinen ei.

– Se tuntuu totta kai kurjalta, mutta kisoissa totuus tulee kuitenkin esille.

Yksi kyselyn tulos kertoi, että lähes puolet luistelijoista kokee vähintään joskus, että valmentaja on suosinut joitain luistelijoita.

Nurmenkarin mielestä tässäkin lukemassa on kääntöpuolensa.

– Yhteen ryhmään saattaa mahtua monenlaisia luistelijoita. Siellä saattaa olla sellainen, joka haluaa oppia koko ajan uutta. Sitten vieressä on toinen, joka kaivaa nenää. En lähde syyttämään sitä valmentajaa.

Nurmenkari painottaa, ettei kaikista ole taitoluistelun huipulle. Itse hän ei ole traumatisoitunut kohtaamastaan, paikoin tiukasta valmennuskulttuurista tai pahoittanut mieltään valmentajien sanomisista.

– Piiskasin itse itseäni ja toivoin, ettei valmentajani olisi liian kiltti. Totta kai muistan sen, kun valmentaja on ollut ankara, mutta ymmärsin sen. Jos minulle on huudettu, siihen on varmaan ollut aihetta, taitoluistelun kahdeksankertainen Suomen mestari sanoo.